“Nu stelele ne scriu destinul, ci noi insine.” William Shakespeare
“Cand ajungi intr-un moment in care toate par sa fie impotriva ta, si simti ca nu mai rezisti nici o secunda in plus, nu renunta chiar atunci, pentru ca acolo si atunci va veni refluxul.” Harriet Beecher Stowe
Unele zile sunt pline de inspiratie. Altele sunt doar rutina.
Si mai sunt si acele zile in care simti ca vrei sa renunti …
- La noul tau obicei de a face sport sau a manca mai sanatos.
- La mica ta afacere sau la blogul tau, pentru ca nu ai avut rezultatele la care te asteptai sau pe care le doreai.
- Sa ai o impresie mai buna despre tine.
- Sa mai iesi in oras pentru ca ti se pare ca nu vei cunoaste niciodata persoana potrivita sau ca nu te vei distra.
Este normal sa fii prins in astfel de situatii atunci cand trebuie sa faci anumite schimbari pozitive in viata ta. Dar ce faci atunci cand simti ca renuntarea iti va schimba complet cursul vietii?
Iata cateva obiceiuri pe care sa le dezvolti, pentru a te ajuta sa rezisti sau sa-ti schimbi tonusul in acele zile dificile.
- Stabileste asteptari realiste.
Acest lucru e foarte important.
Stabileste-ti niste asteptari realiste, dar nu ascultand reclame care promit rezultate rapide. Nici ascultand teorii perfectioniste - de la persoanele din jurul tau sau chiar de la tine insuti - care nu-ti permit sa gresesti.
Ci stabileste-ti asteptarile dupa ce asculti persoane care au trecut prin ceea ce vrei si tu sa faci. Asculta-i pe cei care chiar stiu ce functioneaza si ce nu, stiu ca te vei mai impiedica si vei mai gresi pe drum si iti pot spune cam cat dureaza pana sa iti atingi scopul.
Desigur ca nu vei avea o experienta identica cu a lor. Insa ceea ce alti oameni iti vor spune personal sau prin carti sau blog-uri pot fi lucruri de mare folos.
- Reaminteste-ti motivul pentru care o faci.
Este usor sa pierzi din vedere imaginea de ansamblu in viata de zi cu zi. Dar daca simti ca vrei sa renunti, reaminteste-ti motivul pentru care ai decis sa faci ceea ce faci.
Poate:
- Pentru a-ti ajuta familia si a-i face sa se simta in siguranta.
- Pentru a trai mai mult si mai sanatos alaturi de copiii tai.
- Pentru ca vrei sa vezi lumea si sa experimentezi lucruri noi.
Asterne toate aceste motive in scris.
Si cand simti ca te lasa vointa, reciteste cele scrise. Deseori ajuta.
- Nu uita: Este intotdeauna intuneric inainte sa se lumineze de zi.
Acest gand te poate ajuta in momentele cele mai grele. Pentru ca este adevarat.
Cand lucrurile par sa fie cat se poate de rele, ceva se intampla.
Poate pentru ca, fiind in punctul cel mai jos al pantei te forteaza sa schimbi ceva in felul in care actionezi.
Sau poate pur si simplu pentru ca viata are propriul sau sistem de echilibru. Si daca refuzi sa renunti si perseverezi, in cele din urma se intampla si ceva bun.
- Pastreaza lucrurile simple sau schimba cursul.
Cand simti ca stagnezi sau ai ajuns intr-un punct anevoios, iata ce te poate ajuta:
- Simplifica lucrurile. Este usor sa te simti coplesit de toate informatiile primite despre schimbarea pe care vrei s-o faci in viata ta. Pot fi confuze si poti ajunge sa faci prea multe in acelasi timp.
In astfel de situatii cel mai bine este sa simplifici lucrurile. Alege doar unul sau doua lucruri dintre cele pe care le-ai invatat ca sa le aplici. De exemplu, daca vrei sa-ti dezvolti abilitatile sociale, alege sa dezvolti o atitudine pozitiva si sa iei initiativa pentru a cunoaste persoane noi. - Invata mai mult si corecteaza-te. Sa revii la principiile de baza este deseori de ajutor. Dar poate ajuta si cate o corectie din cand in cand.
Analizeaza ceea ce faci si cum o faci, ce rezultate obtii si compara-le cu cele ale persoanelor care au trecut prin asta. Fii sincer cu tine si recunoaste daca sunt anumite lucruri pe care nu le faci asa cum trebuie.
Schimba-le si vezi daca lucrurile se imbunatatesc. Chiar daca acest lucru inseamna sa iesi din zona ta de confort.
- Spune: Doar azi!
Iata o vorba pe care o poti folosi cand iti vine sa renunti la decizia de a-ti dezvolta un nou obicei. Spune: voi face XX doar azi!
Iar XX reprezinta ceea ce ai ales tu sa faci, miscare, un pranz sanatos sau indeplinirea unei sarcini importante.
Cand faci acest lucru, beneficiezi de doua mari avantaje:
- Scapi de obligatia mentala de a face un lucru pe care l-ai facut in trecut si va trebui sa-l continui si in viitor.Eliberat de aceasta povara, sarcina devine mai usor de indeplinit si rezistenta interioara dispare.
- Iti dai seama ca nu este un obicei pe care trebuie sa-l pastrezi pentru tot restul vietii.Dupa 30 de zile, mai mult sau mai putin, obiceiul va deveni probabil un automatism, nu va trebui sa apelezi la vointa in anii urmatori sau in deceniile care urmeaza.
Si cine stie, maine poate vei avea o zi mai buna si vei avea mai mult chef sa faci din nou ce faci azi.
- Decide daca e timpul sa renunti si sa incerci altceva.
Cateodata este pur si simplu timpul sa renunti. Sau e timpul sa renunti si sa incerci altceva.
Daca vrei sa renunti sau esti plictisit, nu mai simti niciun fel de pasiune sau entuziasm, nu mai ai curiozitatea de a incerca o noua abordare pe calea pe care ai ales-o, pune-ti urmatoarele doua intrebari:
- Fac acest lucru pentru ca vreau cu adevarat sa il fac?
- Sau il fac doar pentru ca cineva mi-a spus sau pentru ca multi oameni in jurul meu il fac?
Nu este usor sa-ti dai seama ceea ce vrei pana nu incerci. Si este posibil sa ai nevoie sa incerci mai multe variante pana gasesti metoda care ti se potriveste tie. Si daca toti cei din jurul tau iubesc joggingul, nu inseamna ca trebuie si tu sa o faci sau ca trebuie sa renunti la un alt tip de miscare.
Plimba-te, mergi cu bicicleta, joaca badminton sau tenis de masa. Incearca ceva nou pana gasesti ceea ce iti place si ti se potriveste.
Sursa utilizata:
http://www.positivityblog.com/index.php/2015/02/04/not-giving-up/ - renunti