Apa sole (pronuntata so-lei), nu este un remediu miraculos sau un nou capriciu, ci mai degrabă o mixtură bogată în minerale de sare nerafinată și apă care sprijină capacitatea naturală a corpului de a se regla și trata de unul singur. Termenul Sole vine din latinul „sol", care înseamnă soare.
De ani de zile ni s-a spus că sarea poate fi dăunatoare sănătății noastre și ideea de a bea apă sărată poate suna mai mult decât contraproductiv. Însă, sarea naturală este sănătoasă.
Da, sarea este bună pentru tine!
Adevărul este că sarea nerafinată este de fapt bună pentru tine. Ajută să îți echlibreze nivelul de zahăr din sânge, te ajută să îți păstrezi oasele puternice, reglează metabolismul, îți întărește sistemul imunitar și multe altele..
Sarea naturală oferă un număr de nutrienți și minerale într-o modalitate în care corpul le recunoaște și știe cum să le folosească. În sarea naturală se găsesc peste 80 de microminerale importante pentru corpul nostru, minerale ce îi oferă acesteia culoarea de gri, roz, albastru, verde și chiar negru.
O sare naturală va fi mereu colorată față de o sare procesată precum cea iodată care va fi mereu albă, lipsită de nutrienți.
Cititi mai multe despre felurile diferite de sare in articolul: Patru specialitati de sare care iti pot schimba in bine sanatatea
Ce se întâmplă când sarea naturală este adăugată în apa filtrată?
Ionii pozitivi din sare încercuiesc ionii negativi ai moleculelor apei și vice versa. Acest lucru crează o nouă structură care are o încărcătură electrică ce este cu ușurință absorbită de corp. Apa nu mai este apă și sarea nu mai este sare.
Odată ce a fost ingerată, încărcătura electrică din soluție lucrează cu corpul să transmită semnale electrice între celule și, de asemenea, să asiste rinichii în menținerea echilibrului fluidelor din corp.
Să bei o mixtură de sare naturală și apă nu este nimic nou, aceasta a fost folosită ca remediu pe tot globul de secole. Atât anecdotele cît și probele științifice susțin folosirea ei pentru următoarele:
Hidratare: Da, ni se spune sa bem multa apa, si in timp ce majoritatea oamenilor au intr-adevar nevoie sa bea mai multa apa, este posibil sa bei prea multa. Dupa spusele lui Matt Stone, autorul cartii " Mananca pentru caldura: O abordare metabolica pentru mancare si bautura", consumarea in cantitati mari a apei simple poate de fapt sa faca corpul sa devina foarte diluat.
Cand acest lucru se intampla poate sa puna o foarte mare tensiune asupra corpului si sa incetineasca metabolismul. Sanatatea celulara este dependenta de o concentratie specifica de minerale si electroliti.
Cand bem cantitati mari de apa simpla, fluidele extracelulare devin diluate, ceea ce duce la crearea unui raspuns stresant si la eliberarea de adrenalina. Stone spune "nici o alta creatura nu este indepartata de la programarea sa instinctuala pana la punctul sa bea accidental prea mult". Consumand apa cu sare naturala permitem corpului sa absoarbe si sa foloseasca apa pe care o asimileaza.
Ai udat vreodata o planta cand este foarte uscata? Apa curge direct pe fundul ghiveciului. Daca bei apa tot timpul este aproape acelasi lucru- continuam doar sa urinam si sa bem. Putina sare naturala si se incetineste acest proces permitand ca toate bunatatile apei sa fie absorbite si folosite. Pe langa aceasta, o lege simpla spune ca unde merg mineralele acolo merge si apa fiind atrasa de catre acestea. daca mineralele din sare merg in celule, apa v-a urma si va hidrata direct celulele.
Digestia: Apa sarata incepe sa activeze glandele salivare din gura, eliberand amilaza. Pasul initial din procesul de digestie este foarte important. In stomac, sarea naturala stimuleaza acidul clorhidric, ajutand la producerea acestuia si o enzima care digera proteinele, amandoua ajutandu-te la descompunerea mancarii. De asemenea stimuleaza secretia din tracul intestinal si ficat ajutand cu digestia. Consumul regulat de apa sole poate ajuta la reglarea tractului intestinal si astfel la cresterea absorbtiei de nutrienti.
Somnul: micromineralele gasite in sarea nerafinata calmeaza sistemul nervos. Sarea este cunoscuta ca reduce cortizolul si adrenalina, doi hormoni de stres periculosi. Acest lucru poate ajuta la o noapte si un somn mai lin.
Detoxifierea: datorita mineralelor bogate din Sole, corpul este ajutat in procesul natural de detoxifiere. Sarea este un antibacterian natural si deci poate sa ajute organismul sa scape de bacteriile periculoase.Sarea a fost folosita de peste 5000 de ani in detoxifiere in practici din medicina traditionala indiana Ayurveda.
Sanatatea oaselor: o teorie despre care suntem din ce in ce mai constienti privind osteoporoza si alte tulburari de oase este ca organismul foloseste calciu si alte minerale din oase pentru a supravietui si a neutraliza aciditatea din sange. Pentru ca Sole este plina de minerale sanatoase naturale si are un efect de alcalinizare, se considera ca ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor.
Pielea: sarea naturala contine minerale care pot sa iti ajute pielea sa se simta si sa arate foarte bine. Cromul lupta impotriva acneei si reduce infectiile de piele, sulful mentine pielea curata si fina si poate ajuta un scalp uscat, eczema si iritatii care sunt de obicei un rezultat al deficitului de sulf, zincul ajuta la vindecarea rapida a ranilor, intareste sistemului imunitar si regleaza activitatea glandelor sebacee, iar iodul ajuta in marirea consumarii de oxigen si a ratei metabolice a pielii.
Mineralele: dupa spusele Dr. Linus Pauling, dublu castigator al premiului Nobel, "poti urmari fiecare boala, fiecare afectiune si fiecare indispozitie dupa un deficit de minerale". Mineralele sunt baza nutritiei si a sanatatii. Fara ele nici un sistem din organism nu functioneaza cum ar trebui. Vitaminele si alti nutrienti nu sunt descompuse sau absorbite cand aminoacizii si enzimele nu functioneaza din cauza unei lipse vitale de minerale. Din cauza solurilor epuizate si a dietelor foarte rafinate, deficitele de minerale sunt azi mai frecvente ca oricand. Sole, facuta cu sare bogata in minerale, este o sursa bogata de minerale vitale precum barium, bismut, crom, magneziu, seleniu, zinc, titan si altele.
Alte Beneficii ale apei sole:
- Îmbunătățește energia
- Reduce zahărul din sânge
- Reduce crampele musculare
- Reduce tensiunea
Cum să o prepari și cum să o bei
Umple un borcan cu o treime de sare naturala nerafinata - sare grunjoasa de mina, sare de Himalaya sau sare de mare necprocesata
Umple borcanul cu apa filtrata, lasand doua degete distanta la suprafata
Acopera solutia cu un capac de plastic (nu metalic)
Agita-l si lasa-l sa stea pentru 24 de ore
Verifica-l dupa 24 de ore sa vezi daca toate cristalele de sare s-au dizolvat, si mai adauga sare.
Cand sarea nu se mai dizolva Sole este gata.
Tine-o acoperita in dulap sau pe masa. Proprietatile antibacteriale si antifungice ale lui Sole o sa o ajute sa reziste pe termen nelimitat.
Adauga jumatate de lingurita de Sole la un pahar de 250 ml cu apa filtrata (aceasta poate sa fie apa calduta) in fiecare dimineata, inainte de micul dejun. Gusta din Sole, daca are gust sarat (asa cum ai astepta sa aibe gust apa sarata), daca este asa atunci este cantitatea perfecta pentru tine.
Daca are gust prea sarat, dilueaza cu apa plata filtrata pana cand are gustul potrivit. Daca nu este suficient de sarata, mai adauga Sole pana cand echilibrul este corect. Trebuie sa ai incredere in simturile tale de data asta- corpul tau stie cel mai bine! Cantitatea de care ai nevoie poate sa varieze in fiecare zi. Apa sole se bea dimineata pe stomacul gol.
Cea mai buna sare naturala
Ai putea sa gasesti multe feluri de sare nerafinata potrivita in magazine, dar verifica eticheta, trebuie sa scrie "nerafinata"- unele saruri de mare sunt inca rafinate. Este foarte important ca sarea pe care o folosi sa fie naturala de calitate.
Noi va recomandam sarea roz de Himalaya, este cea mai bogata sare in minerale. Insa si cea autohtona gunjoasa de mina este de asemenea foarte buna. Daca nu ai timp si nu vrei sa faci apa Sole, este foarte bine si daca in apa pe care o bei dimineata pui un pic de sare naturala (un vf de cutit la 1 litru de apa). Amesteca bine si bea pe stomacul gol.
Notă: consulta mereu un practician de sanatate inainte sa incepi orice rutina naturala de sanatate. Ai grija sa iti observi simptomele. Daca simti ca nu iti face bine, dilueaza cu mai multa apa la inceput pana corpul se echilibreaza treptat.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.scientificamerican.com/article/its-time-to-end-the-war-on-salt/
http://www.scientificamerican.com/article/what-science-on-hypertension-really-shows/
http://www.thealternativedaily.com/7-reasons-drink-warm-salt-water-every-morning - sare in apa
DOAMNE AJUTĂ! Articolul e interesant! Am ascultat acum vreo trei ani despre acest articol,unde se spunea despre o lingura de sare neprocesata la o cana de apa 250ml. Am făcut o zi de post negru si a doua zi dimineata pe stomacul gol ,am băut sarea dizolvată in apa călduță. Am avut trei evacuari,pana seara.Dar...iti trece practic foamea,am mâncat doar fructe.Nu crește tensiunea,pentru ca sarea in mancare face rău, in schimb acest tratament elimina apa din corp,si se elimina, fara a fi procesată de ficat,precum este mâncarea.Nu este indicat mai mult de o data pe săptămână. Se poate incerca acest tratament si cu sare amară ( se gaseste in farmacii) costa 2sau 3 lei.Are un beneficiu rapid pentru cei care sunt constipati.Atentie,cei care au tensiunea mică,nu se folosesc mai mult de trei pliculete pe săptămână! Vă urez succes!
Foarte folositoare aceste informatii, multumesc, sunteti minunati.
Interesant articol. Are contraindicatii? Multumesc!
Articolul este f. interesant, dar cred ca ar trebui sa stim daca sunt si contraindicatii , daca avem probleme de sanatate , cum ar fi hipertensiunea care prevede un aport minim de sare , chiar fara sare , in cazul acesta cine ne poate da detalii mai ample , sa nu sticam mai mult incercand sa reparam . Eu chiar as fi interesata sa urmez aceasta cura , dar sunt hipertensiva, diagnosticata si cu osteoporoza , o circulatie periferica mai deficitara . Daca cineva este de competenta sa ne lamureasca mai bine in acest sens , rog sa o faca ! Cu multumiri anticipate . Maria !
Spune in articol "reduce tensiunea!" Buna si intrebarea altcuiva, cat timp e bine de urmat aceasta cura ? Pacat ca nu raspunde nimeni intrebarilor cititorilor!
Dupa cercetarile medicilor germani este buna si pentru hipertensiune. Sarea care este daunatoare rinichilor si care iti ridica tensiunea este sarea golita de toate mineralele ei si din care ramane numai NaCl, asa zisa "sare alimentara". sarea integrale de mare sau de Himalaya are toate microelementele necesare vietii. nu au fost "purificate".
ha ,ha!acum am motiv sa ma bucur,de maine stiu cum imi place apa,in ultimul timp chiar nu mai era interesanta,pentru ca nu avea...gust!bun site-ul asta,bio....! cele bune!
Multumim autoarei articolului si Articolul este foarte interesant ,ca si comentariul Marianei! Mi-am luat sare de Himalaya si m-am decis sa incerc aceasta dieta si precizarile Marianei ,care l-a incercat ,m-au convins.Promit sa revin dupa ce o voi tine .Cat timp trebuie consumata ? .
Eu am citit despre beneficiul consumului de sare in dieta Oshawa.Acest medic recomanda un amestec de sare de mare(bineinteles neiodata) si seminte de susan,amestec care se numeste ,,gomasio''si care ajuta la alcalinizarea organismului si la vindecarea a diferite boli.Totusi cred ca acest consum de sare se face si in prezenta unui regim fara proteine animale.Altfel este riscant pentru sanatate.Eu am urmat 10 zile Regimul Nr 1 al lui Oshawa si am consumat acest gomasio dimineata o lingurita si nu am avut nimic.Dar regimul acesta presupune ca pe parcursul celor 10 zile sa se consume doar grau,orez,mei si hrisca,gatite sub diverse forme.Pot spune ca am inteles si scopul pt care era recomandat gomasio si anume pentru a evita pierderea Ca din organism.Cat priveste regimul vegan am incercat insa nu ma simt f bine.Eu consum lapte de migdale dar il fierb si il tolerez f bine.Am incercat varianta cruda si mi-a fost f rau.Mie mi se pare ca se consuma foarte multe grasimi chiar daca sunt ele vegetale.Sa nu uitam ca nucile,alunele,migdalele si toate semintele contin foarte multe grasimi.Eu incerc sa mananc cat mai putine grasimi.In ceea ce priveste branza si dependenta de aceasta,este foarte posibil pt ca si eu ma numar printre cei care ar renunta la carne dar nu si la branzeturi.Si chestia cu viteii ucisi ca sa li se fure laptele se refera la laptele si branzeturile produse pe scara industriala,nu si la cele obtinute in gospodariile taranilor.Eu am crescut de mica cu animale si parintii mei nu au taiat niciodata viteii ca sa mancam noi tot laptele.Dimpotriva,vaca nu da lapte fara vitel.Asdar nu este neaparat sa se renunte la lactate daca acestea provin dintr-o sursa ecologica.Si apoi decat sa mananci tofu care nu avem siguranta ca nu provine din soia modificata genetic,mai bine mananc branza de vaci facuta din lapte de la vaca parintilor mei.Si as mai aduce un argument:Stramosii nostrii mancau de toate si munceau si traiau pana la 80-90 ani poate chiar mai mult.In zilele astea nu cred ca se mai ajunge la varstele astea si nu din cauza proteinelor animale,ci din cauza chimicalelor si otravurilor continute de alimente.De cat sa mancam hrana adusa de peste mari si tari fie ea si raw (pt ca nu ne garanteaza nimeni ca este bio deoarece nu putem verifica)mai bine consumam alimente proaspete,diversificate si din sursa sigura de pe taramurile noastre.Se spune ca fiecare zona a pamantului contine si produce acele plante si organisme necesare traiului in acea zona.Dar acum din cauza globalizarii mancam alimente de care nu am auzit niciodata si nici macar nu suntem siguri ca ne fac bine doar ca trebuie sa credem tot ceea ce ni se spune.
Cred ca faci foarte rau incercand sa minimizezi consumul de grasimi. Consulta un nutritionist. Iti va explica despre seminte, nuci, alune, ca sunt pline de "grasimi bune" (ca si carnea de peste) si poate vei afla ce rol au grasimile astea in functionarea sistemului nervos. Succes!
-Reduce tensiunea - Vene sanatoase - Pierdere in greutate Orice doctor cardiolog iti va spune contrariul a ceeace am mentionat mai sus si ca trebuie sa reduci consumul de sare ! Care-i adevarul ?
tor doctorul cardiolog o sa-ti spuna si ca grasimile saturate or sa te omoare, si de fapt nu prea e asa...
Adevarul este in rezultate , si nu uitati nu vorbim de sarea iodata procesata chimic....
Articolul e bine venit....stiu caz concret cu o persoana care multi ani a redus la limita consumul de sare si s-a trezit cu probleme...stari de lesin ,oboseala cronica si chiar probl.neurologice ,totul a venit si pe consumul a 1,5-2 l de apa simpla/zi..QED
multumesc,, articol excellent,,,
eu folosesc sare de la salina din Praid direct de la surs?, f?r? nicio modificare
Va rog sa corectati greselile gramticale din acest articol (spre exemplu". daca mineralele din sare merg in celule, apa v-a urma si va hidrata direct celulele." , corect: . Daca mineralele din sare merg in celule, apa va urma si va hidrata direct celulele.)!
multumim de observatie
articol f bun
Multumesc pentru articol
vreau sa stiu daca zeama de varza la care sa folosit sare grunjoasaa ne iodata poate fi la fel de buna.mersi.
Rste foarte buna si aceea si mai este si plina de probiotice daca nu a fost preparata cu apa fiarta
va rog sa-mi dati si mie un raspuns.am varza murata la care am folosit sare grunjoasa ne iodata si as dori sa-mi spuneti daca poate fi la fel de benefica zeama,caci are gust bun sifacind tratament pentru inima,nu am voe sa consum sare,dar zeama de varza mai pot.interesant e si astept raspuns.va multumesc.
E buna, cu lingurita. Pentru toti cei care cred ca a bea saramura(apa cu sare) e ceva minunat, va puneti sanatatea in joc.