AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

Strada care hraneste o intreaga comunitate

Tot mai multi oameni se alatura initiativei de a-si cultiva propria hrana si de a lupta impotriva sistemelor corupte din prezent. Un astfel de exemplu este miscarea "Creste hrana, nu gazon", care promoveaza transformarea spatiilor verzi din jurul casei in gradini de legume si/sau zarzavat.

Deloc suprinzator, este chiar  logic: ce beneficiu ne aduce gazonul? Nu atrage albine, este greu de intretinut si in general necesita pesticide si ingrasaminte care sa tina daunatorii la distanta si sa mentina iarba verde si lucioasa. In mod surprinzator, in unele zone, cum ar fi unele state din SUA, este ilegal sa-ti transformi spatiul verde din fata casei intr-o gradina.

Doi australieni au initiat primul proiect de dezvoltare a unei strazi cu pomi fructiferi din Australia, dupa ce au fost scandalizati de pretul unei lamai la magazin. Acestia si-au propus sa dezvolte un stil de viata simplu si organic, care sa implice comunitatea si de pe urma caruia sa aiba, desigur, produse proaspete.

Proiectul "Strada cu mancare urbana" (Urban food Street) a inceput in 2009 in cartierul Queensland din Buderim, iar in prezent este un exemplu de ce se poate face cand folosesti natura in interesul tau.

“Totul a inceput cand am decis sa ne plantam proprii lamai verzi (lime), iar de aici am ajuns la ideea ca, daca am pune lamaii verzi pe strada, oamenii ar putea culege lime ori de cate ori au nevoie,” au explicat arhitectul si unul dintre initiatorii proiectului Urban Food Street, Caroline Kemp.

Proiectul a inceput cu plantarea de lamai verzi pe o strada, iar in scurt timp aceasta a devenit o adevarata plantatie stradala de 11 arbusti, fructe de sezon, zarzavaturi si plante aromatice. Aceasta comunitate incurajeaza plantarea, distributia si consumul de produse proaspete, organice, in spatiul public.

Implicarea comunitatii in proiect

Co-fondatorul proiectului, Duncan Mcnaught, a declarat ca modul in care a evoluat proiectul a inspirat forme noi de participare din partea oamenilor din vecinatate.

“Una dintre problemele care apare cand gatesti este ca nu poti gasi toate condimentele de care ai nevoie la ora 8 seara, dar acum le avem la indemana si tot ce trebuie sa faci este sa mergi sa culegi ce iti trebuie pentru felul de mancare pe care il pregatesti,” a spus dl. McNaught.

“Nu mai trebuie sa scoti masina pe strada, este mai usor sa gatesti si este si ceva sanatos, pentru ca mergi pe jos. Asta inseamna vecinatatea: mergi pe jos si te implici,” a mai spus el.

Nu toate casele de pe strada participa la cultivarea produselor, insa regula spune ca, daca locuiesti in zona, beneficiezi de recolta.
“Casele care nu participa la proiect pun la dispozitie un furtun si apa sau alte abilitati - poate stiu sa faca gem, pe care il ofera celor care muncesc sau il vand,” explica dra Kemp.
“Fiecare poate contribui cu ce poate sau doreste.”

Nu este de-a dreptul uimitor? Fiecare contribuie cu ce doreste, in functie de abilitatile pe care le are. Munca in echipa, ca o comunitate, poate avea multe beneficii pentru toti cei implicati, iar, in acest caz, este vorba de mancare gratis!

O initiativa care s-a nascut dintr-o dorinta personala de a reduce costurile si de a avea produse proaspete si organice, proiectul Urban Food Street a atins granitele spatiului semi-comercial, datorita productiei pe care a reusit sa o obtina. Doar in 2015 cartierul a produs aproape 900 kg de banane si 200 de capatani varza.

Totul tine de locatie

Cartierul este situat este intr-o zona inalta la vest de Buderim, iar dra. Kemp si dl. McNaught au declarat ca asezarea geografica a cantarit mult la succesul proiectului Urban Food Street.

“Buderim s-a bucurat intotdeauna de iarba din abundenta pe marginea strazii. Iar acest lucru garanteaza sustenabilitatea, pentru ca iarba mentine apa, o filtreaza si nu permite formarea de sedimente in sursele noastre de apa,” a explicat dra. Kemp.

Proiectul Urban Street Food foloseste principii de permacultura pentru dezvoltarea vecinatatilor. Fondatorii spera ca si alte proiecte vor urma aceasta idee si vor aplica aceleasi principii.

“Este vorba de proiectarea unor asezaminte urbane in intreaga tara astfel incat oamenii sa poata dezvolta acest tip de activitati - sa ofere oamenilor posibilitatea de a cultiva produse in zona publica, daca isi doresc,” a mai spus ea.

Mai mult decat hrana, proiectul dezvolta simtul de comunitate

Cel mai mare beneficiu obtinut in urma acestei initiative, dupa cum marturisesc fondatorii proiectului, a fost conectarea umana - faptul ca oamenii au fost incurajati sa lucreze impreuna pentru un scop comun, au iesit din case si si-au cunoscut vecinii.

“Aproape in fiecare zi vezi strada plina de copii. Merg cu bicicleta sau se joaca cu mingea. Adultii isi intind paturile si stau pe iarba,” spune dra. Kemp.

“Oamenii se opresc acum si discuta intre ei sau isi fac cu mana din masina. S-a creat o atmosfera de unitate in aceasta zona - oamenii au ajuns sa se cunoasca cu adevarat intre ei,” a mai spus dl. McNaught, facand cu mana unui vecin.

“Si niciuna dintre aceste familii nu-si doreste un parc, pentru ca avem deja unul,” a mai spus el.
“Nu avem costuri suplimentare, nu facem decat sa ne ducem viata de zi cu zi.”
“Este ceva spontan, la fel ca mancarea.”

Concluzii

Este genul de proiect pe care l-ai putea incepe in zona ta? Gandeste-te numai la beneficiile pe care le-ai putea avea! Sau iti poti dezvolta propria gradina de zarzavaturi, este excelenta pentru mediu, reduce costurile si constituie o sursa de hrana sanatoasa pentru intreaga familie. Iar vecinii ar putea sa-ti urmeze exemplul. Daca nu ai spatiu suficient pentru propria ta gradina, incearca sa initiezi o gradina a comunitatii. Implica-te si ia initiativa!

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/11/11/this-street-grows-its-own-food-for-the-entire-neighborhood/

Like Share Share Tweet15032 vizualizari

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: agricultura organica, comunitate, copii, hrana, ierburi aromate, lamaie, natura,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

10 alimente bogate in colesterol si cum sa mentii un echilibru sanatos

10 alimente bogate in colesterol si cum sa mentii un echilibru sanatos

9 beneficii surprinzatoare ale nucsoarei

9 beneficii surprinzatoare ale nucsoarei

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE