Intr-o lume in care facem constant eforturi pentru cresterea energiei, imbunatatirea starii de spirit si marirea productivitatii, nu putem ignora nutritia.
In loc sa te concentrezi pe ce trebuie sa scoti din alimentatie, ar fi mai sa incerci sa maresti densitatea nutritiva a meselor tale.
Cand adaugi proteine sanatoase, grasimi, vitamine, minerale si fitonutrienti, vei inlocui in mod natural substantele mai putin sanatoase.
Iata 10 sfaturi care te ajuta sa maresti densitatea nutritiva a meselor:
- Renunta la garniturile consistente.
Painea, orezul, pastele si biscuitii sarati sunt exemple de garnituri care constituie o parte importanta a unei mese, caloric vorbind, insa nu compenseaza prin aport nutritiv. Daca inlocuiesti aceste garnituri cu mai multe legume, precum cartofi dulci, sfecla, morcovi, vei mari semnificativ calitatea nutritiva a mesei tale.
- Consuma mai multe verdeturi.
Verdeturile sunt adevarate uzine de nutrienti. Foloseste-le in salate, sau le poti gati putin in tigaie, le poti prepara sote cu usturoi sau le poti adauga in smoothie-uri verzi.
- Consuma legume intre mese.
Telul unei alimentatii dense nutritiv este sa ajungi la 6 portii de legume pe zi. Gustarile de legume te pot ajuta in acest sens. Combina legume cu hummus, telina cu unt de arahide, sau amesteca intr-un castron legume crude de diferite culori cand ai pofta de o gustare.
Un alt mod in care poti imbogati o masa este sa presari peste felul de mancare nuci si seminte bogate in minerale. Fa un amestec din semintele tale preferate, canepa, chia, susan, migdale sfaramate sau altele si presara-le in farfurie.
- Umple ½ din farfurie cu legume.
Schimba compozitia farfuriei in asa fel incat sa incluzi mai multe legume. Silueta si metabolismul tau vor avea doar de profitat, dar ai si mai multe sanse de a-ti completa necesarul zilnic de vitamine si minerale.
- Adauga superalimente la micul dejun.
Micul dejun poate fi mult mai creativ, nu doar paine prajita, covrigei si cereale! Incepe-ti ziua cu un smoothie verde, o fiertura de ovaz presarata cu seminte de canepa, seminte de chia, fructe goji si scortisoara, sau o frittata cu legume pentru un inceput de zi plin de energie.
- Da culoare meselor tale.
Mesele bogat colorate sunt si foarte sanatoase. Combina legume ori fructe de culori diferite la fiecare masa. Cele mai frumos colorate au si cel mai mare continut de antioxidanti — turmeric, rodii, sfecla, nasturel, spanac si cartofii dulci sunt doar cateva dintre acestea.
- Consuma proteine la fiecare masa.
Multe persoane sufera de diverse forme de dezechilibre ale zaharului din sange, de la hipoglicemie si rezistenta la insulina pana la diabet. Una dintre cele mai bune metode de a mentine un nivel sanatos de zahar in sange este consumul de proteine la fiecare masa. Incercati proteinelle din surse vegetale, precum fasole sau linte, polenul, semintele sau nucile.
- Consuma grasimi sanatoase.
Bine ca s-a terminat cu nebunia dietelor cu continut redus de grasimi! Grasimile sanatoase sunt esentiale pentru starea de spirit, echilibrul hormonal, sanatatea pielii si multe altele. Cele mai bune surse de grasimi pentru o masa echilibrata sunt uleiul de masline, uleiul de cocos, semintele si avocado.
- Nu uita de fibre.
Fibrele sunt incluse in dieta automat daca se consuma legume si fructe, de aceea nu trebuie marit consumul de cereale pentru a adauga mai multe fibre in dieta! Pentru a suplimenta aportul de fibre se pot consuma seminte de chia, fasole si linte, nuci si seminte. Alimentele neprocesate contin in mod natural o cantitate semnificativa de fibre.
In concluzie, pe masura ce faci aceste modificari pentru a obtine o alimentatie mai densa nutritiv, nu uita sa savurezi si sa te bucuri de mancarea ta. Orice schimbare trebuie privita ca o aventura! Atitudinea potrivita face diferenta dintre mentinerea unui stil de viata sanatos pe termen lung si o schimbare temporara de regim.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-17026/10-tips-to-boost-the-nutrient-density-of-your-meals.html - legume