Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Este bun turmericul pentru boala Alzheimer? Iată ce spun cercetătorii

Este bun turmericul pentru boala Alzheimer? Iată ce spun cercetătorii

Alzheimer este o boală neurologică gravă, ireversibilă, care afectează persoanele peste 60 ani și care se manifestă prin probleme de memorie și de comportament. Lipsa unui tratament eficient în ameliorarea bolii, a determinat cercetătorii să caute soluții în remediile naturale. Astfel, s-au efectuat numeroase studii cu scopul de a examina beneficiile turmericului și rolul acestuia în tratamentul bolii Alzheimer. Află cum anume poate ajuta turmericul în prevenirea și ameliorarea bolii Alzheimer.

Turmericul sau Curcuma (denumire științifică Curcuma longa), crește în popularitate pe tot globul, datorită numeroaselor sale beneficii recunoscute de-a lungul miilor de ani. Oamenii integrează acest condiment în dietele lor grație impactului pozitiv asupra sănătății pentru care este cunoscut. În multe aspecte clinice, acest condiment s-a dovedit a vindeca și a prezenta rezultate pozitive în diferite tipuri de boli. Cel mai important, turmericul este cunoscut pentru rolurile sale cruciale în practica indiană veche a medicinei ayurveda, cunoscută în lumea occidentală și sub numele de medicină homeopatică.

 

Boala Alzheimer (AD), un tip ireversibil de demență care determină pacienții să aibă probleme cu memoria și de comportament, este una dintre principalele cauze de deces în Statele Unite ale Americii. Când se compară statisticile privind decesele legate de AD în Statele Unite cu cele din țările asiatice, diferențele sunt destul de mari. Deoarece turmericul este unul dintre ingredientele cheie în alimentele asiatice, o potențială corelație între boala Alzheimer și consumul de turmeric poate fi motivul din spatele deceselor scăzute legate de AD.

 

Astfel, s-au efectuat numeroase studii cu scopul de a examina beneficiile turmericului și rolul acestuia în prevenirea bolii Alzheimer.

turmeric pentru alzheimer

Iată ce vei afla citind acest articol:

 

Despre boala Alzheimer

Boala Alzheimer (AD) este un tip de demență care determină pacienții să aibă probleme cu memoria și de comportament. Aceasta se manifestă printr-un răspuns inflamator cronic al sistemului nervos central care este asociat cu patologia beta amiloidă. Pacienții cu AD nu pot desfășura activități cotidiene simple, ceea ce le îngreunează foarte mult viața de zi cu zi. Boala Alzheimer afectează grav persoanele în vârstă. Cele mai frecvente și mai simple sarcini, pentru pacienții cu Alzheimer, pot părea dificile și frustrante. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, atât bărbații, cât și femeile cu vârsta peste șaizeci de ani pot fi victime ale acestei boli mortale. Statisticile arată că pentru femeile cu vârsta de peste șaizeci de ani există o probabilitate de 6% să dezvolte boala, comparativ cu 5% la bărbați. Numai în Statele Unite ale Americii, Alzheimer afectează aproximativ 4,5 milioane de oameni și se estimează că numărul va crește de patru ori mai mult decât până în 2050.

Deoarece până în prezent nu există tratamente eficiente pentru ameliorarea bolii, descoperirea de medicamente și alte abordări - cum ar fi suplimentele nutriționale sau nutraceutice - menite a opri sau a încetini progresia bolii a devenit un punct central al cercetărilor în curs. Curcumina, substanța activă din turmeric, este un exemplu de nutraceutic și este unul dintre puținele pentru care mai multe studii au evaluat rolul său potențial în Alzheimer.

boala alzheimer si turmericul

 

Curcumina a fost testată la persoanele în vârstă și s-a constatat că îmbunătățește atenția și memoria de lucru la persoanele de vârstă mijlocie și adulții fără demență”, spune dr. Ashok K. Shetty, Director asociat al Institutului de Medicină Regenerativă de la Universitatea din Texas.

 

Se pare că este sigur, bine tolerat și că are mai multe efecte benefice. În general, curcumina pare a fi un candidat promitător ”, spune dr. Shetty.

 

Ce este turmericul sau curcuma?

Turmericul sau curcuma este o plantă înrudită cu ghimbirul, cultivată în Asia și America Centrală. Din punct de vedere istoric, rădăcina a fost folosită la gătit, în special în India, precum și în medicină, în principal în sudul Asiei, pentru tratarea problemelor de respirație, a bolilor reumatice, cum ar fi artrita, a durerilor și oboselii, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH).

Condimentul turmeric (pudra de curcuma) are o culoare galben intens spre auriu, un gust puțin amărui, ușor piperat și un miros puternic aromat, asemănător cu cel al ghimbirului. 

Curcumina este substanța activă din turmeric, responsabilă pentru efectele terapeutice ale acestui condiment.  Aceasta este extrasă prin procesarea rădăcinii și se regăsește în pudra de turmeric în concentratie de 2,5% până la 4%. Curcumina are anumite proprietăți benefice, motiv pentru care este folosită și în unele suplimente alimentare, în diferite concentrații.

În prezent, curcuma rămâne un condiment utilizat în mod obișnuit la gătit (inclusiv ca ingredient principal în pudra de curry), dar este, de asemenea, utilizat ca supliment alimentar pentru a trata o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv inflamații și probleme ale pielii. Și este unul dintre puținele remedii pe bază de plante pentru care există unele dovezi științifice care susțin siguranța și eficacitatea acesteia în tratamentul anumitor tulburări - inclusiv pentru boala Alzheimer.

Află mai multe despre turmeric și beneficiile acestuia pentru sănătate

Banner Turmeric latte
 

Cum poate ajuta turmericul în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer?

Până în prezent, majoritatea cercetărilor sunt de acord că turmericul în general, și în special curcumina, are proprietăți antiinflamatoare, iar această capacitate de a aborda inflamația o face o posibilă opțiune de tratament pentru diferite forme de demență. Studiile efectuate pe animale au arătat că turmericul reduce inflamația din creier și, de asemenea, încetinește dezvoltarea plăcilor amiloide.

Iată la ce concluzii au ajuns studiile efectuate pentru determinarea posibilelor efecte benefice ale turmericului asupra bolii Alzheimer:

Turmericul are importante proprietăți antiinflamatoare

Neurologic, se știe că pacienții afectați de boala Alzheimer prezintă inflamații în anumite regiuni ale creierului datorită prezenței depozitelor beta amiloide foarte insolubile, precum și a încurcăturilor neurofibrilare. Studiile au arătat că receptorul gamma activat de proliferatorul peroxizomului (PPAR- γ) a fost asociat cu efectele antiinflamatoare ale turmericului. 

Mai mult, cercetătorii au descoperit că curcumina inhibă, de asemenea, ciclooxigenaza și factorii de transcripție implicați în metabolizarea fosfolipidelor în prostaglandine. Prostaglandinele sunt compuși lipidici cu un set divers de funcții, inclusiv reglarea răspunsului inflamator. Astfel, inhibarea prostaglandinelor reduce acțiunea neutrofilelor care, la rândul său, împiedică eliberarea speciilor reactive de oxigen și activarea citokinelor proinflamatorii. Mai mult, curcumina s-a dovedit a juca un rol în inactivarea regulatorului principal în procesul inflamator. 

Așadar, s-a demonstrat că proprietățile antiinflamatoare ale turmericului împiedică eliberarea și activarea substanțelor proinflamatorii, responsabile de inflamațiile din anumite regiuni ale creierului prezente la pacienții cu Alzheimer.

Turmericul este un puternic agent imunomodulator

Turmericul poate modula activarea celulelor sistemului imunitar, a celulelor T, a celulelor B, a macrofagelor, a neutrofilelor, a celulelor Natural Killer, precum și a celulelor dendritice. Celulele dendritice sunt celule care prezintă antigen, fiind implicate în inițierea sistemului imunitar adaptiv. Cercetările au arătat că celulele dendritice tratate cu curcumină induc dezvoltarea regulatoare a celulelor T, precum și producerea de IL-10 care inhibă inflamația. În mod similar, s-a observat că neutrofilele exprimă o scădere marcată a formării radicalilor de oxigen atunci când sunt tratate cu curcumină. Celulele Natural Killer, limfocitele care elimină tumorile și celulele infectate, s-au dovedit a crește răspunsurile anticorpilor la șobolanii care au avut o dietă cu curcumină. În plus, s-a descoperit că curcumina crește activarea celulelor Natural Killer în prezența unei tumori. Ca atare, curcumina este capabilă să modifice celulele Natural Killer în funcție de patologia la care se supune un anumit subiect. 

Studiile nu au arătat decât efecte pozitive ale curcuminei asupra sistemului imunitar, numindu-l un agent imunomodulator ideal.

Descoperă Cum ne putem crește imunitatea în această perioadă cu ajutorul turmericului

Turmericul are efect antioxidant

Turmericul prezintă puternice proprietăți antioxidante. Curcumina protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi din mediul intracelular. Această deteriorare apare prin acumularea de specii reactive de oxigen care au un efect dăunător asupra acizilor grași polinesaturați. Această reacție, denumită în mod obișnuit peroxidarea lipidelor, este o reacție în lanț cu auto-propagare, astfel încât oxidarea unei cantități minime de molecule de lipide poate duce la deteriorări extinse și de lungă durată. 

Studii multiple au demonstrat că curcumina este un agent de eliminare a radicalilor liberi deosebit de puternic. Specific, s-a constatat că atunci când șoarecilor care au prezentat gena bolii Alzheimer umană li s-a administrat curcumină, formarea lor crescută inițial de proteine ​​carbonil a fost suprimată considerabil.

Această scădere a formării proteinelor carbonilice s-a dovedit a fi proporțională cu doza de curcumină. Adică, o doză mică de curcumină a scăzut nivelul proteinelor carbonil cu 46%, în timp ce o doză mare a redus proteinele carbonil cu aproximativ 61,5%.

 

Astfel, s-a ajuns la concluzia că proprietățile antioxidante ale curcuminei au împiedicat deteriorarea oxidativă cauzată de produsele de peroxidare a lipidelor, care includ compuși carbonilici precum hidroxinonenal. 

 

Acest studiu susține cu tărie că curcumina nu numai că posedă puternice proprietăți antioxidante, ci că aceste calități joacă un rol semnificativ în limitarea cantității de specii reactive de oxigen, împiedicând astfel patogeneza bolii Alzheimer.

turmeric latte

Turmericul ajută la scăderea colesterolului

După cum am descris anterior, leziunile oxidative celulare au fost puternic asociate cu patogeneza bolii Alzheimer. Această deteriorare apare ca urmare a acumulării de fragment amiloid beta al proteinei precursoare amiloide. Adică, asamblarea proteinelor beta amiloide în grupuri determină formarea plăcilor. Aceste plăci declanșează un răspuns imun care provoacă în cele din urmă inflamația caracteristică observată în creierul pacienților cu boala Alzheimer.

Studiile au arătat că moleculele beta amiloide se pot atașa la celulele care conțin colesterol, ducând la o cale accelerată de formare a plăcii. Cu toate acestea, s-a demonstrat că turmericul împiedică adunarea și protejarea acestor proteine ​​prin creșterea rezistenței lipoproteinelor cu densitate mică la oxidare. Mai exact, cercetătorii au observat că, în prezența curcuminei, sulfatul de cupru a fost în mod semnificativ împiedicat în oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică. Este important de reținut, totuși, că eficacitatea curcuminei pe lipoproteinele cu densitate redusă părea să varieze în funcție de doză. Ca atare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că curcumina acționează într-o manieră dependentă de doză, astfel încât o doză moderată este benefică pentru prevenirea formării plăcii și a deteriorării oxidative, dar o doză mare este ineficientă și poate chiar induce peroxidarea lipidelor. Studii suplimentare au condus la concluzii similare care stabilesc o legătură între o reducere a nivelului de colesterol indusă de curcumină și incidența bolii neurodegenerative. 

Ca atare, este clar că efectele de reducere a colesterolului ale turmericului au un impact preventiv important asupra dezvoltării și progresiei bolii Alzheimer. 

Turmericul reduce hiperfosforilarea proteinei TAU

Efectele neuroprotectoare ale turmericului includ capacitatea sa de a inhiba hiperfosforilarea proteinei TAU. Proteinele TAU sunt implicate în reglarea dinamicii microtubulilor și a transportului axonal. Ca atare, interferența anumitor evenimente de fosforilare duce la disfuncția proteinelor TAU, care contribuie la patogeneza bolii Alzheimer.

Cercetătorii au arătat că la șobolanii hrăniți cu turmeric, curcumina a ajutat la hiperfosforilarea proteinei TAU. Acest fapt a împiedicat construirea de încurcături neurofibrilare care sunt frecvent observate la pacienții cu Alzheimer. 

Astfel, capacitatea curcuminei de a acționa ca agent neuroprotector prin inhibarea hiperfosforilării proteinei TAU exemplifică un alt mecanism prin care această substanță se poate dovedi valoroasă în tratarea pacienților cu boala Alzheimer.

 

Concluzie

Integrarea turmericului în dietă a arătat multe beneficii pentru sănătate, așa cum au încercat să demonstreze numeroasele studii efectuate, inclusiv cele citate în articolul nostru. De la proprietățile sale antiinflamatorii până la potențialul său de combatere a bolii Alzheimer, turmericul are capacitatea de a schimba perspectiva asupra sănătății umane în ceea ce privește abordarea holistică. Luarea unor mici măsuri de precauție, cum ar fi adăugarea mai multor condimente precum curcuma în dieta zilnică, poate preveni multe boli.

Comitetul mixt al Organizației Națiunilor Unite și Organizației Mondiale a Sănătății pentru aditivi alimentari recomandă cantitatea zilnică de curcumină de 0-3 mg / kg greutate corporală. 

Așadar, ar trebui să fim conștienți de numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le poate oferi turmericul, mai ales atunci când vine vorba de boala Alzheimer. 

Cercetările sugerează că turmericul poate ajuta la reducerea hiperfosforilării proteinei TAU, la scăderea nivelului de colesterol, are efecte antioxidante, proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatoare puternice. Consumul regulat chiar și a celei mai mici cantități de turmeric poate oferi multe beneficii pentru sănătate, prevenind apariția unor boli grave, așa cum este și Alzheimer.

Citește și Turmericul ajuta la o refacere "remarcabila" in cazul pacientilor cu Alzheimer

Articol scris de Alina Mihalache - echipa VVV

 

SURSE

https://www.everydayhealth.com/alzheimers-disease/is-turmeric-good-for-alzheimers-disease/ 

https://www.verywellhealth.com/turmeric-for-alzheimers-disease-88602 

https://www.fortunejournals.com/articles/the-effects-of-turmeric-on-alzheimerrsquos-patients.html 

https://alzheimersnewstoday.com/curcumin-plant-extract-possible-alzheimers-treatment/ 

#turmericul pentru alzheimer

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce este turmericul si ce beneficii are?
Turmeric Latte Mix - laptele auriu vegan cu beneficii de neegalat
Cum să ne creștem imunitatea în această perioadă cu ajutorul turmericului
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101