Cercetarile sugereaza ca urmatoarele substante pot contribui la protejarea impotriva alergiilor:
1) Carotenoidele
Intr-un studiu din 2006 al institutului de Nutritie pentru sanatate publica, din SUA, oamenii de stiinta au descoperit ca alergiile sunt mai putin frecvente in randul persoanelor cu un aport ridicat de carotenoide (o clasa de antioxidanti, care include beta-caroten, luteina si licopenul). Pentru a creste aportul de carotenoide, consuma aceste alimente:
morcovi
verdeturi cu frunze inchise(cum ar fi varza, spanac si varza creata)
rosii
pepene verde
ardei rosu
2) Quercetina
O revizuire a unei cercetari publicate in revista „Medicina Alternativa” in anul 2000 a aratat ca quercetinul poate inhiba eliberarea de histamine (un tip de produse chimice eliberate de sistemul imunitar in timpul expunerii la alergeni, histaminele declanseaza simptome ale alergiei cum ar fi mancarime, stranut, nas infundat si ochi inlacrimati.) Quercetinul se gaseste in urmatoarele alimente:
ceai negru
ceai verde
mere
ceapa rosie
fructe de padure
3) Bromelaina
Intr-o analiza de cercetare din 2006, facuta de „Chirurgia capului si gatului”, de asemenea, cercetatorii au descoperit ca bromelaina (un amestec de enzime disponibil in unele plante) poate ameliora unele simptome de alergii sezoniere. Bromelaina poate fi gasita in abundenta in ananas si papaya.
4) Acizi grasi Omega-3
Un aport ridicat de acid alfa-linolenic si acid eicosapentaenoic (doua tipuri de omega-3 acizi grasi), poate stimula apararea impotriva alergiilor, potrivit unui studiu din 2005 in Jurnalul European de Nutritie Clinica. Omega-3 lupta cu alergiile, prin reducerea inflamatiei (o componenta cheie a raspunsului alergic).
Acidul alfa-linolenic poate fi gasit in semintele de in si nuci.
Alergiile si a dieta
Mai multe studii, sugereaza ca cei care consuma cat mai multa hrana vie, sunt mult mai protejati de efectele alergiilor, aceasta fiind valabil si la adulti dar in special la copii. Hrana vie inseamna a consuma cat mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci, legume, grasimi sanatoase (cum ar fi cele gasite in uleiul de masline), ierburi si condimente, si a limita consumul de carne rosie , produse lactate, alimentele procesate si dulciuri.