Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Primăvara și reîntoarcerea alergiilor. Cauze, simptome și tratamente naturiste pentru rinita alergică

Primăvara și reîntoarcerea alergiilor. Cauze, simptome și tratamente naturiste pentru rinita alergică

Odată cu venirea primăverii, se întorc și alergiile sezoniere. Află ce este rinita alergică, ce cauze și simptome are și cum o poți trata folosind tratamente naturiste.

Toți suntem nerăbdatori sa vină primăvara cu alaiul ei de rândunici,  zile însorite, ieșiri în natură, insă, odată cu ea se întorc și alergiile. 

Deși persoanele suferinde au adesea diverse alergii pe tot parcursul anului, primăvara este favorabilă dezvoltării excesive a acestor fenomene. În general, primele simptome apar primăvara, chiar și pentru persoanele care nu au dezvoltat alergii până acum. 

 

Rinita alergică sau febra fânului (în termen popular) o afecțiune inflamatoare cronică 

Rinita alergică este o boală inflamatoare cronică care afectează mucoasa nazală si este provocată de un alergen. Când sunteți alergic, sistemul imunitar identifică acea substanță inofensivă ca fiind straină corpului și, deci, dăunatoare. Histamina este primul mediator chimic care va participa la procesul de inflamație, adică la răspunsul acestuia față de potențialul agresor. De asemenea, histamina este mediatorul cheie în reacțiile alergice, care în esența sunt tot reacții de inflamație în cadrul cărora se eliberează și mulți alți mediatori ca răspuns protectiv față de alergeni.  

Reacția acestui proces  duce la semnele și simptomele rinitei alergice : strănut, mâncărimi, scurgeri nazale, nas înfundat, tuse, oboseală, conjunctivite alergice ( ochi roșii, umflați și lacrimi).

Aniversăm 13 ani de Viața Verde Viu! De ziua noastră, punem sănătatea TA pe primul loc! Descoperă reducerile!-blog-
 

Care sunt factorii declanșatori ai rinitei alergice ?

Printre diferitele alergii posibile, există alergia la polen sau polinoza. Aceasta este o alergie comună și afectează aproape un sfert din populație. Polinoza sezonieră coincide cu perioada de înflorire a unor specii de plante: mesteacănul, stejarul, plopul, păpădia, etc...

Trebuie menționat, de asemenea, că, pe plan clinic, pacienții suferinzi de alergie la polen prezintă de cele mai multe ori și alergii alimentare. Vorbim despre alergii alimentare încrucișate și care reies ca urmare a unei sensibilități la proteine cu o puternică homologie de structură și care se regăsesc atât în polen, cât și în alimentele incriminate. Aceste alergii se manifestă sub forma unui sindrom de alergie orală (SAO)  și se caracterizează prin prurit lingual, faringian, palatin și al urechilor. Poate să mai apară edemul buzelor, limbii și faringelui, simptome care pun viața în pericol si necesită tratament de urgență. Cel mai adesea aceste simptome sunt limitate la sfera ORL.

Alți factori declanșatori de rinite alergice sunt: părul de animale, fumul de țigară, chimicalele, temperaturile scăzute, umiditatea sau vântul, parfumurile, produsele cosmetice de îngrijire a părului, o rudă de sânge ( părinte sau frate) cu alergii sau astm, etc...

 

O altă cauză a alergiei de primăvară este…soarele! 

Este o patologie frecventă, deoarece afectează aproape 10% din populație, dintre care 90% sunt femei.

Se manifestă printr-o erupție cutanată, cu mici butoane roșii și mâncărime, localizată pe decolteu, gât, antebrațe, umeri sau spatele pricioarelor. Acestea pot dispărea după 10 zile sau, dimpotrivă, pot devini adevărate arsuri cu edeme și bășici . Singura soluție : protejează-te de soare prin toate mijloacele : haine mai lungi, pălarie, umbrelă sau, și mai eficient, caută umbra. 

 

Tratamentul clasic al rinitei alergice

Tratarea rinitei alergice este o adevărată  provocare. În primul rând este necesar să eviți pe cât posibil alergenul, ceea ce este dificil pentru polen, de exemplu. Tratamentele de desensibilizare urmăresc obișnuirea organismului cu alergenul, astfel încât acesta să îl tolereze, și au loc pe parcursul mai multor ani, cu succes diferit în funcție de caz. 

Medicamentele antihistaminice au ca scop neutralizarea histaminei. Aceasta acțiune poate fi completată prin utilizarea de corticosteroizi administrați direct pe nas, care vor bloca răspunsul alergic.

 

Tratament naturist alergii respiratorii

Exista alternative mai puțin agresive și mai naturale:

Omega 3 

Omega 3 este un anti-inflamator natural. Se găsește în nuci, ulei de in, pești grași mici ( macrou, sardine, hering).

Vitaminele D și C

Vitaminele D și C au un efect benefic împotriva alergiilor.  Aceste două vitamine participă pe deplin la imunitatea si protecția organismului.

Flavonoidele

Flavonoidele, precum Quercetina, au proprietați anti-alergice, fiind un remediu eficient împotriva alergiilor.

 

Quercetina temperează agitația sistemului imunitar

În cazul rinitei alergice, mucoasa nazală este invadată de celulele imune - mastocite. Celulele mastocitare eliberează, de asemenea, alte substanțe numite eozinofile. Eozinofilele persistă la nivelul  mucoasei nazale timp de 6-24 de ore. Acestea produc compuși care sunt la originea simptomelor, histamina și leucotrinele, precum și citokine și chemokine, care amplifică și mențin răspunsul inflamator. 

Printre arsenalul medicamentos disponibil, există puțini candidați capabili să stabilizeze mastocitele pentru a calma reacțiile alergice. Practic, exista doar unul, cromoglicatul de sodiu și s-a dovedit a fi ineficient la om. 

O echipă de la Universitatea Tufts din Massachusetts (Statele Unite), condusă de profesorul Weng, a întreprins lucrări pentru a determina dacă Quercetina nu ar putea merge mai bine decât medicamentul.

S-a dovedit că Quercetina este mai eficientă decât medicamentul la blocarea producției anumitor promotori ai răspunsului inflamator, IL-8 și TNF.

Prin urmare, Quercetina poate să modereze mecanismele din spatele reacției alergice datorită efectelor sale anti-inflamatorii, care pot fi utile și împotriva infecțiilor pulmonare, cum ar fi Covid-19.

Un studiu realizat la Universitatea din Gifu, Japonia, de profesorul Kimata, a confirmat același efect al inhibării producției de histamină, leucotriene și prostaglandină D2, datorită Quercetinei. Alte două flavonoide, luteolina și baïcalina, au fost, de asemenea, testate cu rezultate promițătoare.

 

Alte remedii naturale eficiente împotriva alergiei

Ulei esențial de tarhon ( Tarragon) - remediul cel mai simplu! O picatură pe un tampon pe care îl ții la nas poate sa fie suficient pentru a ușura simptomele. 

Ulei esențial de mentă - Un studiu din 1998 a arătat că tratamentul cu ulei esențial de mentă a avut suficiente efecte antiinflamatorii pentru a reduce simptomele astmului bronșic și rinitei alergice. Uleiurile esențiale pot fi difuzate în aer, însă, daca sunt aplicate topic, acestea trebuie diluate într-un ulei vegetal. Poți încerca și aceste mix de uleiuri esențiale pentru probleme respiratorii.

Semințe de negrilică ( chimenul negru) - măcinate și adăugate în salată sau în sandwich. 

Patlagina - este o plantă perenă, care se regăseste în natură aproape peste tot la nivel global. De zeci de ani, planta este considerată de specialiștii în botanică un remediu util pentru tuse, răni, inflamația pielii și dermatite. O poți utiliza ca decoct, prin fierberea frunzelor timp de zece minute. Se filtrează și se bea cald fără zahar, fara miere. Conține vitamina K, de aceea, persoanele care iau anticoagulantul warfarina, nu trebuie să utilizeze acest decoct. 

Irigare nazală salină -  o revizuire din 2012 a 10 studii a arătat că irigarea nazală salină are efecte benefice pentru copii și adulți cu rinită alergică (febra fânului).

Poți încerca sprayurile nazale cu apă de mare extrasă după protocolul științific stabilit de savantul francez René Quinton.

Descoperă și alte metode naturale de tratament pentru alergiile sezoniere. 

Rolul alimentatiei în apariția alergiilor

Debutul unei alergii rezultă din mai mulți factori, atât genetici, dar și legați de mediu. Iar printre acestea, alimentele ar putea juca un rol crucial, favorizând dezvoltarea lor sau, dimpotrivă, opunându-i-se.

Într-adevăr, anumite alimente mențin fenomenul inflamator al alergiilor. Chiar dacă acestea nu sunt alimente la care ești alergic, aceste alimente provoacă o supraîncărcare de toxine, deci un atac asupra organismului. Acest lucru adaugă stresul, ca și cum ai lăsa un agresor suplimentar, pe lângă alergenul extern, cum ar fi polenul, de exemplu. Alimentele în cauză sunt de cele mai multe ori:

Ai putea să te interese și acest subiect Cum faci diferenţa dintre alergie şi intoleranta alimentară la copii

Concluzie

Trebuie să adopți o dietă bogată în legume și fructe. Consumă un suc verde, 100 ml, măcar de două ori pe săptămână. Nutrienții cunoscuți pentru proprietațile lor anti-alergice sunt: seleniul, zincul, magneziul, vitaminele A,C, D, Omega-3, în timp ce Omega-6, abundent în dieta tipică occidentală , iar în Romania prin consumul uriaș de ulei de floarea-soarelui rafinat, promovează reacții alergice.

Articol scris de Liliana Cernat, Naturopat ND, Montreal, Canada

Cine sunt eu?

Nu sunt nici medic, nici vraci, sunt un om cu care se poate vorbi despre orice . Pasionată de natură, arte marțiale, de medicină chineză și cea ayurvedică , practici vechi de peste 5000 de ani și  pe care de altfel le aplic în cabinetul meu din Montréal. Am pornit de la un vis și m-am ținut de el, acela de a-mi vedea mama fără diabetul de gradul 2, fără să-și înceapă ziua cu un pumn de medicamente de sinteza și am reușit. În prezent ajut sute de persoane să lupte împotriva afectiunilor de care suferă cu ajutorul remediilor puse la dispoziție de natură.

Cuvântul „Naturopatie” înseamnă boală studiată în funcție de Natură . Găsim undeva un exemplu mai perfect decât Natura?

Facebook | LinkedIn

 

#rinita alergica #alergie de primavara

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum faci diferenţa dintre alergie şi intoleranta alimentară la copii
Principalele simptome ale alergiilor alimentare si 6 metode de tratament
Produse apicole ce combat astenia de primavara si rinita alergica
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101