In mod surprinzator, sunt multe situatii in care stiinta este un obstacol in fata unor noi descoperiri si informatii. Din pacate, stiinta moderna respinge cu prea mare usurinta tot ceea ce nu poate fi fizic atins sau vazut, facand notiuni ca ‘puncte energetice’ din corp sa para elemente de pura fictiune. Dar, doar pentru ca nu vedem ceva, nu inseamna ca acel ceva nu exista.
Nikola Tesla spunea ca “in ziua in care stiinta va incepe sa studieze fenomenele nepalpabile, va face in decurs de un deceniu progrese mai mari decat a facut in toate secolele de existenta” si sute de savanti si-au asumat aceasta sarcina de-a lungul anilor. In urmatoarele decenii cercetarile care se vor face asupra fenomenelor ce depasesc limitarile fizice vor exploda, si cu totii vom trage foloase de pe urma acestor descoperiri. Stiinta, asa cum o stim in prezent, va suferi cu siguranta schimbari dramatice.
Un exemplu de domeniu in care beneficiem de pe urma cunoasterii fenomenelor nepalpabile este sanatatea. Astfel, numeroase publicatii au aratat importanta relatiei minte-corp si a felului in care gandurile, emotiile, sentimentele si perceptiile mediului inconjurator au impact asupra sanatatii corpului si a sistemului imunitar. Un studiu publicat in "Revista de acupunctura si studii ale meridianelor"si intitulat “Sistemul primo-vascular ca nou sistem anatomic” este unul dintre cele care recunoaste importanta acestor concepte.
Comunitatea medicala, in cea mai mare parte, desconsidera terapiile de vindecare ce folosesc acest tip de cunostinte — cunostinte prezente de mii de ani in diferite culturi stravechi. Acupunctura, o tehnica ce foloseste sistemul de meridiane ale corpului pentru a-l vindeca, a facut adevarate minuni pentru multi oameni, insa stiinta moderna inca nu poate explica modul in care functioneaza.
In ciuda faptului ca nu pot explica stiintific modul in care aceste tehnici functioneaza, putini oameni de stiinta pot nega faptul ca medicina orientala traditionala s-a dovedit in multe cazuri eficienta si cruciala de-a lungul timpului pentru vindecarea variatelor boli. Este folosita de mii de ani si am fi indeptatiti sa presupunem ca, daca nu ar fi functionat, cu siguranta am fi abandonat-o ca practica medicala pana in prezent.
Conform medicinei occidentale, niciun sistem cunoscut de meridiane nu are o baza anatomica fizica. Studiul mentionat mai sus ofera, insa, o perspectiva diferita:
"La inceputul anilor 1960, o singura ipoteza a fost propusa pentru a explica baza anatomica a meridianelor. Prin utilizarea unor abordari experimentale diferite in ultimii 10 ani, un numar tot mai mare de lucrari stiintifice raporteaza descoperirea unor dovezi anatomice si fiziologice variate, care confirma existenta unei baze anatomice pentru sistemul meridianelor. Stiinta morfologica se confrunta cu uriasa provocare de a oferi o noua teorie biomedicala care sa explice prezenta potentiala in corp a unor noi sisteme cum ar fi sistemul primo-vascular (SPV)."
Oamenii de stiinta il numesc Sistemul Primo-Vascular si, conform unei alte lucrari stiintifice publicata in revista "Medicina alternativa si complementara confirmata stiintific", “chiar si in ziua de azi sistemul meridianelor este investigat cu ajutorul unor structuri anatomice binecunoscute.”
Acestea includ tesuturile conjunctive care alcatuiesc sistemul fascial, reprezentative pentru explicarea si intelegerea functionarii sistemului de meridiane, asa cum arata un studiu publicat in revista "Analele anatomice", care a facut o harta a punctelor de acupunctura pe sectiuni anatomice topografice prin bratul uman. Acesta a descoperit “o conexiune de 80% intre zonele unde se afla punctele de acupunctura si locatia tesuturilor conjunctive intermusculare sau intramusculare pe sectiunile de tesut postmortem.” Studiul a sugerat ca “relatia anatomica dintre punctele si meridianele de acupunctura si zonele tesuturilor conjunctive este relevanta pentru mecanismul de actiune a acupuncturii si indica rolul important integrativ pe care il are in mod potential pentru tesutul conjunctiv interstitial.”
Multumesc.