Bronsita este o boala respiratorie care cauzeaza inflamatia si umflarea membranelor mucoase ale cailor respiratorii care duc aerul la plamani. Bronsita poate sa se manifeste sub doua forme, acuta sau cronica. Bronsita acuta dureaza de regula intre una si trei saptamani. Bronsita cronica poate dura de la trei luni la doi ani si necesita, de obicei, tratament medical regulat, fiind o afectiune pe termen lung.
Aceasta boala respiratorie este cauzata in principal de bacterii si virusi care irita tuburile bronhice. Alte cauze ale afectiunii pot fi:
- Alergiile
- Infectiile
- Tusea si raceala
- Modificari din atmosfera
- Fumatul
- Aerul plin de praf sau ceata
- Poluarea
Simptomele bronsitei
Printre simptomele frecvente manifestate la adulti si copii in cazul bronsitei se numara: durerile in piept sau senzatia de constrictie in piept, dificultate in respiratie, tuse cu mucozitati (verzi sau galbene), febra, dureri musculare, congestie nazala si oboseala.
Remedii naturale pentru bronsita
Pentru tratarea bronsitei, multi oameni apeleaza la medicamente. Cu toate acestea, sunt si multe remedii naturale pentru bronsita.
1. Mierea
Proprietatile antibacteriene si antivirale ale mierii sunt considerate foarte utile pentru tratarea bronsitei. Mierea calmeaza durerile de gat. De asemenea, intareste sistemul imunitar. Mierea se poate folosi in mai multe feluri:
- Se adauga cate o lingurita de miere la ceai.
- Se amesteca o lingurita cu miere cu un praf de piper negru, pasta proaspata de ghimbir si 1-2 cuisoare macinate. Se consuma aceasta pasta pentru a elimina senzatia de arsura.
- Se pun cateva picaturi de lamaie in apa calda. Se adauga o lingurita de miere, se amesteca bine si se bea. Aceasta bautura reduce inflamatia gatului si congestia.
- Se feliaza o ceapa pe un platou sau intr-un castron si se acopera cu miere. Se lasa peste noapte. Se inlatura feliile de ceapa si se ia cate o lingurita din mierea respectiva de 4 ori pe zi pana la ameliorarea simptomelor.
Descopera Retete inedite pe baza de miere impotriva racelii si virusurilor gripale
2. Uleiul de oregano
Uleiul de oregano poate fi folosit pentru a reduce durerea gatului si tusea. Se pun cateva picaturi de ulei de oregano sub limba. Remediul se foloseste o data pe zi pentru a trata tusea severa si dificultatile de respiratie.
3. Apa sarata
Apa cu sare curata mucusul care irita membranele bronsice sensibile. De asemenea, calmeaza gatul iritat. Adauga putina sare in apa calda si amesteca bine. Se face gargara cu aceasta apa calda cu sare de 3-4 ori pe zi.
Observatie: Este foarte important sa folosesti o cantitate suficienta de sare in apa calda - daca este prea multa, va irita gatul. Daca este prea putina, nu va avea efect.
4. Ghimbirul
Proprietatile antiinflamatorii si de intarire a imunitatii pe care le are ghimbirul nu numai ca va trata raceala, dar va calma si tuburile bronhice inflamate si dureroase.
- Se prepara un amestec dintr-o lingurita de piper, pudra de ghimbir si cuisoare. Se amesteca putin din acest amestec cu lapte sau miere si se consuma de 3 ori pe zi, pana se amelioreaza simptomele.
- Se amesteca pudra de ghimbir, de cuisoare si de scortisoara. Se adauga o jumatate de lingurita din aceste amestec intr-un pahar cu apa fierbinte. Se amesteca bine si se bea. Se ia acest remediu cateva zile.
- Pentru un remediu cu actiune imediata, se prepara un ceai din plante: se pune o lingurita de piper negru si o lingurita de pudra de ghimbir la o cana cu apa fierbinte. Se lasa la infuzat cateva minute. Dupa ce se mai racoreste putin, se adauga miere. Se bea de doua ori pe zi.
5. Sucul de portocale
Portocalele sunt bogate in vitamina C. Vitamina C se recomanda pentru un sistem imunitar puternic. Pentru a trata bronsita, sucurile de fructe sunt remediile naturale cele mai bune. Sucul de portocale nu numai ca furnizeaza nutrienti si vitamine, dar calmeaza si gatul inflamat.
- Sucul de portocale poate fi amestecat cu migdale pentru durerile in gat. Se macina migdalele proaspete si se amesteca cu sucul de portocale. Se bea seara.
6. Turmericul
Pentru ameliorarea durerilor de gat asociate cu bronsita, turmericul este cel mai bun remediu natural. Proprietatile antiinflamatorii ale turmericului elimina mucusul in exces, ceea ce, in cele din urma, amelioreaza simptomele bronsitei. In acest sens, se adauga o lingurita de pudra de turmeric la un pahar de lapte. Se amesteca bine si se fierbe. Se bea acest amestec fierbinte de doua –trei ori pe zi. Pentru rezultate optime, se bea pe stomacul gol.
Observatie – Cei care sufera de ulcer la stomac, pietre la vezica biliara, icter obstructiv, hiperaciditate etc, nu ar trebui sa incerce aceste remediu.
7. Usturoiul
Usturoiul este unul dintre remediile naturale care trateaza bronsita acuta. Proprietatile antivirale si antibiotice ale usturoiului vindeca foarte usor bronsita. Se iau trei catei de usturoi proaspat. Se curata si se taie marunt. Se adauga aceste bucati maruntite intr-un pahar cu lapte. Se fierbe si se bea cald inainte de culcare.
8. Uleiul de eucalipt
Uleiul de eucalipt este un tratament foarte eficient pentru bronsita. Se foloseste in terapia cu abur pentru a inmuia mucusul. Proprietatile antibacteriene ale uleiului vindeca senzatia de arsura si gatul inflamat. Se adauga cateva picaturi de ulei de eucalipt in apa fierbinte. Apoi, se acopera capul cu un prosop si se inhaleaza aburul. Se poate folosi si uleiul din arbore de ceai sau de pin, in loc de uleiul de eucalipt.
- Uleiul de eucalipt se poate aplica si direct pe piept. In acest fel sistemul respirator este ajutat si se elimina mucusul in exces.
9. Sarea Epsom
Sarea Epsom este utila mai ales pentru tratarea bronsitei acute. Se pun 1½ kg de sare Epsom in apa calda de baie. Se sta in aceasta apa intre jumatate de ora si o ora inainte de culcare. In cazul bronsitei cronice, se repeta baia de doua ori pe zi.
10. Ceapa
Proprietatile antibacteriene si antivirale ale cepei calmeaza inflamatia si durerile in gat. Se bea o lingurita de suc de ceapa crud dimineata, pe stomacul gol. Se poate folosi ceapa cruda si in salate sau la gatit.
11. Semintele de susan
Semintele de susan au proprietati medicinale care trateaza in mod eficient bronsita. Acestea actioneaza in special asupra durerilor in piept. Se prepara un amestec cu o lingurita de seminte de in, una de susan si una de miere. Se adauga putina sare. Se amesteca bine ingredientele si se consuma zilnic inainte de culcare. Semintele de susan se pot consuma si cu apa. Se amesteca jumatate de lingurita de pudra din seminte de susan cu doua linguri de apa si se consuma zilnic.
12. Lamaia
Lamaia are proprietatile pe care le au toate citricele, de aceea este un remediu util si pentru bronsita. Se fierbe o cana cu apa si se adauga o lingurita de coaja rasa de lamaie. Se lasa la infuzat cateva minute.
- Se pot fierbe si felii de lamaie in apa, se strecoara si se bea.
- Pentru durerile in gat, se pune o lingurita de lamaie la o cana cu apa calda. Se amesteca bine si se face gargara.
13. Apa
Corpul trebuie bine hidratat pe perioada bronsitei. Se recomanda consumul a cel putin 10 pahare cu apa zilnic. Corpul se poate hidrata si cu sucuri din fructe si legume. Sau se poate stoarce putina lamaie intr-o cana cu apa, in care se adauga putina miere pentru gust. Se bea dimineata.
Observatie - Se va evita consumul de alcool sau cofeina, pentru ca acestea duc la pierderea de lichide din corp si ingreuneaza eliminarea de mucus.
14. Grog
Un remediu natural foarte eficient pentru bronsita este grogul. Se fierbe apa, se adauga un plic de ceai si se lasa 5-10 minute la infuzat. Se adauga un praf de scortisoara, miere si alcool. Se amesteca bine si se bea pentru a ameliora durerile de gat.
15. Mustarul
Mai multe condimente ajuta la vindecarea bronsitei. Se amesteca mustar si faina in proportie de 1 la 4. Se amesteca bine adaugand apa calda pana cand se formeaza o pasta usor de modelat. Se aplica ulei de masline pe piept. Apoi se intinde pasta de mustar pe o carpa curate. Se aplica pe piept. Pasta nu trebuie sa fie prea calda, pentru a nu arde pielea. Se lasa pana se raceste. Se mai verifica din cand in cand, daca apare o senzatie de disconfort.
16. Spanacul
Spanacul este una dintre plantele care ajuta la ameliorarea bronsitei. Se adauga o cantitate mica de spanac proaspat in apa. Se adauga ½ lingurita de miere si se bea.
17. Frunzele de dafin
Frunza de dafin este una dintre cele mai simple remedii pentru bronsita. Se consuma sub forma de ceai. Pentru a prepara ceaiul, se pune la fiert o cana cu apa. Se adauga o frunza proaspata de dafin in apa fiarta si se lasa la infuzat cateva minute.
- O alta varianta este sa se inmoaie frunzele de dafin in apa fierbinte. Se aplica pe piept, ca o cataplasma. Se acopera pieptul cu un prosop. Se reincalzeste cand se raceste.
18. Cimbrul (Thymus vulgaris)
Pentru a elimina mucusul si a intari plamanii, cimbrul este una dintre cele mai eficiente plante, cu proprietati antibacteriene. Cimbrul se poate folosi si la gatit, ca si condiment. Se poate prepara si un ceai dintr-o jumatate de lingurita de cimbru adaugata la o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat 5 minute. Se adauga miere pentru indulcire.
- Uleiul de cimbru este, de asemenea, eficient, in forma diluata (se amesteca cu ulei de masline in proportie de 2:1). Se freaca pieptul cu acest amestec pe piept pentru a reduce congestia.
19. Cimbrul de grădina (Satureja hortensis)
Cimbrul de gradina este o planta aromata folosita pentru a elimina mucusul. Se ia o cana de apa fiarta. Se adauga jumatate de lingurita de cimbru de gradina. Se bea zilnic ceaiul pana se amelioreaza simptomele.
20. Busuiocul sfant (tulsi)
Se mesteca frunze proaspete de busuioc sfant pentru a preveni infectia plamanilor. De asemenea, se poate consuma ceai de tulsi.
21. Adhatoda Vasica (Vasa)
Frunzele acestei plante se mesteca – pentru rezultate optime se mesteca impreuna cu frunzele de busuioc sfant. Se poate amesteca si extractul lichid al plantei cu niste miere si se ia cate 2 lingurite din acest amestec zilnic.
22. Lemnul dulce
Ceaiul din lemn dulce este un remediu terapeutic pentru gatul inflamat. Lemnul dulce se adauga in apa fierbinte. Se infuzeaza cateva minute. Se bea 1-2 cani zilnic. Proprietatile antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale ale lemnului dulce contribuie la diminuarea inflamatiei cauzata de bronsita.
23. Uleiurile esentiale
Unele uleiuri esentiale, precum uleiul din arbore de ceai, de lavanda, anason, rozmarin, menta, chiparos si eucalipt sunt optiuni foarte bune pentru a trata in mod natural bronsita. Se pun 2-3 picaturi de ulei esential la 1 lingurita de ulei purtator (jojoba, migdale etc). Se maseaza gatul si pieptul cu uleiul obtinut si se pune un prosop cald pe zona afectata.
- Se poate prepara un unguent din plante amestecand cate 10 picaturi de ulei de rozmarin, cimbru, menta si eucalipt. Se adauga ¼ cana de ulei de masline. Se maseaza usor pieptul si gatul.
24. Lumanarica
Se face o infuzie cu cateva frunze de lumanarica, care se lasa in apa fierbinte cam 10-15 minute. Se indulceste ceaiul cu miere. Se bea cel putin o cana pe zi. Sau se pot fierbe cateva frunze proaspete de lumanarica timp de 5-8 minute. Se inhaleaza aburul pentru a elimina congestia.
25. Patlagina
Se face o infuzie din frunze proaspete de patlagina puse in apa fierbinte. Se strecoara si se bea. Se poate inhala aburul cateva minute.
Masuri profilactice
Pentru a se preveni aparitia bronsitei, se recomanda urmatoarele masuri:
- Bea multa apa.
- Evita fumatul.
- Evita contactul cu lumanarile parfumate, deodorantele de camera
- Pentru a umidifica aerul, foloseste umidificatoare.
- Odihneste-te suficient.
- Consuma migdale sub orice forma, imbracate in ciocolata sau glazurate.
- Evita poluantii din aer.
- Spala frecvent mainile si fata in sezonul “racelii si a gripei”.