Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Intoxicatia cu mercur - simptome si masuri de preventie sau vindecare

Intoxicatia cu mercur - simptome si masuri de preventie sau vindecare

Simptomele intoxicatiei cu mercur si cum o poti evita sau vindeca Intoxicatia cu mercur apare ca urmare a expunerii la mercur, un metal greu foarte toxic pentru sanatate. Numeroase studii au aratat ca o expunere ridicata la mercur modifica si otraves

Intoxicatia cu mercur apare ca urmare a expunerii la mercur, un metal greu foarte toxic pentru sanatate. Numeroase studii au aratat ca o expunere ridicata la mercur modifica si otraveste sistemul nervos central, cauzand stari de iritare, oboseala, modificari comportamentale, frisoane, dureri de cap si pierderi cognitive, halucinatii si chiar moarte. Expunerea la mercur poate afecta negativ si sistemul cardiovascular, cauzand cresterea tensiunii la oameni si animale. 

In mod ideal nu ar trebui sa avem niciun pic de mercur in corp. Insa, din cauza alimentatiei, a expunerii din mediu, a plombelor dentare si a altor motive, aproape fiecare persoana in intreaga lume are urme de mercur in corp.

Intoxicatia cu mercur nu apare peste noapte. Este nevoie de timp pentru ca mercurul sa se acumuleze in corp. In mod normal, mercurul se elimina prin urina, fecale si laptele matern. Insa, daca esti un mare consumator de peste contaminat cu mercur, de exemplu, atunci va dura si pana la un an pentru ca mercurul sa fie eliminat din corp, din momentul in care renunti la consumul de peste. Poate parea mult, insa trebuie tinut cont de faptul ca, in cazul pestelui si al produselor din peste care contin metil mercur, peste 95% din acesta de absoarbe in sange. Astfel, mercurul parcurge intreg corpul si patrunde in celulele diverselor tesuturi si organe, unde poate ramane chiar si cativa ani, provocand simptome pe care le asociezi sau nu cu intoxicatia cu mercur.

Mercurul nu are niciun rol in corp, de aceea trebuie sa reducem expunerea la acest metal pe cat posibil.

Oricat de greu ar fi sa eviti mercurul atat timp cat traiesti pe planeta Pamant, sunt cateva metode naturale prin care poti reduce expunerea si ingestia acestuia. 

Simptome ale intoxicatiei cu mercur si persoanele cele mai expuse

Ce este mercurul? Mercurul (Hg) este un metal greu ce poate fi gasit in crusta pamantului. Este eliminat in atmosfera datorita unor fenomene naturale, cum ar fi eruptiile vulcanice. Mercurul este prezent in trei forme: ca element chimic, anorganic si organic. In natura, mercurul se regaseste in special in compusi si saruri anorganice. Rareori se gaseste sub forma de metal lichid in natura.

Activitatile umane, cum ar fi mineritul si exploatarea zacamintelor aurifere, sunt in prezent principalele surse de eliberare a mercurului in aer. Mercurul metalic sau ca element chimic (un lichid inodor, stralucitor, alb-argintiu) este folosit de obicei in termometre, barometre si becuri fluorescente. Din cauza preocuparii pentru toxicitatea mercurului, termometrele cu mercur au fost scoase din uz. Intoxicatia cu mercur poate aparea si in urma expunerii la o forma de mercur solubila in apa (cum ar fi metil mercurul), inhalarea de vapori de mercur sau prin ingestia oricarei forme de mercur.

Prezenta mercurului in sange trebuie sa se situeze intre valorile zero si 9 nanograme pe mililitru (ng/mL). Persoanele care se expun in mod normal la mercur datorita profesiei, cum sunt dentistii, pot avea in sange un nivel al mercurului de 15 ng/mL.

Si persoanele care isi pun plombe cu mercur sunt expuse riscului. In septembrie 2016, cercetatorii au publicat un studiu care arata ca plombele cu mercur contribuie semnificativ la persistenta mercurului in corp. Iar cercetatorii de la Universitatea din Georgia au identificat si numarul magic de plombe cu mercur care pot mari cantitatea de mercur din corp. Rezultatele arata ca persoanele care au peste opt plombe au cu 150 % mai mult mercur in sange decat persoanele care nu au nicio plomba cu mercur. In medie o persoana are trei plombe dentare, iar peste 25% dintre oameni au 11 sau mai multe.

Mercurul ca element chimic este prezent in plombele dentare, termometrele de sticla, becurile fluorescente si intrerupatoarele electrice. Simptomele cronice ale expunerii la mercur chimic includ: 

Plamanii pot suferi daune permanente si poate interveni chiar si moartea, in functie de cantitatea de mercur inhalata. Creierul poate, de asemenea, fi afectat pe termen lung.

Mercurul organic, sau metil mercurul, este prezent in peste si in fumul eliberat prin arderea carbunilor. Expunerea pe termen lung la acest tip de mercur poate provoca aparitia urmatoarelor simptome:

Femeile insarcinate , in special, trebuie sa evite expunerea la mercur, pentru ca risca malformatii permanente ale fatului. Copiii mamelor expuse la mercur (printr-un consum mare de peste cu mercur) sufera de deficiente cognitive, dificultati motorii si probleme senzoriale. 

Cele mai comune cauze ale intoxicatiei cu mercur

Conform unui studiu despre sanatatea mediului, publicat in 2007, principalele surse de contaminare cu mercur sunt expunerea la metil mercurul (MeHg) din peste, mercurul anorganic (I-Hg) din alimente si vaporii de mercur (Hg0) din lucrarile dentare cu amalgam. Acelasi studiu a concluzionat ca aportul de mercur din alimentatie, in special din consumul de peste, are un “impact major” asupra concentratiilor de mercur din creier, in timp ce plombele cu amalgam maresc concentratiile de mercur de la nivelul creierului. 

Plombele cu mercur/amalgam

Ai plombe cu amalgam? Mai sunt cunoscute si ca "plombe cu mercur" sau "plombe de argint". Daca ai avut carii si ti-ai plombat dintii, atunci sunt sanse mari ca acestea sa fie cu amalgam, fiind cele mai utilizate tipuri de plombe. Pare greu de crezut, dupa ce inveti despre mercur, insa acesta este inca foarte utilizat in stomatologie. Amalgamul este format din mercur lichid (cam 50% din greutatea acestuia) si un aliaj sub forma de pudra din metale ca argint, cositor si cupru. Acest material are o culoare argintie, de unde si denumirea de "plombe din argint".

Conform Laboratoarelor Clinicii Mayo, mercurul se elibereaza din plombele cu amalgam prin simpla actiune a masticatiei. Cantitatea zilnica se spune ca este intre 2 si 20 de micrograme pe zi. Mestecatul gumei elibereaza mai mult mercur decat in mod normal. Iar, pentru a face lucrurile mai grave, flora bucala converteste o parte din mercur in metil mercur si mercur oxidat, care s-a dovedit ca pot fi asimilate de tesuturile din corp. 

Expertii sunt de parere ca plombele nu contin cantitati suficiente de mercur pentru a pune probleme insa totul depinde de expunerea zilnica si de acumularea de mercur. O plomba pe care o ai de zeci de ani poate oferi multe ocazii zilnice pentru a elibera mercur care sa patrunda in tesuturile corpului.

Mercurul din peste 

Cea mai mare concentratie de metil mercur este prezenta in special in pestele de dimensiuni mari. Pestele bogat in mercur include pestele tilefish (un peste din familia Malacanthidae), pestele spada, rechinul, macroul regal si tonul. Acestia sunt principalii pesti care contin cantitati mari de mercur. Din pacate, prin gatire nu se diminueaza cantitatea de mercur. Acesta ramane intact atat la pestele crud, cat si la cel gatit.

#chelarea metalelor grele #detoxifiere #intoxicatie cu metale grele #mercur #metale grele #peste #poluare #silimarina #ciulinul

Ce au mai parcurs alti cititori...

Relatia dintre consumul de peste si diabet
Metode blânde de detoxifiere dupa mese copioase
Riscurile utilizarii foliei de aluminiu
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101