Exista o zicatoare cum ca devenim ceea ce facem in mod repetat.
Ce faci in mod repetat? Ce fel de persoana devii? Acestea sunt intrebari puternice. Intrebari pe fiecare dintre noi ar trebui sa si le puna. Noi, oamenii, suntem intr-adevar creaturi ale obisnuintei. Si daca viata ta nu este cum ti-ar place tie sa fie, este important sa acorzi atentie modului in care te comporti zilnic. Gandeste-te la asta ca la un “audit al obisnuintei”, o sansa de a privi atent la gandurile, cuvintele si actiunile tale, si de a vedea daca ele vin in sprijinul vietii pe care vrei sa ti-o creezi, sau nu fac asta.
Si daca descoperi ca esti angajat intr-unul dintre cele sase obiceiuri urmatoare, este timpul sa renunti la ele imediat. Nu trebuie sa te gandesti la asta, sa te stresezi, sau sa faci un plan complicat. Fa doar un angajament. Spune-ti simplu tie insuti: aleg sa fac lucrurile mai bine, si mai binele incepe astazi.
1. Esti rautacios cu tine insuti.
Daca iti spui tie insuti lucruri crude pe care nu le-ai spune NICIODATA nimanui altcuiva – nici macar celui mai mare dusman al tau – este timpul sa te opresti.
In loc de: ...... arati asa de gras/a astazi. Incearca: ma iubesc neconditionat pe mine insumi. Si fiindca ma iubesc pe mine insumi, o sa fac cateva imbunatatiri in stilul meu de viata, imbunatatiri ce imi vor permite sa arat si sa ma simt chiar si mai bine.
2. Nu faci miscare/exercitii fizice.
Corpul tau a fost proiectat sa se miste. Nu trebuie sa te antrenezi pentru un maraton, dar ai nevoie sa te misti in fiecare zi.
In loc de: nu vreau sa fac exercitii fizice! Incearca: merit sa fac asta pentru mine insami. Merit acest efort demn de mine insami pentru mine.
3. Lasi emotiile negative sa se acumuleze inlauntrul tau.
Cand permiti emotiilor negative sa cangreneze inlauntru, este ca si cum ai permite aburului sa acumuleze o presiune in oala de gatit cu abur. Mai devreme sau mai tarziu o sa erupi – fie cu o izbucnire de furie, or prin indreptarea acelei furii catre tine insuti.
In loc de: nu ar trebui sa simt asa. Nu am dreptul sa ma simt asa. Sunt o persoana rea.
Incearca: simt ceea ce simt, si o sa fac ceva in legatura cu asta... astfel incat aceste sentimente sa nu cangreneze. [Apoi mergi intr-un loc retras si bate o perna cu un prosop rasucit in timp ce iti strigi sentimentele, pana simt o senzatie de eliberare.]
4. Spui da cand vrei sa spui nu.
Daca spui DA lucrurilor pe care le resimti ca pe o distragere, asta creeaza resentimente sau literalmente te fac sa te simti bolnav... atunci inceteaza.
In loc de: sigur! (nu vreau, dar as parea un netrebnic daca spun nu...)
Incearca: care este contributia pe care vreau sa o fac in timpul vietii mele? Daca spun Da acestei cereri, ma sprijina asta in sensul contributiei mele? Sau nu?
5. Iti invinovatesti deseori parintii.
Poate ca parintii tau au facut o treaba minunata crescandu-te – cu exceptia a unu sau doua lucruri. Indiferent de ceea ce au facut bine sau rau parintii tai, atasarea de furia nerezolvata este nesanatoasa. Este nedrept fata de tine si de oamenii din jurul tau.
In loc de: este vina lor ca [insereaza aici comportamentul nesanatos]. Asa m-au crescut ei!
Incearca: sunt adult acum. Este responsabilitatea mea sa imi dau mie insumi lucrurile pe care parintii nu au putut sa mi le dea – sau nu au vrut. Am aceasta putere. Pot sa fac asta pentru mine insumi.
6. Ingrijorarea despre viitor.
Ingrijorarea nu este acelasi lucru cu “a fi preocupat de” sau “a planifica urmatoarea mutare”. Ingrijorarea este starea de paralizie neproductiva, in care iti spui in mod repetat tie insuti: nu cred ca sunt capabil sa imi iau in maini propria mea viata.
In loc de: Dar daca se intampla ___________ sau ___________? Cum o sa ma descurc?
Incearca: Orice s-ar intampla, am deplina incredere in capacitatea mea de a ma descurca.
A pune capat obiceiurilor de auto-sabotare este si simplu si provocator in acelasi timp. Simplu, fiindca intr-adevar nu este asa de complicat. Incepe cu o simpla alegere.
Provocator fiindca pentru a face aceasta alegere (si a te angaja la ea), este nevoie de multa constientizare de sine, si o vointa de a invata utilizarea de noi instrumente – in special cand vine vorba de controlul propriilor emotii. Dar fie ca iti ia o ora sau un an pentru a schimba un obicei prost, recompensele merita atat de mult – pentru sanatatea ta, cariera ta, pentru relatiile tale si pentru oricine ar petrece timp prin jurul tau.
Ai tot ceea ce ai nevoie. Incepe acum!
Surse utilizate:
http://www.mindbodygreen.com/0-14014/6-self-sabotaging-habits-you-need-to-drop-right-now.html - incearca obiceiuri noi