A te indopa cu o punga de floricele de porumb cu aroma de branza, de exemplu, este acelasi lucru cu a trage pe nas o liniuta de cocaina? Un numar de studii stiintifice, dintre care multe efectuate in ultimul an, au descoperit ca dependenta de junk food(mancarea-gunoi, de la fast food) este in esenta aceeasi ca si dependenta de cocaina, cel putin in ce priveste creierul.
Bloomberg Businessweek relateaza despre o multime de date recente care identifica dependenta de mancarea de fast-food ca fiind la fel de serioasa ca si cea de droguri. Siropul de porumb foarte concentrat, monoglutamatul de sodiu, uleiurile hidrogenate, sarea rafinata si diversii conservanti chimici gasiti in mancarea de fast-food procesata au acelasi efect asupra creierului ca si cocaina.
Un studiu din 2010 condus de oamenii de stiinta de la Scripps Research Institute (SRI) din Florida a descoperit ca acei cobai carora li s-a dat liber la costita de la Hormel Foods Corp., la prajiturile Sara Lee Corp., la prajiturile cu branza The Cheesecake Factory Inc., si la prajiturile glazurate Pillsbury Co. Creamy Supreme au experimentat schimbari semnificative ale activitatii si functionarii creierului – si aceste schimbari le-au reflectat pe acelea care se petrec in creierul dependentilor de droguri.
Un alt studiu condus de cercetatori de la University of Texas din Austin si de la Oregon Research Institute a descoperit ca, consumul prelungit de mancare de fast-food a avut ca rezultate reducerea activitatii in striatum, o sectiune a creierului care inregistreaza recompensele. Cu alte cuvinte, intocmai precum se intampla cu drogurile ilegale, cei dependenti de junk food au nevoie de cantitati tot mai mari pentru a capata aceeasi senzatie de “bine”.
“Datele sunt atat de coplesitoare, incat cercetatorii din domeniu trebuie sa le accepte”, a spus Nora Volkow, directorul Institutului National pentru Abuzul de Droguri (the National Institute on Drug Abuse -NIDA) referindu-se la descoperiri. “Gasim o teribila suprapunere intre efectul drogurilor si cel al mancarii asupra creierului”.
Intr-un studiu corelativ, cercetatorii au identificat o similaritate intre nivelurile de producere a dopaminei la dependentii de droguri si cei de junk food. Dependenta de fiecare dintre acestea are drept cauza in mod esential faptul ca receptorii din creier care primesc semnalele dopaminei isi pierd capacitatea de raspuns. Ca rezultat, dependentii au nevoie de cantitati tot mai mari de substanta provocand dependenta pentru a primi acelasi nivel de satisfactie.
Intrucat alimentele procesate sunt pline de aditivi chimici sintetici, ele insele sunt din punct de vedere tehnic droguri. Asa ca nu este de mirare ca milioane de oameni de peste tot din lume sunt dependenti de acestea.
Sursa acestui articol include:
http://www.businessweek.com/news/2011-11-07/fatty-foods-addictive-as-... - dependenta