Oamenii adopta o dieta vegetariana in principl din doua motive. Ori sunt iubitori de animale si nu suporta ideea ca acestea sa fie sacrificate pentru ca ei sa traiasca, sau, se gandesc ca acest lucru ii va ajuta sa fie mai sanatosi. In ce priveste prima optiune este o alegere ce tine de sufletul fiecaruia, insa cea dea doua tine de o disputa care pare sa nu se mai termine niciodata- si anume - este sau nu este mai sanatos sa fii vegetarian?
Aici sunt cateva motive pentru care vegetarienii ar putea trai mai mult decat iubitorii de carne.
1. Presiune sanguina scazuta: Studiile din ultimii ani au gasit ceva interesant: nu doar ca vegetarienii au o presiune sanguina in medie mai scazuta, dar ca dietele vegetariene ar putea fi utilizate pentru a scadea presiunea sanguina la cei care au nevoie de o astfel de interventie.
2. Risc mai scazut al mortalitatii: Un studiu din 2013 efectuat pe mai mult de 70 000 de oameni a descoperit ca vegetarienii au avut un risc cu 12% mai scazut de moarte comparativ cu non-vegetarienii. Fara nici una dintre grasimile saturate si colesterolul care sa le infunde arterele, vegetarienii ar putea sa fie supusi unui risc general mai scazut de boli cronice.
3. O mai buna stare de spirit: Un studiu din 2012 a impartit aleatoriu participantii in trei diete: orice carne permisa, numai peste si vegetarian fara carne. Cercetatorii au gasit ca dupa doua saptamani, cei cu dieta vegetariana au raportat o mai mare imbunatatire a starii de spirit decat cei cu celelalte doua diete.
4. Sanse mai mici pentru boli de inima: Un alt studiu din 2013 pe 44 000 oameni a raportat ca vegetarienii aveau cu 32% mai putine sanse sa dezvolte boala ischemica de inima.
5. Risc mai mic de cancer: Cercetatorii de la Loma Linda University din California au studiat diferite versiuni ale dietei vegetariene si riscul de cancer printre oamenii cu risc general mic de cancer, si au descoperit ca o dieta vegetariana poate avea beneficii protectoare. Desi studiul nu are un cuvant definitiv de spus in aceasta chestiune, veganii au avut cel mai mic risc de cancere, in special cancerele cele mai comune printre femei, precum cel la san.
6. Risc mai scazut de diabet: Studiile au aratat ca vegetarienii au un risc mai scazut de dezvoltare a diabetului. Desi dieta nu va vindeca diabetul, ea poate micsora riscul individual prin ajutarea celor ce o adopta sa isi mentina greutatea si sa isi imbunatateasca controlul nivelului de zahar din sange. Insa o dieta raw vegana este foarte probabil sa si vindece diabetul.
7. Mai putin probabil sa fie supraponderali: Cercetarile arata ca vegetarienii tind sa fie mai zvelti decat corespondentii lor mancatori de carne, si ca ei de asemenea tind sa aiba un nivel mai scazut al colesterolului si la indicelui de masa corporala . Unele date sugereaza ca o dieta vegetariana poate ajuta la scaderea in greutate si ar putea fi mai buna pentru mentinerea unei greutati sanatoase in timp.
Mare atentie insa pentru ca nu orice vegetarian se si hraneste sanatos. Daca esti vegetarian si mananci toata ziua pizza, paste, patiserie, dulciuri cu zahar rafinat si bei bauturi carbogazoase, asta nu inseamna ca vei beneficia de avantajele descrise mai sus. Numai cei ce au ca baza in alimentatie lor alimentele integrale din plante se pot bucura de aceste avantaje de sanatate.
Surse pentru articol:
http://healthland.time.com/2014/02/24/7-reasons-vegetarians-live-longer/
http://healthland.time.com/2013/06/04/vegetarians-may-live-longer/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22333737
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364007
http://cebp.aacrjournals.org/content/22/2/286.long
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20058117 - vegetarienii
Intr-adevar este o disputa care nu o sa se termine niciodata. Ca asa cum anumite studii mentioneaza avantajele unei diete vegetariene exista multe altele care mentioneaza avantajele unei diete carnivore. Si in ambele cazuri sunt si avantaje di dezavantaje si nu exista o solutie buna si alta proasta. Generalizarea trebuie evitata si fiecare persoana trebuie sa gaseasca dieta cea mai buna pentru ea, de preferat cu ajutorul medicului de familie care cunoste toate deficitele si nevoile individuale.