In ultimele secole, progresele din industrie si tehnologie au schimbat in mod fundamental modul in care multi oameni isi petrec orele de veghe. In timp ce odinioara era un lucru obisnuit sa petreci practic toate aceste ore in picioare, miscându-te, acum norma este sa petreci aceste ore stând pe scaun.
Biroul modern este cladit in jurul sederii, astfel incat sa iti poti conduce afacerile – sa telefonezi, sa trimiti e-mailuri si faxuri si chiar sa participi la videoconferinte – fara ca sa iti parasesti vreodata scaunul. Exista insa o problema inerenta cu acest stil de viata. Corpul tau a fost proiectat pentru miscare aproape perpetua. El prospera atunci cand i se da oportunitatea de a se misca in cadrul total pentru care a fost proiectat.
Ce se intampla cand stai pe scaun prea mult timp?
Studiile ce au avut in prim plan viata in mediile naturale agricole arata ca oamenii de la satele agrare sed pentru circa 3 ore pe zi (cumulat). In schimb la oras, omul ce-si desfasoara activitatea in birou poate sta jos intre 13 si 15 ore pe zi.
Diferenta intre o perioada „naturala” de sedere si perioadele moderne, neadecvate de sedre este una imensa si da socoteala pentru schimbari negative chiar si la nivel molecular.
Potrivit doctorului James Levine, co-director al Clinicii Mayo si al Initiativei pentru Obezitate de la Universitatea de Stat Arizona (Arizona State University Obesity Initiative), exista cel putin 24 boli si afectiuni cronice diferite asociate cu sezutul excesiv.
Dupa cum a scris el in Scientific American:
“Sezutul pentru perioade lungi este rau, deoarece corpul uman nu a fost proiectat pentru a fi lenes. Am lucrat in cercetarea obezitatii pentru cativa zeci de ani, iar laboratorul meu a studia efectul stilurilor de viata sedentare la nivel molecular si pana la nivelul proiectarii biroului. Lipsa de miscare incetineste metabolismul, reducand cantitatea de hrana care este convertita in energie si astfel incurajând acumularea de grasime, obezitatea si lungul sir de boli – bolile de inima, diabetul, artrita si multe altele – care vin odata cu faptul de a fi supraponderal. Perioadele prelungite de sedere pot fi daunatoare chiar si sanatatii celor zvelti.
De exemplu, a sedea in scaunul tau dupa o masa duce la cresteri bruste ale zaharului in sange, in timp de ridicatul de la masa (sub forma unei plimbari lejere) dupa ce ai mancat poate reduce la jumatate aceste bruste cresteri.”
Deloc surprinzator, sezutul pentru perioade extinse de timp poate spori riscul de moarte prematura. Acest lucru este deosebit de ingrijorator, dat fiind faptul ca ai putea fi vulnerabil la aceste riscuri chiar daca esti un om activ ce depune efort fizic periodic.
Acest lucru taxeaza si sanatatea ta mentala. Femeile care sed mai mult de sapte ore pe zi s-a descoperit ca având un risc cu 47% mai crescut de depresie decat femeile ale caror perioade de sedere nu depaseste 6 ore zilnic. Intr-adevar, nu se mai pune intrebarea ca daca vrei sa iti micsorezi riscul de boli cronice, trebuie sa te ridici de pe scaun. Acest lucru este cel putin la fel de important ca exercitiile fizice regulate si stilul alimentar... si destul de posibil sa fie chiar si mai important decat acestea.
Ponturi "sanatoase" daca lucrezi la calculator
Ai putea crede ca suna bine in teorie... dar cum traduci slujba ce implica sederea in fata calculatorului ore indelungate intr-una in care sa stai in picioare? Este mai usor decat ai putea crede. Pentru inceput, verifica aceste ponturi esentiale pentru cei ce lucreaza la calculator:3
1. Ridica-te periodic si lucreaza din picioare
Daca nu ai un birou special proiectat, nu lasa asta sa te opreasca. Pune-ti calculatorul pe un teanc de carti, o imprimanta sau chiar un cos de gunoi rasturnat si ridica-te in picioare. Poate parea ciudat, dar merita incercat.
2. Monitorizeaza inaltimea ecranului tau
Fie ca sezi sau stai in picioare, partea de sus a ecranului de calculator ar trebui sa fie la nivelul ochilor tai, astfel incat sa privesti in jos doar cu circa 1o grade pentru a vedea ecranul. Daca este mai jos, iti vei misca capul inspre in jos, ceea ce poate duce la dureri de spate si gat. Daca este mai sus, poate cauza sindromul ochiului uscat.
3. Imagineaza-ti capul tau ca pe o minge de bowling
Capul tau trebuie aliniat adecvat pentru a evita stresul inutil al gatului si coloanei vertebrale. Evita inclinarea capului spre inainte, in loc de asta tine-l drept. Si daca tot esti la acest capitol, practica retractiile barbiei, sau cum sa faci o barbie dubla, pentru a ajuta la alinierea capului, gatului si coloanei vertebrale.
4. Incearca “tehnica Pomodoro”
Foloseste un cronometru sau foloseste-te de o aplicatie/program de calculator si seteaza-l pentru 25 de minute In tot acest timp, focalizeaza-te intens asupra muncii tale. Cand se declanseaza cronometrul, ia-ti cinci minute pentru a merge, a face sarituri sau cu alte cuvinte a-ti lua o pauza de munca. Asta te va ajuta sa ramai productiv simultan cu evitarea suprasolicitarii abuzive.
Nu esti un prizonier al scaunului tau
Daca tot mai sezi in timp ce citesti asta... acum este sansa ta – ridica-te! Dupa cum a spus dr. Levine: Traim intr-o mare de scaune ucigase: ajustabile, pivotante, cu spatar inclinat, cu suporti de brate, de club, sezlong, sofa, fotoliu, cu patru picioare, cu trei picioare, din lemn, plastic, de masina, de avion, de tren, de restaurnt si de bar. Astea sunt vesti rele. Vestile bune sunt ca nu trebuie sa le utilizezi non-stop.”
Multe locuri de munca progresiste ajuta angajatii sa stea in picioare si sa se miste pe timpul zilei. De exemplu, unele corporatii incurajeaza intalnirile si zonele de lucru fara e-mail si chiar ofera statii de lucru in picioare si birouri cu banda de alergat. Daca nu te numeri printre "corporatistii" norociisi,ia situatia in mainile tale. S-ar putea sa fii obisnuit sa stai jos cand lucrezi, dar incearca pentru o singura zi sa alternezi periadele de lucru din picioare.
O zi se poate transforma in urmatoarea si urmatoarele, dar vei avea nevoie de rabdare si perseverenta. Cercetarile arata ca poate lua oricat, intre 18 si 254 de zile pentru a cladi un nou obicei si de a-l simti in mod automat. Odata ce ajungi la acest punct, cel mai probabil ca deja culegi multele recompense de a nu sta jos, lucruri precum nivele imbunatatite ale zaharului sanguin si ale presiunii sanguine, mai putina grasime corporala si un risc mai scazut de boli cronice.