In medicina functionala ideea de baza este ca fiecare sistem din corp este conectat. Sistemul digestiv si cel hormonal, de exemplu, nu sunt independente unul de celalalt. In centrul tuturor se afla un sistem digestiv care functioneaza corespunzator.
Atunci cand intestinele sunt bolnave, pot cauza mai mult decat durere de burta, flatulenta, balonare sau diaree. Si asta pentru ca 60-80% din sistemul imunitar este localizat la nivelul intestinelor, iar dezechilibrul la nivelul lor a fost asociat cu dezechilibre emotionale, boli autoimune, diabet, oboseala cronica, fibromialgie, anxietate, depresie, eczeme, rozacee, si alte afectiuni cronice.
Intestinele sunt poarta catre sanatate, iar primul pas pe care medicii care stiu acest lucru il fac este ca, indiferent de diagnosticul primit de o persoana, sa le vindece functionarea intestinelor. A fost creat astfel un sistem denumit Programul celor 4R, o abordare simpla pentru refacerea stomacului si reechilibrarea organismului.
10 semne ca ai intestine nesanatoase:
- Probleme digestive, precum balonare, gaze, diaree
- Alergii alimentare sau sensibilitati la anumite alimente
- Anxietate
- Depresie
- Schimbari de dispozitie, iritabilitate
- Afectiuni ale pielii precum eczeme, rozacee
- Diabet
- Afectiuni autoimune
- Infectii frecvente
- Capacitate redusa de memorare si concentrare, sindromul ADD sau ADHD
Programul Celor 4 R
- Renunta la obiceiurile alimentare rele
Inlatura raul. Scopul este ca bolnavul sa renunte la tot ceea ce afecteaza negativ mediul stomacului, cum ar fi alimentele inflamatorii, infectiile si produse iritante precum alcoolul, cafeina sau drogurile.
Alimentele inflamatorii precum glutenul, produsele lactate, porumbul, soia, ouale si zaharul pot dezvolta sensibilitati alimentare. Se recomanda o alimentatie prin eliminare ca punct de plecare pentru a identifica acele alimente care genereaza probleme, din care se elimina alimentele respective timp de doua saptamani sau mai mult si apoi se reintroduc, pe rand, pentru a observa reactia corpului.
Infectiile pot proveni de la paraziti, drojdie sau bacterii. O analiza detaliata a scaunului este esentiala pentru a determina nivelul bacteriilor bune, precum si a altor infectii existente. Inlaturarea infectiilor poate necesita tratament pe baza de ierburi, medicatie antiparazitara, antifungica, suplimente antifungice sau chiar antibiotice.
- Refa
Adauga la loc ingredientele esentiale necesare unei digestii corespunzatoare care au fost epuizate datorita unei absorbtii secatuite de nutrienti, medicamente (precum medicatii antacide), diverse boli sau de varsta inaintata. Acestea includ enzimele digestive, acidul clorhidric si acizii biliari necesari unei bune digestii.
- Reintrodu
Refacerea bacteriilor benefice pentru restabilirea unui echilibru sanatos al bacteriilor benefice este de critica importanta. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unui supliment probiotic ce contine bacterii benefice precum bifidobacteria si specii de lactobacillus. Se recomanda intre 25-100 miliarde unitati pe zi. De asemenea, consumul unui supliment cu prebiotice (aliment pentru bacteriile bune) sau consumul de alimente bogate in fibre solubile sunt importante.
- Repara
Furnizarea de nutrienti necesari pentru a contribui la repararea intestinelor este esentiala. Unul dintre suplimentele foarte utile este L-glutamina, un amino acid care contribuie la intinerirea peretilor intestinelor. Alti nutrienti esentiali includ zincul, uleiurile esentiale omega-3 din semintele de in, vitamina A, C si E, precum si ierburi din specia ulmului (Ulmus rubra) si aloe vera.
Indiferent de problema de sanatate pe care o ai, Programul Celor 4R sigur te va ajuta si-ti va vindeca intestinele! Aceasta abordare a dat rezultate uimitoare in cazul unor boli cronice si inflamatorii in perioade scurte de timp.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-14510/10-signs-you-have-an-unhealthy-gut-how-to-heal-it.html - intestine nesanatoase
Folosiți vă rog diacriticile , căci altfel greu se citește.
ce calmante pot folosi pt. durerile intestinelor sau ce ceaiuri
Astfel de indrumari asteptam,intelegand cauzele reusim sa ne schimbam modul gresit de a ne hrani.
Deosebit respect ptr persoana care sub anonimat a pus punctul pe i,respectiv sa cunoastem cauza sa tratam locul unde are loc efectul....super!
Numai articole interesante . Le citesc întotdeauna cu pl?cere !!!