Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Top 10 surse vegetariene de proteine

Top 10 surse vegetariene de proteine

Unul dintre cele mai comune mituri despre dieta vegetariana este ca dupa renuntarea la carne, devine imposibil sa satisfaci liniile directoare sugerate pentru consumul de proteine. USDA (United States Department of Agriculture) recomanda ca femeile s

Unul dintre cele mai comune mituri despre dieta vegetariana este ca dupa renuntarea la carne, devine imposibil sa satisfaci liniile directoare sugerate pentru consumul de proteine.

USDA (United States Department of Agriculture) recomanda ca femeile sa capete circa 46 g de proteine pe zi, iar barbatii 56 g. Unii oameni, precum atletii si femeile insarcinate sau alaptand, ar putea avea nevoie de mai multe proteine, potrivit WebMD. Ultimele cercetari arata insa ca de fapt nevoia noastra de proteine este mult mai mica, in special daca este de origine vegetala , adica multa mai biodisponibila, usor asimilata de catre corp. Specialistii spun astfel ca ar trebuisa consumam in jur de 0,5 g de proteina per kilogram greutate.

Dar multumita in parte initiativelor precum Lunea fara Carne, si a curentului puternic de "desteptare" a oamenilori in ultima vreme, in  acest an se astepta ca oamenii sa manance cu 12% mai putina carne decat acum cinci ani, relateaza USA Today.

Desi MSNBC explica – proteinele sunt esentiale pentru crestere, cladirea musculaturii, sistemul imunitar si functiile cardiaca si respiratorie, proteinele neprovenind din carne au beneficiile de a fi in general cu mai putine calorii si grasimi decat varietatea animala.

Fie ca esti vegetarian sau nu, exista o gramada de surse de proteina non-carne, gustoase si care sunt si pline de beneficii suplimentare pentru sanatate. Treceti prin lista top 10 a surselor vegetariene de proteine, care este prezentata mai jos, si spuneti-ne la comentarii care este favorita voastra.

1. Spirulina
Spirulina contine 65-71% proteine comparata cu carnea de vita, care este doar 22%, si lintea cu 26%. Pe langa faptul ca este bogata in proteine, spirulina este o excelenta sursa de aminoacizi si minerale vitale usor asimilabile de catre corp. Ai avea nevoie sa consumi doar doua linguri mari de spirulina ca substitut proteic pentru o masa.

2. Canepa
Continut proteic: seminte – 6 g per 30 g; lapte de canepa, 2 g per cana.proteine canepa
Daca esti alergic la soia, sau doar speriat de actiunea ei estrogena, produsele de canepa sunt urmatoarea cea mai buna alegere. Vanduta ca alternativa la lactate, sau ca seminte, canepa este una dintre  plantele care iti vor furniza toti aminoacizii esentiali pe care corpul tau nu ii poate produce pentru a construi muschi si a crea mai multa proteina. Acizii grasi din semintele si laptele de canepa sporesc de asemenea activitatea sistemului tau imunitar, si cultura este foarte sustenabila, crescand aproape 3 metri in 100 de zile si avand nevoie de foarte putine pesticide. Citi mai multe despre semintele de canepa in articolul : Semintele de canepa, un aliment complet

3. Semintele de chia
Continut proteic: 4 g per 30 g de seminte.
Desi continutul proteic nu este asa de inalt ca la alte cateva alimente vegetariene prezentate aici, semintele de chia poseda un imens continut nutritiv. Pentru inceput, ele sunt o incredibila resursa de fibre, cu aproape jumatate (11g/30g seminte) din cantitatea de care ai nevoie intr-o singura zi. Aceasta te ajuta sa iti umpli stomacul si sa mananci mai putine calorii. Ele mai contin 18% din cerintele tale zilnice de calciu, mai mult de triplul laptelui, ceea ce iti ajuta oasele. Semintele de chia nu au nici un gust, deci poti adauga o lingura mare la orice mancare doresti, fara a-i schimba acesteia gustul, si spre deosebire de semintele de in, ele nu au nevoie sa fie rasnite pentru ca sa poata fi absorbiti nutrientii din ele.

4. Quinoa
Continut proteic: o cana de quinoa gatita (185 g) contine 8,14 g de proteina.
Quinoa este poate una dintre cele mai perfecte surse non-animale de proteina de pe planeta. Ceea ce face quinoa deosebita este ca aceasta este o sursa vegetala de proteina completa. “Completa” inseamna ca ea contine toti cei 9 aminoacizi esentiali care sunt cruciali pentru buna functionare si sanatatea corpului uman la fel ca si canepa. Mai este si o minunata optiune pentru cei ce urmeaza o dieta fara gluten, intrucat este complet lipsita de gluten. Cititi mai multe despre quinoa in articolul: Quinoa, un aliment minune

#proteine #surse #top #vegetarian

Ce au mai parcurs alti cititori...

Quinoa, o cereală minune
Sapte motive de netagaduit pentru a manca avocado in fiecare zi
11 surse periculoase de poluare a aerului la interior

Ce spun cititorii despre "Top 10 surse vegetariene de proteine"

Angelica Danilov30 May 2015 09:04Raspunde

Foarte interesant acest material si util!

andrei21 January 2015 00:17Raspunde

exact, avem soia nemodificata genetic, cu 40g proteina/ 100g produs. inmuiata intre 24-48 ore, creste procentaju de Fe, apoi fiarta. si pe langa un raport Ca-Mg optim, e proteina completa. treaba cu estrogenu e defapt fito-estrogen !

Raluca17 February 2014 12:44Raspunde

De asemenea foarte bogat in proteine este untul de arahide!

sly01 January 2014 20:22Raspunde

Dar Soia unde este???...ea contine cam 38g proteina la 100 g de produs... :P

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101