Vopsitul unghiilor poate parea doar o parte inofensiva din rutina ta de frumusete, dar interiorul acestor sticlute frumos colorate ascunde cateva secrete care nu sunt chiar asa de frumoase. Substantele toxice sunt folosite in mod curent in oja si deseori nu poti sti exact ce zace in ele.
Unii pot argumenta ca oja se aplica pe unghii doar ocazional si expunerea la toxine in cantitate asa de redusa nu implica riscuri, dar oja este doar unul dintre produsele de frumusete pe care femeile le utilizeaza in mod regulat. Daca aduni expunerea la toxinele din oja de unghii, oricat de "mica" (sau mare) ar fi aceasta, la cele din parfumuri, cosmetice, lotiuni de corp si multe altele, nu mai poate fi numita nesemnificativa.
Multe substante chimice, inclusiv cele cunoscute ca perturbatori endocrini, a fost demonstrat ca au efecte secundare chiar si in doze mici si aceste efecte sunt mai ingrijoratoare la grupurile vulnerabile, cum sunt femeile insarcinate si copii (care isi mai picteaza si ei unghiile ocazional).
De aceea este bine sa stii ce contine oja de unghii inainte sa o folosesti.
Este in puterea ta sa schimbi directia spre care se indreapta aceasta industrie, cautand produse sigure, fara toxine … si achizitionand produse doar de la acele firme care respecta acest standard.
Compusii plastici din oja asociati cu defecte de nastere la animale
In 2000, Grupul de Lucru pentru Mediu (Environmental Working Group =EWG) a emis un studiu care arata ca 37 de oje apartinand a 22 de firme contineau ftalat dibutil (DBP). DBP este cunoscut pentru efectele sale negative asupra fertilitatii la sobolanii masculi.
Se foloseste in oja de unghii pentru ca mareste flexibilitatea si luciul, dar studii efectuate la Centrul de Control si Preventie a Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention =CDC) au aratat ca din 289 de persoane testate, toate aveau DBP in corp.
Mai mult decat atat, aceasta substanta chimica a fost gasita in cele mai mari cantitati la femeile aflate la varsta reproductiva. Conform EWG:
“Femeile aflate la varsta reproductiva par sa aiba cea mai mare expunere la DBP. Estimarile facute in baza informatiilor publicate de cercetatorii de la CDC in Octombrie 2000 arata ca expunerea la DBP la peste 3 milioane de femei aflate la varsta reproductiva este cu 20 de ori mai mare decat cea a persoanelor obisnuite.
Copiii nascuti de aceste femei ar putea fi expusi inca din uter, perioada cea mai vulnerabila din cresterea lor.”
De exemplu, intr-un studiu, femeile cu cea mai mare concentrare de doua tipuri de ftalati (DEHP si DBP) au dat nastere unor baieti care pareau mai feminizati ca personalitate . Descoperirile EWG au impulsionat o coalitie de organizatii de santate publica si de mediu, inclusiv EWG, sa faca demersuri pentru ca firmele producatoare sa reduca utilizarea substantelor chimice din produsele lor.
'Trio-ul' toxic din oja de unghii
DBP este doar unul dintr-un trio de toxine. Alte doua ingrediente toxice prezente de obicei in oja de unghii includ:
• Toluenul, facuta din petrol sau bitum de carbune. Expunerea cronica este asociata cu anemia, reducerea numarului celulelor din sange, afectarea ficatului sau a rinichilor, si poate influenta dezvoltarea fetusului. Toluenul este folosit in oja de unghii pentru a da aspectul neted.
• Formaldehida, un produs iritant pentru piele, ochi si caile respiratorii si un cunoscut carcinogen (expunerea la formaldehida a fost asociata in special cu leucemia). Formaldehida este folosita in oja de unghii pentru a-i conferi fermitate si a o conserva.
Substantele nu sunt un motiv de ingrijorare numai pentru femeile care folosesc oja, dar si pentru cei care lucreaza intr-un salon de cosmetica si sunt expusi la aceste substante zi de zi. Vestea cea buna este ca, incepand cu 2006, cateva firme mari producatoare de produse cosmetice au anuntat ca vor renunta la "cele trei substante".
Au promis ca vor inlatura aceste trei substante toxice din oja lor de unghii.
Nu exista reglementari in aceasta industrie, ceea ce permite firmelor producatoare de produse cosmetice sa foloseasca orice combinatie de chimicale doresc. In plus, produsele profesionale gasite in saloanele de profil nu au obligatia de a oferi clientilor lor nici macar informatiile de baza despre ingredientele continute de produsele lor.
Ce inseamna acest lucru pentru o persoana preocupata de sanatate? Cand folosesti oja, iti asumi un risc prin aplicarea unor substante chimice pe unghii, chiar daca se sustine ca nu sunt toxice. Asa cum medicul pediatru Maja Castillo a declarat pentru publicatia Huffington Post:
"Nu cred ca au fost facute studii care sa demonstreze ca doar utilizarea ojei ar putea fi daunatoare … Dar consider ca riscurile asumate sunt mai mari decat potentialele "beneficii".
Acest lucru este in special adevarat in cazul copiilor, care isi rod unghiile si ajung sa inghita o cantitate mare de oja. Dar indiferent de destinatar, daca intentionezi sa-ti dai unghiile cu oja, cel mai bine este sa alegi o marca despre care se stie ca foloseste ingrediente pa baza de apa, naturale si fara toxine si care respecta mediul. Daca mergi la un salon cosmetic, ia-ti oja ta cu tine sau mergi la un salon care utilizeaza produse naturale.
Un mod natural de a-ti face unghii frumoase
Simpla lustruire a unghiilor cu ajutorul unei pile speciale poate face unghiile placute, lucioase, fara a mai folosi lac de unghii. Un bonus al lustruirii naturale a unghiilor este ca iti poate ajuta unghiile sa creasca mai puternice si mai lungi datorita stimularii circulatiei si deci nu-ti vei mai face griji legat de ruperea acestora. Surse pentru acest articol:
http://www.huffingtonpost.com/2013/01/25/nail-polish-sales-768-million_n_2552860.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12842765
http://www.huffingtonpost.com/2011/04/21/j-crew-nail-polish-ad_n_852210.html - oja de unghii