Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. 9 metode naturale de tratare a alergiilor sezoniere

9 metode naturale de tratare a alergiilor sezoniere

Daca pentru unii primavara este un motiv de bucurie, pentru altii este un motiv de neplaceri, cauzate de manifestarea simptomelor de alergie sezoniera. Tratamentele naturale pentru alergii pot fi eficiente si, in multe cazuri, pot da rezultate chiar

Daca pentru unii primavara sau toamna este un motiv de bucurie, pentru altii este un motiv de neplaceri, cauzate de aparitia simptomelor de alergie sezoniera. Tratamentele naturale pentru alergii pot fi eficiente si, in multe cazuri, pot da rezultate chiar mai bune decat medicamentele antialergice.  

Iarba proaspat taiata, copacii infloriti si polenul florilor si al plantelor salbatice favorizeaza aparitia alergiilor sezoniere la peste 40 de milioane de persoane anual in occident. Rinita alergica este termenul medical folosit pentru febra fanului sau alergiile sezoniere care nu apar numai primavara, ci si pe toata durata verii si pana in toamna.

Desi febra fânului apare mai des la varste fragede, oricine poate fi afectat, indiferent de varsta. Uneori simptomele par sa se atenueze odata cu trecerea anilor, dar pot sa reapara ulterior. Cei care au reactii alergice din cauza unor tipuri de flora, daca schimba mediul, si, respectiv, flora, e posibil sa scape si de simptome.

Fiecare copac, floare si iarba salbatica elibereaza polen, insa nu toata lumea are sensibilitate sau alergie la toate tipurile de polen. Este important sa identifici factorul declansator al simptomelor. Unii au reactii alergice la plopi, ambrozie, in timp ce altii au alergie la iarba.

Cele mai multe persoane par sa aiba alergie la ambrozie, iar aceasta, spre deosebire de copaci si flori, care produc polen doar primavara si vara, produce cantitatea cea mai mare de polen in timpul toamnei.

Aproximativ o treime din persoanele afectate de alergia la ambrozie au reactii alergice si la anumite alimente. Printre acestea se numara castravetii, pepenii galbeni, dovleceii, semintele de floarea soarelui, bananele si ceaiul de musetel. Daca te numeri printre persoanele cu alergie la ambrozie, evita aceste alimente, precum si pe cele enumerate la “Alimente de evitat.”

Lasate netratate, simptomele alergiei sezoniere se agraveaza, afecteaza activitatile zilnice si pot declansa atacuri de astm. Aproximativ 80% dintre persoanele care sufera de astm, sufera si de alergii sezoniere. Tratarea simptomelor de febra a fanului poate reduce si episoadele de astm.

Polenul si alergenii care declanseaza simptomele alergice pot declansa si atacurile de astm, manifestate prin stranut, respiratie suieratoare, lipsa de aer, dureri in piept si dificultati in respiratie. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de astm indus de alergie sau astm alergic.

Persoanele cu sistemul imunitar compromis, care sufera de boala pulmonara obstructiva cronica sau alte afectiuni respiratorii trebuie sa tina sub control simptomele alergice pentru a preveni alte complicatii. Modificarile de regim alimentar, suplimente naturale, uleiuri esentiale si cateva adaptari ale stilului de viata pot fi de mare ajutor.

Simptome ale alergiei comune

Simptomele alergice afecteaza profund starea generala de sanatate. Congestia, secretia post-nazala, mancarimile ochilor si stranutul dau o stare de epuizare in tot corpul. Severitatea simptomelor poate varia semnificativ de la un sezon la altul, insa persoanele afectate de alergiile sezoniere resimt din plin efectul acestora in viata de zi cu zi.

Desi parerile sunt impartite cu privire la motivul pentru care alergiile sezoniere s-au agravat in ultimii 30 de ani, cercetatorii sunt de comun acord ca alergiile care au crescut exponential sunt cele la polen, mucegai si unele alimente. Conform Raportului de Sanatate despre Tendintele Alergice publicat de Quest Diagnostics, rata totala de sensibilitati alergice a crescut cu 6 procente in doar patru ani, iar cea de alergii la ambrozie a crescut cu 15 procente.

Multe simptome de febra fânului sunt similare cu cele ale unei raceli comune sau a unei infectii a sinusurilor, insa diferenta este ca racelile si sinuzitele apar si dispar mai repede decat alergiile sezoniere. Simptomele alergice nu dispar pana nu dispare si polenul din aer.

Persoanele afectate de alergiile sezoniere se confrunta cu aceleasi probleme sezon de sezon. In cazul alergiilor la polen, mucegai sau alte substante din aer, simptomele apar de regula la nivelul nasului, plamanilor si al ochilor. Alergiile alimentare, pe de alta parte, afecteaza mai frecvent cavitatea bucala, stomacul si cauzeaza iritatii cutanate.

Printre simptomele alergice sezoniere comune se numara urmatoarele:

Limitarea timpului petrecut afara poate ameliora aceste simptome. Insa cine si-ar dori sa stea inchis in casa primavara, vara si toamna?

Alergiile in general nu pot fi prevenite, insa reactiile alergice pot fi. Scopul tratamentului este evitarea contactului cu alergenii - desi acest lucru este extrem de dificil pentru persoanele cu alergii sezoniere.

Tratarea simptomelor alergice necesita o abordare pe mai multe planuri, care sa includa in acelasi timp modificari in alimentatie si stil de viata precum si tratamente naturiste.

Cauze ale simptomelor alergice

Stiai ca riscul de a suferi de simptome de alergie sezoniera creste dramatic pe fondul altor probleme medicale? Astmul, stresul, devierea de sept, polipii nazali, traume sau boli recente, sarcina si chiar alergiile alimentare maresc riscul.

Aceste conditii medicale, dar si altele, pot afecta negativ functionarea sistemului imunitar. Simptomele alergice apar atunci cand corpul elibereaza histamine ca reactie la un alergen. Un sistem imunitar puternic este cheia in combaterea alergiilor sezoniere.

Alergiile sunt, de fapt, tulburari ale sistemului imunitar. Corpul reactioneaza exagerat la substante si produce anticorpi pentru a ataca substanta respectiva. Din aceasta cauza apar simptomele.

Poti avea imunitatea scazuta in urma unei traume fizica sau a unei operatii, a unei boli cronice sau in perioade de stres emotional si fizic. Lipsa somnului poate si ea mari predispozitia la alergii; oboseala slabeste sistemul imunitar.

Stresul joaca un rol important pentru sistemul imunitar, iar stresul netratat poate declansa simptome alergice. Conform Institutului Britanic pentru Alergii si Terapii de Mediu, stresul poate agrava alergiile si, odata cu ameliorarea acestuia, simptomele febrei fanului se pot imbunatati.

Femeile insarcinate, chiar si cele care nu au suferit niciodata de alergii, sunt mai predispuse la simptome alergice. De fapt, o femeie dintr-o suta sufera de astm in timpul sarcinii si mult mai multe, de alergii sezoniere.

Tratarea simptomelor in timpul sarcinii poate fi dificila - majoritatea produselor farmaceutice pentru alergii sunt contraindicate femeilor insarcinate sau care alapteaza. Din fericire, exista remediile naturale, care sunt sigure, atat pentru copii, cat si pentru femei si varstnici.

Tratarea simptomelor alergice in mod natural

Antihistaminicele, corticosteroizii si decongestionantele, precum si alte medicamente pentru alergii, neutralizeaza efectul histaminelor produse de corp. Insa rezultatele au si efecte secundare. Cele mai frecvente efecte secundare sunt ametelile; o capacitate de exercitiu mai scazuta; ochi, nas si gura uscata; stare de neliniste; dureri abdominale, sangerari si invinetiri nejustificate; palpitatii; si insomnie.

La copii, efectele secundare includ cosmaruri, hiperexcitabilitate, stomac deranjat si afectarea functiei cognitive. Medicamentele farmaceutice pentru alergii nu sunt pentru oricine. In plus, acestea nu vindeca alergiile - doar trateaza simptomele. De altfel, multe dintre ele nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau care alapteaza, sau persoanelor cu tensiune mare, boala cardiaca, boli renale sau de ficat, glaucom, sau probleme ale tiroidei.

Alimente de evitat in perioada sezonului alergiilor:

  1. Alcool
  2. Cofeina
  3. Lactate din comert
  4. Ciocolata
  5. Alune
  6. Indulcitori artificiali
  7. Alimente procesate
  8. Pepeni galbeni
  9. Banane
  10. Castraveti
  11. Seminte de floarea soarelui
  12. Fructe de mare
  13. Suc de citrice din comert
  14. Echinaceea
  15. Musetel
  16. Soia

Aceste alimente trebuie evitate in sezonul alergiilor. La fel si alimentele la care se stie ca exista o alergie sau o sensibilitate. Daca nu esti sigur de sensibilitatile alimentare, un regim prin eliminare te poate ajuta sa identifici alimentele care iti accentueaza alergiile.

Alimentele care agraveaza simptomele de febra fanului sunt alcoolul, cofeina, lactatele, ciocolata, alunele, zaharul, graul, citricele si ciocolata. In plus, multi aditivi alimentari pot accentua simptomele alergice - printre care bisulfitul de sodiu, bisulfitul de potasiu, sulfitul de sodiu si indulcitorii artificiali.

Evita fructele uscate, sucul de citrice din comert, crevetii si orice aliment procesat. Multe persoane observa ca se simt mai bine daca evita alimentele care produc mucus in corp - si nu e vorba numai de lactate. Glutenul, bauturile cu cofeina, sau orice aliment la care exista o sensibilitate, pot agrava simptomele.

In cazul alergiei la ambrozie e bine sa se evite pepenele galben, bananele, castravetii, semintele de floarea soarelui, echinaceea si musetelul, care declanseaza reactii alergice in corp. In general scopul este limitarea consumului de alimente la care exista o alergie, pentru a usura munca sistemului imunitar si a-l face sa functioneze mai bine.

Alimente ce pot fi consumate in sezonul de alergii:

  1. Miere locala cruda
  2. Alimente iuti si condimentate
  3. Alimente bogate in probiotice
  4. Ananas
  5. Otet din cidru de mere
  6. Legume proaspete organice

Numarul de alimente ce trebuie evitate poate fi coplesitor, insa, din fericire, exista si alimente gustoase care pot ameliora simptomele si intari sistemul imunitar in acelasi timp.

Mierea cruda este in capul listei, pentru motive intemeiate. Intr-un studiu randomizat controlat condus de Arhivele Internationale de Alergie si Imunologie, pacientii care au consumat miere au avut un control mai bun asupra simptomelor alergice decat cei care au folosit medicamente. Mierea locala actioneaza impotriva simptomelor si pentru faptul ca are in componenta ei exact polenul local care declanseaza alergiile. Cateva lingurite pe zi pot ameliora ochii aposi si mancarimile, congestia si simptomele generale de febra fanului.

Daca te confrunti cu un exces de mucus, consuma alimente iuti. Alimentele iuti subtiaza mucusul si ajuta eliminarea acestuia. Incearca sa incluzi usturoi, ceapa, ghimbir, scortisoara si piper cayenne in retete.

Otetul din cidru de mere stimuleaza sistemul imunitar, subtiaza mucusul si sprijina drenajul limfatic. Bea de trei ori pe zi un amestec dintr-o lingura de otet de mere, o lingura de suc de lamaie proaspat stors si o jumatate de lingura de miere cruda locala.

Legumele proaspete organice — inclusiv frunzele de telina, bogata in quercetina, varza, sfecla, morcovi si napi - pot combate alergiile sezoniere. Alege legumele verde inchis, galbene sau portocalii pentru ca acestea au densitatea nutritiva cea mai mare.

Alte alimente pe care le poti consuma in sezonul alergiilor sunt ghimbirul, usturoiul, hreanul si ceapa. Ghimbirul, mai ales, este folositor, pentru ca incalzeste corpul si proceseaza toxinele din corp in vederea eliminarii.

Suplimentele cele mai bune pentru simptomele alergice

  1. Spirulina
  2. Quercetina
  3. Brusture
  4. Probiotice
  5. Vitamina A
  6. Zinc
  7. Bromelina
  8. Urzica

Pe langa evitarea anumitor alimente, mentionate anterior, si consumul marit al altora, persoanele cu alergii pot folosi si o serie de suplimente naturale de buna calitate. Cel mai bun moment de a incepe administrarea de suplimente este cu 30–60 de zile inainte de aparitia simptomelor.

Studii recente arata ca spirulina, brusturele si fototerapia s-au aratat promitatoare in tratamentul simptomelor alergiilor sezoniere. 

Spirulina — 1 lingurita pe zi: Spirulina este unul dintre cele mai studiate suplimente, iar rezultatele sunt promitatoare. Conform cercetarilor, aceasta opreste eliberarea de histamine in corp, care declanseaza simptomele.

Consumul de spirulina a imbunatatit semnificativ simptomele alergice, printre care secretiile nazale, stranutul, congestia nazala si mancarimile, conform unui studiu controlat cu placebo, dublu-orb. 

Quercetina – 1000 miligrame pe zi: Studiile arata ca acest flavonoid care confera fructelor si legumelor o culoare intensa, opreste productia si eliberarea de histamine. Atentie, insa, quercetina poate interactiona cu anumite medicamente, ca antibioticele, ciclosporina si alte medicamente modificate de ficat.

Brusture — 500 miligrame pe zi: brusturele se foloseste mai ales in tratarea bronsitei, a mucusului in exces si a astmului. Insa, intr-un studiu recent pe oameni cu febra fanului, s-a dovedit a fi la fel de eficient ca Zirtec/Allegra. Suplimentele cu brusture este, insa, contraindicat pentru copiii mici, femeile insarcinate si care alapteaza.

Probiotice: Probioticele modifica flora intestinala din intestine si stimuleaza sistemul imunitar si se dovedesc, in plus unele cercetari arata ca au potential in tratarea si preventia alergiilor.

Vitamina A – 2.000 micrograme pe zi: Vitamina A stimuleaza sistemul imunitar, combate inflamatia si are proprietati antihistaminice.

Bromelaina – 1.000 miligrame pe zi: Bromelaina - enzima din ananas - reduce inflamatia la nivelul nasului si al sinusurilor, ameliorand simptomele de febra fanului.

Zinc – 30 miligrame pe zi: Zincul ajuta la vindecarea oboselii glandelor suprarenale cauzate de stresul cronic. Asa cum s-a mentionat anterior, stresul agraveaza simptomele alergiilor sezoniere si ajuta la reglarea modului in care corpul stocheaza histaminele.

Urzica – 300-500 miligrame de doua ori pe zi: urzica contine antihistaminicele si proprietatile antiinflamatorii care ajuta la reducerea productiei de histamine. Urzica poate, insa, interactiona cu anumite medicamente, ca litiu, medicamente pentru diabet sau tensiune marita si sedative.

Tratamente complementare naturale pentru alergii

Tratarea alergiilor pe mai multe planuri este vitala. Aceste abordari complementare contribuie la ameliorarea simptomelor si dezvolta obisnuinta unei alimentatii mai sanatoase si a consumului de suplimente de calitate.

Vasul Neti – Vasul Neti ajuta la eliminarea mucusului si la ameliorarea congestiei nazale. O data sau de doua ori pe zi, foloseste apa calda filtrata sau distilata cu putina sare pentru a curata caile respiratorii.

Uleiuri esentiale – Difuzarea uleiurilor esentiale, ca menta, eucalipt, lavanda si mentol, ajuta la deschiderea cailor respiratorii si a plamanilor, imbunatateste circulatia si amelioreaza stresul.

Descopera gama noastra de uleiuri esentiale!

Acupunctura – Intr-un mic studiu publicat in Revista Americana de Medicina Chineza, acupunctura a redus simptomele asociate cu alergii sezoniere la 26 de pacienti si fara efecte secundare. Inainte de sezonul alergiilor, consulta un specialist in acupunctura pentru a alege tratamentul potrivit.

Adaptari ale stilului de viata pentru sezonul de alergii

  1. Hidrateaza-te. Bea 8-10 pahare de apa pe zi. Daca te deshidratezi, va fi mai greu de eliminat mucusul.
  2. Limiteaza expunerea. In zilele in care in aer e mult polen, sau in zilele cu vant sau mult praf, limiteaza expunerea prin purtarea unei masti sau prin evitarea iesirii afara.
  3. Fa dus inainte de culcare. Polenul si praful ramase pe piele si in par pot agrava simptomele.
  4. Spala hainele si cearceafurile. Astfel se evita expunerea accidentala la alergeni.
  5. Curata animalele de companie - acestea petrec mult timp afara si pot aduce polen in casa. Curata-le bine cu un servet umed, pentru a limita expunerea la polen si praf.
  6. Inlocuieste covoarele cu parchet. Covoarele atrag si pastreaza polenul si praful, care este dificil de inlaturat cu aspiratorul. Pentru cei care sufera de simptome alergice grave, inlaturarea covoarelor poate fi o solutie.
  7. Mentine ordinea. Prea multe obiecte in casa atrag si praf si alergeni. Mentine casa cat mai aerisita, mai ales in dormitor.
  8. Tine usile si ferestrele inchise, mai ales in zilele cu vant sau praf.

 Sursa utilizata: http://draxe.com/seasonal-allergy-symptoms/

#alergie #alergii #remedii naturale #rinita alergica

Ce au mai parcurs alti cititori...

4 substante care combat alergiile.
Principalele simptome ale alergiilor alimentare si 6 metode de tratament
Cum scapi rapid de coşuri cu 3 metode naturale

Ce spun cititorii despre "9 metode naturale de tratare a alergiilor sezoniere"

Catalina01 September 2016 12:53Raspunde

Tot cautand remedii pentru alergii, am descoperit o crema care se numeste Hay Max. Eu am alergie la ambrozie si observ ca de cand o folosesc, ma simt mult mai bine. Eu am gasit-o online pe Longeviv.ro. O recomand!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101