Calitatea vietii este determinata in mare masura de obiceiurile negative, care alcatuiesc o mare parte din comportamentul nostru zilnic. Multi dintre noi permitem acestor obiceiuri sa ne conduca viata, ceea ce ne opreste din propria evolutie ca fiinte umane.
Iata cinci moduri de a gandi si de a trai care trebuie evitate. Preia controlul asupra propriei tale vieti si incepe sa traiesti la deplina ei capacitate!
- Sa crezi ca "Asta sunt eu "
Cresterea este o componenta de baza a sanatatii. In natura plantele si animalele sanatoase cresc pana ating maturitatea. Cand un organism nu este sanatos sau este bolnav, nu mai creste. Viata unei persoane este la fel.
Oamenii sanatosi invata, devin mai buni si se schimba cu timpul. Oamenii nesanatosi tind sa creada ca viata este statica si ca si ei sunt la fel. Convingerea pe care o au ca nu se pot schimba si nu pot evolua nu ii tine pe loc. Acest mod de a gandi blocheaza ideile pozitive de schimbare inainte ca acestea sa aiba vreo sansa de a deveni realitate. Este simplu: pentru a fi sanatos, intai trebuie sa crezi ca te poti schimba.
- Te lasi controlat (de obicei) de spirale negative
Viata este in general ca o spirala, cu parti negative si pozitive. Oamenii sanatosi si plini de succes se situeaza pe curbele pozitive ale spiralei. Este important de subliniat ca acest lucru nu se intampla pentru ca "au noroc," ci pentru ca au dezvoltat obiceiul de a opune rezistenta partii negative a spiralei si de a se situa pe partea pozitiva a spiralei.
Oamenii nesanatosi nu stiu cum sa se opreasca cand incep sa alunece pe panta negativa, sau cum sa se opreasca odata ce au pornit pe ea in jos. Cei mai multi asteapta sa primeasca o motivatie pentru a se opri, ceea ce nu prea se intampla atunci cand esti intr-o astfel de stare spirit "joasa". Acest lucru ii determina sa ramana blocati in curbele trandaviei sau ale depresiei. Intra astfel intr-un cerc vicios al durerii.
Solutia este sa faci pasi mici. Daca vrei sa slabesti, de exemplu, dar esti prins intr-o panta a trandaviei, incepe cu un efort foarte mic si dezvolta-l treptat. Elibereaza-te din curba trandaviei si fa o flotare sau o genuflexiune pe zi. Doi ani mai tarziu vei fi uimit de conditia ta fizica si de patratelele de pe abdomen (sau muschii de la picioare si fesieri). Cand esti in punctul de jos al spiralei, nu te poti motiva sa faci sport 30 de minute, dar o flotare poti face si asta va fi scanteia ce va declansa totul si-ti va da motivatia dorita. Cu timpul, poate deveni o spirala ascendenta a exercitiilor fizice!
- Te descurci singur
Introvertitii au si ei nevoie de ajutor. Oamenii sunt fiinte sociale si una dintre nevoile de baza este sa se simta iubiti. Oamenii nesanatosi se izoleaza de altii din diverse motive, dar efectul este intotdeauna negativ. Nu inseamna ca introvertitii sunt mai nesanatosi decat extrovertitii — fiecare are nevoie de mai multa sau mai putina interactiune sociala — dar nu e sanatos sa nu fie deloc sau sa fie foarte putina.
Cand iti petreci timpul cu altii iti maresti orizontul, inveti sa relationezi si te simti conectat cu lumea.
- Nu spui niciodata "nu"
Nu e nimic rau in a spune nu. Cei ce nu pot spune nu sunt de fapt, cei ce nu pot spune da. Pentru ca atunci cand spui da la orice, renunti, de fapt, la libertatea ta de a alege.
Pot fi multe motive pentru care o persoana spune "da" la orice, dar obiceiul de a spune da este propulsorul acestui comportament. Cand cineva te roaga ceva sperand sa spui da, raspunzi afirmativ ca si cum nu ai de ales. Si daca devine un obicei, atunci nu este in niciun caz o alegere pe care o faci.
Este un obicei distrugator in special pentru ca ajungi sa depinzi de asteptarile celorlalti si de dorintele lor pentru tine si nu poate fi nimic mai frustrant decat sa pierzi controlul asupra propriei tale vieti.
- Ii manipulezi pe altii
O alta practica des intalnita este manipularea. Oamenii o practica cu prietenii, familia, colegii si nu sunt intotdeauna constienti de asta.
Manipularea este un substitut jalnic al sinceritatii. Ca sa dam un exemplu banal, sa spunem ca esti la masa si vrei ca cineva sa-ti dea mustarul. In loc sa-l rogi direct sa-ti dea mustarul, spui ceva de gemul "Off, ce departe e mustarul." Scopul afirmatiei este ca cineva sa se simta responsabil pentru tine (sau vinovat ca tine mustarul doar pentru el), ceea ce l-ar motiva sa-ti dea mustarul.
Cand manipularea devine obisnuinta in relationarea cu oamenii, creaza multe probleme care pot fi rezumate intr-o singura propozitie — relatii nesanatoase. Fii sincer cu oamenii. Daca ai nevoie de ceva, cere direct; in comparatie cu manipularea, sinceritatea este simpla si da rezultate mult mai bune.
Voi ce obiceiuri negative ati mai adauga la aceasta lista. Scrieti-ne pararea voastra. Aici invatatm impreuna!
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-16605/are-you-letting-these-bad-habits-hold-you-back.html - oamenii si obiceiurile negative
multumesc pentru articolul inspirant inainte si eu foloseam des tehnici de manipulare cu cei din jur, acum constientizez ca nu este tocmai benefic privind din perspectiva prezentata de dumneavoastra!
Multumesc mult , gasesc foarte multe sfaturi grozave si învata foarte multe.
Si noi va multumim pentru ca ne sunteti aproape.