“Ai nevoie de putine lucruri pentru a fi fericit; ai tot ce-ti trebuie in interiorul tau, in felul tau de a gandi.”
Marcus Aurelius
“Daca vrei sa fii fericit o ora - tragi un pui de somn.
Daca vrei sa fii fericit o zi - mergi la pescuit.
Daca vrei sa fii fericit un an — mostenesti o avere.
Daca vrei sa fii fericit o viata intreaga — ajuti pe cineva.”
Proverb chinezesc
Cand spui nu, alegi calea usoara.
Cand spui nu, alegi sa ramai in siguranta in zona ta de confort. Nu trebuie sa-ti mai fie teama de esec sau de a fi respins. Temutul necunoscut si uneori dificila schimbare sunt evitate.
Dar cand spui da, viata ta capata alte proportii si alta profunzime. Cand spui da, esti mai deschis catre viata si catre adevarata fericire .
Iata 10 lucruri carora le poti spune da pentru a fi mai fericit.
Alege unul dintre ele si timp de o luna sau un an incearca sa inveti sa-i faci loc in viata ta.
-
Sa fii imperfect.
Sa fii perfect inseamna sa ridici standardul atat de sus incat il va face imposibil de atins. Acest lucru te va face sa-ti pierzi respectul de sine. Vei fi nemultumit de felul in care merg lucrurile in viata ta desi ele probabil ca merg exact asa cum trebuie.
Perfectionismul este un mecanism al mintii care te macina si iti fura din fericire. Daca spui da imperfectiunii vei face mecanismul reversibil.
Cum sa procedezi:
- Constientizeaza pretul platit pentru miturile perfectiunii. Daca vezi prea multe filme, asculti prea multe cantece si absorbi orbeste tot ceea ce iti ofera lumea din jur este usor sa cazi in capcana perfectiunii. Totul pare asa de frumos si de minunat, incat iti doresti si tu asa ceva.
Dar contrastul dintre viata perfecta si realitate este foarte mare si acest lucru te poate afecta si te poate face sa termini relatii, sa renunti la locuri de munca, proiecte etc. doar pentru ca nu se ridica la nivelul asteptarilor tale. Cand realizezi diferenta, poti face alegeri mai realiste. - Multumeste-te cu ceea ce poti oferi tu mai bun.Daca tinzi spre perfectiune ajungi sa te ocupi prea mult de un proiect si probabil nu-l vei termina niciodata. Asa ca fa doar cat poti tu de bine. Nu fa din asta o scuza pentru a fi delasator. Fii insa constient de faptul ca daca ai facut tot ce ai putut, atunci este suficient si te poti opri.
-
Sa fii tu insuti.
Cand nu esti tu insuti sau incerci sa te schimbi de dragul altora si te cenzurezi, nu te simti in largul tau. Te simti neinsemnat si limitat.
Deci cum poti fii tu insuti? Mediul in care traiesti are o mare importanta.
Cum sa procedezi:
- Oameni care te incurajeaza. Petrece mai mult timp cu persoane care iti incurajeaza visele, valorile si pe tine. Sau cel putin sunt neutre. Si petrece mai putin timp cu persoane care te critica sau cu care pur si simplu nu simti ca esti compatibil.
- Lucruri din afara vietii tale cotidiene care iti maresc orizonturile si te incurajeaza. Nu-ti schimba numai anturajul apropiat. Mergi mai departe si cauta informatii care sa te ajute sa-ti indeplinesti visele si care iti maresc orizonturile si te fac mai fericit. Cauta sprijin la persoane pe care le-ai cunoscut prin intermediul unor carti, filme, pe forumuri sau prin muzica. Evita mediile negative si care te limiteaza.
-
Lucrurile care te fac sa te simti viu.
Este important sa aloci timp si energie pentru lucrurile care te fac sa te simti viu.
Cum sa procedezi:
- Incearca lucruri noi. Incearca ceva nou in fiecare saptamana, chiar daca e vorba de un lucru nesemnificativ. Daca mananci mereu carne, incearca un meniu vegetarian. Asculta o muzica care nu e genul tau. Mergi la un film, o cafenea sau la un pub cu prietenii daca de regula ramai seara acasa. Sau invers. Diversifica lucrurile in propria ta viata si extinde-ti propria zona de confort cu pasi mici, pentru a aduce mai multa fericire in viata ta.
- Intoarce-te la lucrurile care iti faceau candva placere. Daca obisnuiai sa mergi la pescuit, daca pictai sau cantai la chitara si acest lucru te facea fericit, reia-ti bunul obicei. Aloca o ora pe saptamana si vezi daca inca iti aduce aceeasi bucurie.

Sursa foto : http://goo.gl/G66voT
“Majoritatea oamenilor sunt atat de fericiti pe cât aleg ei sa fie.”
Abraham Lincoln
-
Optimism.
Pesimismul poate, intr-adevar, sa te limiteze si sa te blocheze. Te face sa simti ca nici nu are rost sa incerci, pentru ca oricum nu se va schimba nimic sau nu vei reusi. Poate ridica ziduri si pereti inutili.
In schimb, o abordare optimista iti lumineaza viata si iti deschide orizonturile.
Cum sa procedezi:
- Pune-ti intrebari optimiste.Cand te afli intr-o situatie ce pare negativa incearca sa vezi partea buna a lucrurilor, cu ajutorul unor intrebari care incurajeaza optimismul si te ajuta sa cauti solutii. Intrebari de genul: Care este partea buna in acesta situatie? Si ce oportunitate imi ofera ea?
- Incepe ziua cu dreptul. Asa cum mentioneaza punctul 2, influentele din jur au mare importanta. Alege sa-ti incepi ziua cu o nota optimista, la micul dejun poti citi o carte, sau un blog sau vorbeste cu mama ta sau cu o persona care te binedispune, un coleg sau un prieten.