Sarea si-a castigat o reputatie proasta cand vine vorba de presiunea arteriala. Zaharul este insa adevaratul vinovat.
De peste o suta de ani cercetatorii din domeniul medical promoveaza teoria conform careia sarea este cauza presiunii arteriale si duce la decese cardiovasculare.
Unii chiar au numit sarea "unicul ingredient din camara care ucide". Si cei mai multi doctori insista pe reducerea consumului de sare pentru scaderea presiunii arteriale si salvarea vietii.
Dar studii noi aparute in publicatia OpenHeart a Revistei Medicale Britanice indica faptul ca zaharul, in special fructoza, este un pericol mai mare cand vine vorba de presiunea arteriala si bolile de inima.[i]
Autorii noului studiu de la Institutul Cardiologic Saint Luke's Mid America din Kansas City, si Centrul Medical Montefiore din New York spun ca reducerea sodiului este "discutabila." Si ca de fapt, asocierea dintre sare si inima nu prea sta in picioare.
Reducerea consumului de sare are drept rezultat, o scadere nesemnificativa a presiunii arteriale. Si o meta-analiza din 2011 efectuata de respectabila organizatie non-profit Colaborarea Cochrane a descoperit ca reducerea moderata de sare nu scade procentul de decese sau de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
De fapt, scaderea consumului de sare poate mari riscul unui atac de cord cauzator de moarte.
In recentul studiu autorii subliniaza ca majoritatea sarii consumate provine de la alimentele procesate. La fel ca si zaharul, a carui sursa principala sunt alimentele procesate cu adaosuri de zahar.
In baza dovezilor stiintifice, a studiilor efectuate pe populatii si a testelor clinice, autorii au descoperit ca zaharul afecteaza mai mult presiunea arteriala. Si au mai descoperit ca fructoza joaca un rol major in dezvoltarea hipertensiunii.
Acum 300 de ani omul obisnuit consuma cateva kg de zahar pe an. Dar gratie amplorii luate de produsele procesate si in special a bauturilor carbogazoase ce contin sirop de porumb cu continut bogat in fructoza, aceasta medie a crescut vertiginos undeva intre 34 si 68 kg pe an. Adica intre 24 si 47 de lingurite de zahar pe zi si cca 83 grame de fructoza.
In ziua de azi cam 13% dintre occidentali consuma cel putin 25% din totalul lor de calorii sub forma de adaosuri de zahar.
Acest nivel de zahar din alimentatie poate ucide. Cercetatorii au descoperit ca un consum de 25% din totalul de calorii sub forma de zahar tripleaza riscul de deces datorita bolilor cardiovasculare comparativ cu cei ce consuma sub 10% din totalul de calorii sub forma de zahar.
Si cu toate acestea indrumarile Institutelor de Medicina nu condamna o alimentatie ce consta din 25% adaosuri de zahar.
Cand zaharul este fructoza creste semnificativ presiunea arteriala. Un consum de peste 74 de grame de fructoza pe zi inseamna un risc crescut cu 77% de presiune arteriala peste 160/100 mm Hg.
Cercetatorii atrag atentia ca alimentele procesate sunt problema. In schimb, zaharul continut in mod natural precum cel din fructe si legume nu este daunator.
In concluzie, in ceea ce priveste bolile de inima si presiunea arteriala, un prim pas pentru reducerea riscului acestora il reprezinta evitarea alimentelor procesate. Cand alegeti indulcitori folositi cantitati moderate de indulcitori naturali precum mierea, sau stevia.
Si in loc sa scazi sarea din alimentatie, inlocuieste sarea alba de masa cu sarea de mare celtica sau sarea roz de Himalaya.
Surse utilizate:
http://www.greenmedinfo.com/blog/cutting-salt-may-increase-your-risk-fatal-heart-disease
http://www.greenmedinfo.com/blog/salt-and-heart-disease-shaky-science
http://www.greenmedinfo.com/blog/single-deadliest-ingredient-your-pantry
http://www.greenmedinfo.com/blog/sugar-not-salt-bigger-threat-blood-pressure - sarea
Cum adica: "Cand zaharul este fructoza creste semnificativ presiunea arteriala" si apoi "zaharul continut in mod natural precum cel din fructe si legume nu este daunator." Pai fructele nu contin fructoza??