Plantele salbatice pot fi nu numai o mina de nutrienti dar si o sursa de vitalitate rar intalnita. Acele plante care reusesc sa creasca si sa supravietuiasca de unele singure in salbaticie fara sa fie udate, ingrijite sau sapate pot aduce aceasta capacitate puternica si extrem de benefica in corpurile noastre. Indiferent ca iti doresti mai multa energie si vitatlitate sau ca te-ai ratacit in salbaticie iata cateva astfel de superplante salbatice minunate.
“Exista unele lucruri importante de stiut despre plante, care ajung sa te te tina in viata prin inghitirea catorva tulpini amare” a scris Govender, “cum ar fi cunoasterea diferentei dintre plantele care arata bine, dar de fapt sunt otravitoare, si plantele care miros urat si au gust si mai rau, dar in realitate s-ar putea sa aiba destui nutrienti pentru a te mentine in actiune”.
Cateva sfaturi de avertizare imediata:
Evitati urmatoarele plante:
- plantele cu frunzele care cresc dupa modelul arborilor, cu seminte sau bulbi care sunt gasite in interiorul tecilor;
- cele care au un gust amar sau ca de sapun, contin seva care este laptoasa sau ciudat colorata;
- au o terminatie cu spic care are tepi, unii incarligati, sau spini;
- cele care ua miros “ca un fel de migdale amare” emanat de frunze sau scoarta”
Aici sunt cateva dintre cele mai comune plante comestibile ce cresc in salbaticie, in functie de locatia ta.
- Amarantul/stirul: este o buruiana care arata ca talpa-gastei. Este inalt, drept si cu frunze late si creste tot anul. Are multe forme, marimi si culori. Semintele de stir au un inalt continut de proteine, aminoacizi esentiali si minerale. Frunzele pot fi rotunde sau lanceolate, masoara intre 5-15 cm si au culori precum verde deschis sau inchis, roscat sau pestrit. Semintele pot fi albe, galbene, roz sau negre, iar florile pot fi globuri micute sau ciorchini mari, de culoare rosie, roz, galbena sau crem.
- Brusture: aceasta este o buruiana dintre cele mai tepene, care are scaieti ce se agata de haine sau animale. Dar este o planta bienala care este compusa in principal din carbohidrati, uleiuri volatile, steroli vegetali, tanini si uleiuri nonvolatile.
- Papura: aceasta planta este usor de recunoscut prin spicul ei de forma unui tra
buc. Este una dintre cele mai importante si mai comune plante alimentare salbatice si se mandreste si cu diferite utilizari la diferite momente din an.
- Racovina/scanteiuta (Stellaria media): o planta comuna, ce creste peste tot si este consistenta, comestibila si se gaseste prin toate locurile.
-Trifoiul: un camp de trifoi este prietenul tau daca esti singur si flamand in salbaticie. Trifoiul este greu de digerat crud, dar frunzele de trifoi sunt delicioase in salate sau ca sucuri si este un valoros aliment pentru supravietuire, intrucat este bogat in proteine, este larg raspandit si creste din belsug in majoritatea locurilor din lume.
- Papadia: frunzele de papadie sunt pline cu vitamina A, C, si betacaroten. Insa de la papadie toate partile sunt comestibile si importante pentru sustinerea functiilor organismului.
Ce alte plante salbatice mai consumi?
Surse utilizate:
http://www.thedailymeal.com
http://www.msuturfweeds.net
http://www.cattails.info
http://www.natronacountyweeds.com
http://www.naturalnews.com/045475_edible_plants_survival_wilderness.html - plante
bun si cum le prepar inainte de a le manca ?