Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Retete
  4. Painea cu maia: proprietati si reteta

Painea cu maia: proprietati si reteta

Iti place painea din aluat vechi? Ai vrea sa stii cum sa faci maiaua? Este usor odata ce incepi.

Dar pentru inceput: ce este maiaua? Maiaua este un agent de fermentare si dospire, ce ia nastere natural, numai din faina si apa. Cunoscuta si ca 'drojdie salbatica' aceasta difera de drojdia clasica (din comert) prin faptul ca fermentii iau nastere natural, in urma contactului microorganismelor din faina integrala cu aerul, in anumite conditii de temperatura si umiditate. In mediul propice dezvoltarii drojdiei salbatice se gasesc bacterii lactice benefice precum B. Pastorianum, B. Delbrucki si B.Ternoas.

Aceasta microflora se dezvolta incet, cu un consum mic de energie. De aceea, procesul obtinerii de maia naturala poate dura pana la 10 zile, in functie de calitatea ingredientelor folosite (cu cat apa si faina sunt mai calitative, cu atat procesul este mai lung si rezultatul mai benefic pentru sanatate). Odata obtinuta maiaua, aceasta se poate intretine si folosi pentru zeci de paini viitoare.

Desi pe internet poti gasi tot felul de retete pentru plamadeala din aluat vechi, multe cu tot felul de ingrediente ciudate  (de exemplu, cu fulgi de cartofi sau apa indulcita cu zahar) pentru o paine din aluat vechi autentic  nu-ti trebuie decat trei lucruri: faina, apa si timp. Este usor, dar trebuie sa tii cont de cateva lucruri.

Apa

Cu atat de putine ingrediente folosite pentru painea cu maia, este esential sa folosesti ingrediente de cea mai buna calitate. Daca traiesti intr-o zona cu o apa potabila de calitate indoielnica (ca majoritatea dintre noi, de altfel …), atunci trebuie sa folosesti apa filtrata. Cele mai multe autoritati locale trateaza apa cu clor pentru a distruge microorganismele care se ratacesc in tevi inainte ca aceasta sa ajunga in casele noastre. Clorul distruge microorganismele patogene, dar si pe cele bune, din pacate – si acestea contin acele drojdii si bacterii de care ai nevoie pentru o paine sanatoasa. Trebuie sa te asiguri ca apa nu contine clor  dar nici metalele grele care pot ucide bacteriile benefice si drojdiile salbatice prezente in painea din aluat vechi.

Faina

Orice faina, cu conditia de a fi pe baza de cereale integrale, este buna pentru maia. Faina de orez, de secara, de alac, de grau integral, de orz, faina din cereale incoltite – toate sunt bune. Este preferabil sa se foloseasca cerealele integrale si faina care nu este albita cu clor. Faina din cereale integrale trebuie data prin sita; cei care folosesc astfel de faina spun ca aluatul facut cu acest gen de faina este foarte elastic, creste foarte bine si are o aroma usor acra foarte placuta.

De ce sa folosesti o plamadeala deja facuta?plamadeala maia

Tot ce-ti trebuie pentru o paine din aluat vechi sunt: faina, apa si timp. Acest proces de fermentare al fainei si apei vor da niste rezultate foarte bune; insa, ajuta intotdeauna sa ai o plamadeala deja facuta, din bacterii si drojdii benefice – in special pentru cei care sunt la inceput si nu au prea multa experienta. Aceste plamadeli deja facute – de obicei se gasesc in forma proaspata – sunt bogate in bacterii si drojdii si dau aluatului tau un impuls bun, asigurand o crestere in volum a aluatului. Si ai nevoie de un aluat bine crescut mai ales daca esti la inceput, pentru a capata incredere in tine.

Unde poti gasi plamadeala deja facuta?

Cel mai sigur loc de unde poti procura plamadeala de maia gata facuta sunt prietenii tai mai experimentati in arta painii cu maia. Daca  ai primit  plamadeala deja facuta, foloseste un sfert de cana pentru aluatul tau.

Instrumente utile

Borcanul pentru plamadeala

Borcanul pe care-l folosesti nu trebuie sa fie tinut in curent; in plus, procesul de fermentare emana dioxid de carbon, care se poate acumula intr-un borcan cu capac etans, de aceea capacul nu trebuie sa fie foarte bine inchis -  cel mai bine acopera capacul borcanului cu tifon pentru a feri de impuritati. Nu uita: plamadeala ta va creste si se va umfla pana se va dubla in volum cand este bine crescuta, de aceea trebuie sa alegi un borcan cu capacitate dubla pentru a oferi suficient spatiu unei plamadeli de inceput. Gospodinele experimentate obisnuiesc sa foloseasca o cana cu gura mai larga pentru plamadeala lor. Un recipient cu gura mai larga in loc de un borcan obisnuit este mai practic pentru o plamadeala de inceput, pentru ca primeste suficient aer si mentine peretii borcanului curati (prevenind astfel aparitia mucegaiului sau a contaminarii cu alte microorganisme).

Telul

O lingura de lemn este suficient de buna pentru a amesteca apa cu faina; insa se poate utiliza un tel cu "dinti rari" care lasa plamadeala sa primeasca mai mult aer. Aerul este esential in plamadeala pentru ca ajuta bacteriile sa se raspandeasca uniform si pot astfel sa fermenteze ori de cate ori plamadeala este alimentata cu o noua portie de faina si apa. O aerisire adecvata a plamadelii diminueaza si rachiul - un lichid subtire care se ridica uneori la suprafata plamadelii.

Reteta pentru maia

Ingrediente

Mod de prepararemaia

    1. Pentru a incepe plamadeala: amesteca cu telul ¼ cana de faina cu plamadeala pentru aluat (daca ai optat pentru plamadeala) si 3 linguri de apa filtrata intr-un bol mic. Toarna amestecul in borcan, apoi lasa-l timp de douasprezece ore. Dupa douasprezece ore, amesteca cu telul ½  cana faina cu ½ cana apa filtrata si continua sa adaugi ½ cana faina si 1/2 cana apa la fiecare 12 ore timp de o saptamana pana cand plamadeala prinde viata si face bule. Pe masura ce alimentezi plamadeala ai grija sa amesteci bine faina si apa, cu cat plamadeala primeste mai mult aer cu atat creste mai bine aluatul si va iesi painea mai buna.

 

  1. Pentru a avea suficient loc in borcan, pe masura ce adaugi faina si apa, acesta trebuie sa fie doar pe jumatate plin de fiecare data cand mai adaugi amestecul de faina cu apa. Daca ai facut prea multa plamadeala pentru borcan, poti lua din ea si o poti folosi la biscuiti, clatite sau saratele cu maia.
  2. Cum sa pastrezi plamadeala: Dupa o saptamana, plamadeala ta ar trebui sa fie suficient de consistenta pentru a fi pusa la pastrare. Daca nu coci destul de des (adica mai putin decat o data pe saptamana), poti tine plamadeala in frigider si cand vrei sa coci cu ea, o scoti din frigider cu douasprezece ore inainte de a o folosi si o poti hrani cu faina si apa. Daca obisnuiesti sa coci des (in fiecare zi sau de cateva ori pe saptamana) poti pastra plamadeala la temperatura camerei si o hranesti cu ½ cana faina si 1/2 cana apa filtrata o data pe zi.
  3. Cateva recomandari: Daca apare un lichid maroniu la suprafata plamadelii, trebuie doar sa-l strecori. Utilizatorii experimentati il numesc rachiu si este inofensiv; insa este un semnal ca folosesti prea multa apa in combinatie cu faina sau ai lasat prea mult timp sa treaca de la o alimentare la alta a plamadelii. Plamadelile de maia sunt de regula destul de flexibile si isi revin repede de indata ce stabilesti proportiile corecte.

Haide în magazinul nostru verde viu şi descoperă alimentele şi suplimentele naturale, ecologice, vegane, pe care le-am pregătit!

 

#paine cu maia #reteta #plamadeala

Ce au mai parcurs alti cititori...

Iaurt de migdale cu fructe uscate si zmeura
Crackersi cu hrisca si morcovi
Ceaiul de ghimbir cu turmeric - bautura perfecta pentru sanatate

Ce spun cititorii despre "Painea cu maia: proprietati si reteta"

Doina15 December 2019 22:02Raspunde

Buna seara, Am lecturat cu atentie cum se face plamadeala pentru paine cu maia, dar informațiile nu mi se par complete. De exemplu: timp de o săptămână se adaugă 1/2 cana de faina si 1/2 cana de apă, dar nu s-a specificat daca din plamadeala din ziua precedentă se opreste o parte din maia sau se păstrează în toata. La fel, nu se spune cum păstrăm mamaia si cum o folosim după ce o scoatem din frigider, adică cum o reactivam mai ales daca facem paine o data pe saptamana.

16 December 2019 19:33Raspunde

Bună, Doina, Se adaugă timp de o săptămână pentru a activa maiaua, după care se hrăneste doar o data pe saptamana. Legat de pastrarea, se pastrează doar dacă coacem in fiecare zi, daca coacem o data pe saptamana trebuie sa arunci din ea pentru că o să crească foarte mult si nu o sa ai ce sa faci cu atata. Legat de activarea ai, ea este tot timpul activa, chiar daca este si la frigider. O scoti din frigider cu douasprezece ore inainte de a o folosi. O zi frumoasă și spor!

uliana gutu07 July 2015 22:08Raspunde

Foarte bun vâ mul?umesc .Am sâ încerc,,,

uliana gutu07 July 2015 22:06Raspunde

Foarte bun vâ mul?umesc .Am sâ încerc,,,

Viorica Suciu10 April 2015 08:38Raspunde

Eu imi fac Paine in casa saptamanal si imi fac si plamadeala dar eu pun faina apa si drojdie le amestec bine sa fie ca si o coca de clatite, o las 12 ore, cate odata las chiar si mai mult si apoi pun faina in lighian , pun plamadeala la mijloc si apoi geamantanele painea adaugandu-I apa si sare. Imi iese o Paine extraordinar de buna.

tatiana23 February 2015 23:58Raspunde

interesant

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101