Stim cat este de important sa mai incetinim ritmul in zilele noastre. Stim ca ne miscam cu viteza prea mare, muncim prea repede si fiecare particica a zilei este plina cu cate ceva. Sigur, am avea numai de castigat daca in acest noian de lucruri pe care le avem de facut am putea gasi loc si timp pentru cateva momente de liniste, doar pentru a fi.
Dar deseori distanta dintre intentie si actiune este uriasa. Oricat am sti ca e bine sa o lasam mai moale, uneori numai gandul ne face sa simtim o si mai mare presiune.
Cum sa ma relaxez cand trebuie sa pregatesc copiii dimineata, micul dejun si pranzul, lucrez full-time, iau copii, ii ajut cu temele si uneori mai gasesc timp si pentru a face sport sau a mai petrece timp cu o colega?
Cu ritmul tot mai alert de viata este greu de imaginat cum putem sa ne facem timp zece minute pentru a medita, a citi o revista sau a face o plimbare in parc.
Solutia? Exista o metoda simpla prin care putem incetini totul si nu dureaza decat 1 minut. Este o actiune care s-a demonstrat ca ajuta digestia si sanatatea mentala. O poti face oriunde si nu-ti trebuie bani, haine speciale si nici pe cineva cu care sa o faci.
Pentru aceasta actiune trebuie ca, timp de un minut, sa devii complet constient chiar inainte sa mananci, sa fii prezent 100% in actul in care urmeaza sa te implici.
Poate insemna pur si simplu sa inchizi ochii si sa respiri adanc de cateva ori — inspiri si expiri, incet, calm, prezent.
Poti simti recunostinta pentru mancarea pe care urmeaza sa o consumi, pentru oamenii si utilajele care au muncit pentru ca semintele sa devina legume, cei care au transportat legumele de la ferma pana la masa ta, si astfel te pregatesti sa consumi mancarea din fata ta.
Iti poti imagina, asa cum Thich Nhat Hanh descrie atat de poetic, ca intregul univers exista in mancarea pe care o consumi — soarele, norii, ploaia, pamantul, viermii, campul si albinele — si lasa momentul sa te umple cu uimire.
Poate fi si o simpla rugaciune aproape de sufletul tau.
Indiferent ce faci in acel minut, incearca sa fie facut din inima in loc sa reciti pur si simplu o serie de cuvinte sau sa faci niste miscari mecanice. Este momentul tau de pauza si de deschidere, in care lasi binecuvantarile sa-ti patrunda in suflet, o clipa de repaus constient in vartejul altor lucruri pe care le ai de facut in restul zilei.
Daca vrei sa prelungesti acest minut, incearca sa ramai prezent pe perioada cat mananci fara sa te lasi distras de telefon, de vreo carte sau de orice fel de ecran. Imagineaza-ti cum ar fi sa te opresti pentru a savura fiecare inghititura, pentru a observa si a te bucura de aromele care ti se topesc in gura si continua sa simti apreciere pentru miracolele din acea mancare delicioasa si (speram) sanatoasa care a ajuns in farfuria si in corpul tau.
Daca esti cu alte persoane, da la o parte ecranele si concentreaza-te pe ocazia de a te implica in conversatie cu persoanele reale, in carne si oase, care se afla in fata ta (spre deosebire de cele virtuale care par sa ne inlocuiasca tot mai mult relatiile interumane).
Poate crezi ca un minut nu face nicio diferenta. Dar un minut de trei ori pe zi devin trei minute, iar trei minute de sapte ori pe saptamana sunt 21 de minute — asa ca se aduna. 21 de minute de pauza intr-o saptamana plina sunt mai bune decat deloc. Acest moment de reflectie poate deveni un obicei cu un efect de domino pentru alte aspecte ale vietii tale.
Cand incepi sa aplici aceasta practica de a reflecta un minut in preajma meselor zilnice, treptat iti vei crea un moment de respiro, cu care corpul si mintea se vor obisnui si pe care vor incepe sa-l iubeasca. Si cand vei face acest lucru o perioada mai lunga, te vei simti ciudat daca incepi o masa fara acest moment de pauza - ca si cum ti-ar lipsi ceva important.
In mod natural si fara efort iti vei gasi astfel de momente si in timpul saptamanii si vei simti cand vei avea nevoie de astfel de momente sacre. Momentele de reflectie sunt acolo, dar asteapta sa le faci loc in viata ta; zilele noastre, contrar tendintei culturale, includ un ritm natural de flux si reflux. Un minut de reflux poate duce la mai multe. Momentele de introspectie sunt cele care aduc acea implinire interioara pe care ne-o dorim cu totii.
Pare usor? Nu este. De fapt, este uimitor cat este de dificil sa faci o pauza suficient de lunga astfel incat sa devii constient de respiratia ta, de corpul tau si sa faci o conexiune cu inima. Este ca si cum am alerga si nu vrem sa ne oprim. Dar daca o faci o data, devine tot mai usor. Daca reusesti sa faci asta o zi intreaga, deja ai plantat samanta pentru un nou obicei. Si fara sa-ti dai seama o vei face doua zile, trei, apoi o saptamana, si o luna. Cu pasi mici, usor de facut, iti poti forma un obicei nou si sanatos. Incearca si vei vedea diferenta.