In fiecare zi in corpul tau miliarde de celule mor si sunt inlocuite de altele noi. Aceasta este cheia regenerarii si mentinerii sanatatii corpului tau. Din aceasta cauza poti avea un corp mai sanatos , mai zvelt, cu mai putine dureri si mai multa energie... daca urmezi pasii corecti.
Celulele din corp sunt asa de mici si atat de multe (undeva intre 60-100 de trilioane) ca nimeni nu a putut vreodata sa le numere una cate una. Tot din aceasta cauza nu observi ca in mod continuu corpul tau se reinnoieste, dar asa este!
Exemple:
- Celulele din sistemul nostru digestiv, incepand cu stomacul si pana in intestinul gros sunt inlocuite la fiecare 5 minute.
- Ficatul este complet inlocuit la fiecare cinci luni.
Pielea se regenereaza la fiecare patru saptamani. - Celulele endoteliale - ce captusesc interiorul vaselor de sange - au un ciclu de regenerare intre sase pana la noua luni.
- Ficatul tau este capabil de reinnoire si reparare chiar si incepand de la doar 25% din tesutul lui o data la 300-500 de zile.
- Noi studii indica faptul ca pana si celulele creierului se pot regenera - neuronii din hipocamp se regenereaza o data la 20 - 30 de ani.
Aceste statistici ne dau speranta ca, daca avem grija, ne putem recapata sanatatea intr-o mare masura
Degenerezi sau te regenerezi?
Stim ca intr-un fel cream un nou corp prin realizarea lenta de noi celule in fiecare zi. Intrebarea este daca noile noastre celule vor fi mai sanatoase sau mai putin sanatoase.
Calitatea noilor celule este dependenta de materia prima, de hrana disponibila cand au fost formate celulele inlocuitoare. Daca iti hranesti corpul cu elementele adecvate, noile celule ce se formeaza pot de fapt sa fie mai puternice si mai sanatoase decat au fost precedentele.
Acest lucru este numit regenerare. Daca iti hranesti corpul in mod neadecvat, rezultatele vor fi celule de calitate inferioara. Aceasta este degenerarea.
Exista desigur limite pentru aceasta. Cercetatorii estimeaza ca 30% din sanatatea noastra este determinata de genetica desi in ultima vreme se observa tot mai mult ca nu suntem nici pe departe sclavii genelor. Chiar si asa, restul de 70% se afla in alegerile tale. Si chiar si exprimarea genetica s-a aratat a fi moderata si modelata de mediu.
Cele cinci mari capcane care conduc spre degenerarea celulara
1. Alimentele procesate sunt hrana moarta, cu calorii dar aproape fara nutrienti! Toate alimentele procesate sunt deficiente in enzimele necesare pentru digestie. Iti umplu corpul, in special ficatul, cu chimicale care sunt utilizate pentru a crea o perioada lunga de valabilitate (stat la raft) a produselor. Cercetarile efectuate de echipa London University College sugereaza ca o dieta bogata in alimente procesate mareste riscul de depresie.
2. Zaharul este cunoscut ca “moartea alba” pentru multe motive. Poate cel mai important este ca scade activitatea sistemului imunitar.
O singura lingurita de zahar micsoreaza activitatea sistemului imunitar pentru pâna la doua ore. Reduce nivelul calciului in corp. Si ne minunam de ce exista atat de multa osteoporoza! Zaharul supraincarca pancreasul, creand un efect de montagne-russe. Cand zaharul din sânge are un nivel prea mare, suntem energici, iar cand este coborât, suntem prabusiti total si epuizati. Este de asemenea creator de dependenta (dupa cum stim multi dintre noi). Zaharul nu contine vitamine sau minerale, reprezinta doar o gramada de calorii generatoare de grasimi.
3. Alcoolul este toxic pentru ficat, ne lipseste de vitamina B, blocheaza sistemul nervos si inhiba sarcina maduvei osoase de a regenera celulele sanguine.
Conexiunile nervoase dintre celulele creierului sunt afectate de alcool, care inhiba semnalele de comunicare, incetinind procesarea mentala. Institutul National pentru Abuzul de Alcool si Alcoolism din SUA(National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism - NIAAA) a dezvaluit: “doua studii au comparat micsorarea creierului la barbatii si femeile alcoolice si au raportat ca alcoolicii de ambele sexe au aratat o micsorare semnificativ mai sporita decat subiectii de control. Studiile au mai aratat ca atat barbatii, cat si femeile, au avut probleme similare in ce priveste invatarea si memoria, ca rezultat al consumului mare de alcool”. Nu ai nevoie de alcool pentru a te distra si a face pe nebunul.
4. Cafeina creaza dependenta, streseaza glandele suprarenale si afecteaza sistemul nervos, cauzand oboseala emotionala.
Ca diuretic, deshidrateaza corpul si il face sa piarda calciul, magneziul si fosforul. In cazul oamenilor ce sufera de probleme ale sistemului circulator poate mari tensiunea.
Cafeina nu se gaseste doar in cafea! O cutie de Cola are aproximativ 35 mg de cafeina. Alte bauturi racoritoare au de la 35 la 50 de mg de cafeina si sunt si pline de zahar.
5. Grasimile si uleiurile rancede (alimentele prajite, cele coapte). Aceste alimente creeaza radicali liberi care ranesc membrana celulara, enzimele si ADN-ul. Ele streseaza sistemul digestiv si ficatul, simultan cu marirea nivelului de colesterol.
Elemente care ajută la regenerarea corpului
1. Legumele proaspete sunt pline de vitamine si minerale si o buna sursa de substante fitochimice care protejeaza corpul de boala si imbatranire. Ele sunt “categoria grea” pentru regenerare. Aceasta includ superalimentele ca spanacul, salata, asparagusul, varza si morcovii, patrunjelul, mararul, usturoiul, ceapa, etc.
2. Fructele proaspete sunt pline de vitamine, minerale si substante fitochimice care iti protejeaza corpul. Acestea includ superalimentele precum lamaile, merele, bananele, mango si pepenii. Fiecare dintre aceste fructe are o gramada de beneficii pentru sanatate. Se recomanda a fi consumate intregi, ca atare pentru a beneficia de pe urma fibrelor continute de acestea
3. Cerealele integrale si pseudo-cerealele precum orezul brun, ovazul, hrisca, orzul, meiul, quinoa sunt surse excelente de vitamine, minerale, fibre si proteine.
4. Beti multa apa curata. Apa este necesara pentru digestie, circulatia fluidelor corporale si lubrifierea articulatiilor.
5. Faceti exercitii fizice. Misca-te , nu sta. Gaseste miscarea cea mai buna pentru tine si da-i drumul. Pe masura ce corpul incepe sa functioneze la un nivel mai sanatos, veti tinde in mod natural sa incetati sa tanjiti dupa lucruri care interfereaza cu echilibrul corpului.
Corpul vostru va infrunta mai bine dezechilibrele.
6. Natura, somn, sens. Petreceti timp alaturi de cei dragi. Petreceti timp in natura Natura. Odihniti-va bine , in special intre orele 22:00 si 06:00. Datii sens pozitiv vietii voastre.
Cel mai bun lucru despre regenerare este ca nu trebuie sa te gandesti la ce face corpul tau. Tot ce ai de facut este sa pui bazele unor conditii adecvate si corpul tau va avea grija de orice altceva.
Un corp sanatos are capacitatea de a se autovindeca de toate (sau aproape toate) problemele daca este bine hranit. A te gandi si a te ingrijora despre asta nu amplifica procesul, de fapt il poate incetini.
Ramai tânar/a: factorii finali
Probabil ati observat ca cele 6 alegeri ce ajuta corpul sa se regenereze costa de fapt mai putin decat variantele care accelereaza degenerarea – si unele sunt total gratuite!
Ce este frumos in toata aceasta discutie este ca nu trebuie sa te gandesti la ce face corpul tau. Tot ce ai de facut este sa pui bazele unor conditii adecvate si corpul tau va avea grija de orice altceva. Un corp sanatos are capacitatea de a se autovindeca de (aproape) toate afectiunile daca este bine hranit.
Odata ce corpul are materiile prime de baza pentru o regenerare adecvata, urmatorul pas este cum utilizam acest corp. La fel de important este cum utilizam mintea care “conduce” corpul.
Corpul nu este creat pentru a sta. Nici mintea noastra. Daca nu iti misti regulat corpul, va deveni toxic si acid. Unii profesionisti in sanatate spun ca nu ar trebui sa stai jos mai mult de o ora fara a te ridica si a merge/misca prin jur.
Surse pentru acest articol cuprind:
Top Fruits for Your Health [http://bit.ly/12rG7qf]
The Only Real Way to End GMOs [http://bit.ly/15hlfwD]
16 Simple Ways to Improve Your Health Today[http://bit.ly/19Os1Rv]
http://www.care2.com/greenliving/how-we-stay-young.html#ixzz2XDZnpmqn
http://realfoodforlife.com/eating-green-clean-and-lean-e-book/
Interesant articol. Numai de am ține cont de aceste sfaturi...
Interesan. Felicitari
Foarte utile sfaturi .