Cu totii stim ca un aport mare de calorii duce la cresterea in greutate. Dar nu numai atat: nu doar caloriile, ci si chimicalele din mancare contribuie la obezitate.
Unele dintre acestea - denumite "obezogene" - determina corpul sa depoziteze grasime, tendinta pe care acesta o manifesta atunci cane este privat de calorii. Efectele sunt complexe: unele chimicale maresc numarul de celule de grasime, altele extind dimensiunea celulelor de grasime, in timp ce altele influenteaza apetitul, poftele, senzatia de satietate si eficienta arderii caloriilor. Pe langa obezogene exista si alte ingrediente sintetice alimentare care ne fac sa luam in greutate si sa ne simtim deprimati, chiar si atunci cand credem ca mancam sanatos.
Pentru a nu te mai simti asa, iata principalele cinci substante chimice pe care trebuie sa le eviti.
- Hormonii de crestere & antibioticele
Animalele crescute pentru consumul larg sunt, de regula, tratate cu medicamente, antibiotice, hormoni de crestere si steroizi pentru a le stimula dezvoltarea cu hrana putina. Reziduuri din aceste substante au fost depistate in mostre de carne, ceea ce inseamna ca poti consuma aceste substante ori de cate ori mananci o friptura. Aceste substante sunt considerate responsabile pentru epidemia de obezitate si nu sunt reglementate corespunzator.
Cum sa le eviti: Alege produse certificate ca fiind organice (preferabil locale). Redu sau elimina produsele de origine animala.
- Arome naturale si artificiale
Toate substantele chimice care dau un gust bun alimentelor procesate — monoglutamatul de sodiu, aromele artificiale si naturale — sunt doar inlocuitori ieftini si te pot determina sa mananci mai mult decat ai face-o in mod normal.
Sub denumirea inofensiva de "arome naturale" firmele producatoare pot pune practic orice vor in mancare, atata vreme cat e o substanta considerata in general sigura, inclusiv produse secundare ale glutamatului care apar in mod natural, cum ar fi MGS si care sunt excitotoxine. Aceste excitotoxine genereaza o pofta de nestapanit la nivelul papilelor gustative.
Cum sa le eviti: Stai departe de alimentele procesate, in special de cele care contin arome artificiale, naturale, monoglutamat de sodiu sau orice alt aditiv "acid glutamic procesat natural" precum extractul de drojdie si proteinele hidrolizate.
Crezi ca vei pierde in greutate daca inlocuiesti o bautura carbogazoasa cu una dietetica? Nu fii asa de sigur. Cercetatorii au descoperit ca indulcitorii artificiali precum cei folositi in Diet Coke, pot afecta bacteriile din stomac si duc la o si mai mare crestere in greutate. Si ca lucrurile sa fie si mai rele, indulcitorul artificial Aspartam este asociat cu schimbarile de dispozitie si depresie.
Cum sa le eviti: Nu consuma niciun produs pe a carui eticheta apar indulcitori artificiali (sucroza, aspartam, acesulfam de potasiu, zaharina). Limiteaza consumul de zahar in general, dar alege indulcitori nerafinati cum ar fi zaharul din cocos, mierea cruda, stevia si fructele uscate precum smochinele.
- Pesticide
Dintre toate pesticidele obisnuite la care sunt expusi occidentalii in mod obisnuit, majoritatea sunt "perturbatori endocrini", adica obezogeni. Chiar si in cantitati mici, perturbatorii endocrini au abilitatea de a perturba principalii hormoni care controleaza greutatea (catecolaminele), interferand cu sistemele hormonale naturale care regleaza metabolismul si duc la cresterea in greutate.
Cum sa le eviti: Minimizeaza-ti expunerea la pesticide optand pentru produse si articole organice. (Pesticidele sintetice sunt interzise in agricultura organica.) Daca nu gasesti produse organice, alege produsele proaspete din surse cuoscute.
- Mase plastice
Fie ca e sticla cu sos de salata sau recipientul in care depozitezi mancarea ramasa, cei mai multi dintre noi avem de-a face cu plasticul zi de zi. Multe dintre aceste mase plastice contin substante de tipul ftalatilor sau al bisfenolului A (BPA), cunoscuti perturbatori endocrini asociati in mod direct cu marirea depozitului de grasime. Aceste chimicale pot penetra alimentele si au patruns atat de mult in societatea noastra incat s-au gasit in 93% din mostrele de urina testate in SUA.
Cum sa le eviti: Alege cu grija sticlele de apa, de depozitare, paiele si alte accesorii de bucatarie si foloseste-le pe cele din sticla sau otel inoxidabil in locul celor de plastic. Borcanele de sticla sunt o metoda ieftina de depozitare a produselor din bucatarie. Transferul de chimicale din plastic se face la temperaturi foarte inalte sau foarte scazute.
Sursa utilizata:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279464/#r31
http://www.ibarguchi.ca/teaching-CHEO/Baillie-Hamilton-Chems%20and%20obesity.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138025/
http://www.mindbodygreen.com/0-15483/why-diet-sodas-are-the-worst.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954
http://www.mindbodygreen.com/0-15319/9-ingredients-you-dont-want-anywhere-near-your-mouth.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954
http://www.eje-online.org/content/140/6/477.short
https://www.organicconsumers.org/scientific/growth-hormones-fed-beef-cattle-damage-human-health
http://www.mindbodygreen.com/0-17341/5-common-chemicals-that-are-making-you-fat-depressed.html - substante chimice si greutatea