Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Top 9 lectii pe care oricine ar trebui sa le invete pana la jumatatea vietii

Top 9 lectii pe care oricine ar trebui sa le invete pana la jumatatea vietii

Daca esti la jumatatea vietii, sau cam pe acolo, atunci intelegi cateva lucruri care nu ti s-ar fi intamplat in adolescenta sau tinerete. Stii totul despre provocarile gasirii dragostei, intretinerii dragostei intre doi oameni separati, cresterea co

Daca esti la jumatatea vietii, sau cam pe acolo, atunci intelegi cateva lucruri care nu ti s-ar fi intamplat in adolescenta sau tinerete.

Stii totul despre provocarile gasirii dragostei, intretinerii dragostei intre doi oameni separati, cresterea copiilor, plata taxelor, castigarea a destui bani pentru traiul zilnic, rezolvarea problemelor ce apar la case si masini – si toate chestiile pe care le tarai dupa tine in viata.

Ai avut succese, dar si vise sfaramate. Ai dat peste oameni demni de incredere, dar si peste cei care te-au tradat. Ai facut o tona de greseli si ai invatat lectii pe care altfel nu ti le-ai fi imaginat la terminarea scolii.

In momentele tale de intimitate launtrica, s-ar putea sa fi avut chiar ganduri usor tulburatoare precum: Asta este tot ceea ce exista? Ce fac eu aici? Nu vreau sa traiesc tot restul vietii mele in acest mod.

Bine ai venit la mijlocul vietii. Deziluzia este la fel de reala ca si bucuria succesului.

Iata topul celor 10 lectii pe care pana la mijlocul vietii oricine s-ar cuveni sa le fi invatat pentru a gasi fericirea durabila.

1. Inseamna mai mult decat doar a castiga
La inceputul maturitatii, faptul de a fi competitiv s-ar putea sa iti fi servit. Ai concurat pentru note, slujbe sau afaceri, si pentru un partener de viata. Concurenta si castigul au fost critice pentru a-ti stabili locul tau in lume.

Desi a actiona cat mai bine va fi intotdeauna un lucru important, poate ca este timpul sa mai lasi din atitudinea care spune ca tu trebuie sa fii mai bun decat ceilalti sau sa castigi cu orice pret. In acest moment din viata, daca ai concurat si ai castigat un loc in lumea adulta, iti poti permite sa regandesti actiunea de a castiga.

Nu este timpul de a mai lasa din aceasta presiune? In loc de a castiga, gandeste a contribui. Esti aici pentru a face o valoroasa contributie – nu in mod necesar pentru ai invinge pe alti oameni.

Compara aceste afirmatii:

Voi face cea mai buna contributie si voi permite celorlalti sa faca acelasi lucru.

Fata de...

Voi face orice mai bine decat oricine si voi fi castigatorul zilei!

Niciuna dintre atitudini nu este neaparat gresita. Dar una este mai potrivita pentru un tanar adult care are ceva de dovedit. In acest punct meriti linistea sufleteasca ce vine odata cu faptul de a sti ca ai avut o contributie unica de facut – si ca este tot ce trebuie sa faci.

Fa aceasta contributie si inceteaza sa te mai preocupi de ai zdrobi pe ceilalti cu stralucirea ta. Acest lucru va reduce presiunea si iti va da mai multa satisfactie pe masura ce mergi inainte.

2. Comparatiile nu mai sunt necesare
Compararea ta obsesiva cu alti oameni este un obicei comun la cei de circa 20 si ceva de ani, care sunt ingrijorati de locul lor in lume. Este probabil ceva inevitabil.

Atunci cand esti tanar, iti lipseste experienta. Inveti cine esti si esti preocupat sa iti masori fortele cu altii. Ai nevoie sa privesti foarte mult in jur si sa te compari pe tine cu ceilalti.

Bineinteles, asta cauzeaza o parte destul de mare de anxietate. Din nou, probabil inevitabila. Fa un efort sa iti dovedesti ca ai ceea ce este nevoie si inveti sa iti controlezi temerile.

La jumatatea vietii – daca ti-ai facut temele – de fapt ai dovedit destule. Iar acum este timpul sa scapi de temerea de a te masura cu altii. Concentreaza-te asupra darurilor si talentelor tale unice si lasa altora acest lux al lor, fara a te mai ingrijora despre cine este mai talentat. Fara nici o nevoie de a dovedi ceva.
Concentreaza-te asupra propriei bucurii si fa ceva ce ai descoperit ca este semnificativ.

Ia uita-te la ceea ce are de spus Nancy Anderson de la BoomerCafe:

Dupa citirea a sute de autobiografii ale boomer-ilor (copiii nascuti dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, cand a avut loc un boom demografic – 1946-1964) de-a lungul ultimilor treizeci de ani. Am tras concluzia ca viata este o poveste care trebuie sa fie rescrisa la mijlocul vietii, pentru a reflecta dorintele sinelui autentic. Aceasta inseamna ca personalitatea apare pe la inceputul celor patruzeci de ani, cand telurile materiale nu sunt atat de importante precum gasirea raspunsurilor la intrebarile preocuparilor de nivel suprem: cine sunt eu insumi, de ce sunt aici, si ce ar trebui sa fac cu restul vietii mele?
Prin contrast, atunci cand suntem mai tineri, avem nevoie sa cautam aurul personal, sa experimentam multe optiuni, sa incercam diferite impersonari/masti, si sa concuram cu semenii nostri pentru statut si recunoastere sociala.mijlocul vietii

3. Auto-exprimarea bate aprobarea
Desigur, tinerilor nu le place sa admita, insa ei tanjesc dupa recunoastere si aprobare. Neavand experienta de viata si profunzimea personala care este posibila doar cu 20 de ani mai tarziu, tinerii adulti tind sa caute in afara lor insile pentru a afla daca sunt in regula.

Este timpul pentru rasturnarea situatiei. Daca esti la mijlocul vietii sau trecut de acest punct, atunci nimeni nu este mai bun pentru te aproba decat chiar TU. Concentreaza-te pe constientizarea gandurilor, opiniilor si sentimentelor tale. Exprima-le in mod matur. Si lasa aschiile sa cada pe unde vor ajunge.

Si iata de ce. Atunci cand exprimarea sinelui tau are prioritate asupra faptului de ai multumi pe ceilalti, universul iti inmaneaza un dar remarcabil. Unii oameni vor aproba asta. Altii vor dezaproba. Unii te vor iubi. Altii te vor ignora sau respinge.

Tu vrei toate astea fiindca este unica modalitate reala de a gasi oameni cu care poti fi doar tu insuti si sa nu te ingrijoreze gandul de a fi aprobat. Iar acesta este darul - a fi tu insuti in compania oamenilor care pot suporta asta. Aceasta este poarta catre relatiile sincere, autentice.

Alternativa este de a continua moderarea gandurilor si sentimentelor tale, inclinat spre a te pozitiona astfel incat sa te gasesti in modul corect in care altii sa te placa (sau asa presupui tu). Problema este, pe cine plac ei? Ei obtin doar o versiune de fatada a ta, asa ca este imposibil pentru tine sa imbratisezi vreo aprobare pe care s-ar putea sa o capeti astfel.

4. Valorile launtrice domina
Cheia spre a fi implinit si eficient la orice stadiu al vietii este de a cunoaste si a trai propriile tale valori personale. Asta este deosebit de important la mijlocul vietii, deoarece atunci este momentul in care tu esti cel mai capabil de a imbratisa cu adevarat valorile tale.

Care este cel mai important lucru pentru tine in viata?

Raspunsul profund la aceasta intrebare iti arata adevaratele tale valori. Iar tu nu poti pretui cu adevarat orice suna bine si sa il sprijini prin actiune. La urma urmei esti doar o singura persoana. Deci ce ajunge pe lista ta de valori esentiale? Sanatatea, prosperitatea, libertatea, siguranta, pacea sufleteasca, prietenia, claritatea, echilibrul... ce?

Cunoasterea valorilor tale finale ar trebui sa fie baza deciziilor tale majore. Altfel, vei pluti in deriva, batut de vantul opiniei populare si ratand oarecum implinirea care vine odata cu faptul de a cunoaste si a face ceea ce este corect pentru tine. Cei precum oile nu isi cunosc valorile launtrice.

#oameni #viata

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cel mai important lucru pentru a avea o viata fericita, sanatoasa si lunga
9 pasi pentru a crea incredere in cadrul unei relatii
15 Intrebari pe care nu ti le pui (desi ar trebui)
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101