Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Alimentatia determina in mare parte fertilitatea

Alimentatia determina in mare parte fertilitatea

De ani de zile, nutritionistii au sustinut ideea ca "esti ceea ce mananci." Acum, noi cercetari sugereaza ca aceasta zicala s-ar putea extinde chiar si la rezistenta si cantitatea de sperma. Aceasta observatie provine dintr-o serie de studii prezen

De ani de zile, nutritionistii au sustinut ideea ca "esti ceea ce mananci."

Acum, noi cercetari sugereaza ca aceasta zicala s-ar putea extinde chiar si la rezistenta si cantitatea de sperma.

Aceasta observatie provine dintr-o serie de studii prezentate de catre Societatea Americana de Medicina Reproductiva la reuniunea anuala din Orlando, Florida, care evidentiaza o legatura clara intre nutritie si calitatea spermei.

Rezultatul: O dieta bogata in carne rosie si cereale prelucrate par sa afecteze capacitatea spermei de a se misca, in timp ce dietele bogate in grasimi trans par a reduce cantitatea de sperma gasita in sperma.

"Principala constatare generala a muncii noastre este ca o dieta sanatoasa pare a fi benefica pentru calitatea spermei", a declarat Audrey J. Gaskins, autorul principal al primului studiu. In prezent, doctorand la Scoala Harvard de Sanatate Publica - departamentului de nutritie din Boston, Gaskins a inclus in echipa sa cercetatori de la Universitatea din Rochester cat si de la Universitatea din Murcia, in Spania.

"Concret, o dieta sanatoasa compusa dintr-un aport mai mare de, fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase si legume pare sa imbunatateasca motilitatea spermei", a explicat Gaskins ", ceea ce inseamna un numar mai mare de spermatozoiti”
Concluziile lui Gaskin se bazeaza pe munca cu 188 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 22, care au fost recrutati in Rochester. Chestionarele cu  produsele alimentare folosite au fost finalizate, iar dietele participantilor au fost clasificate ca fiind fie "occidentale" ce contineau (inclusiv carne rosie, carbohidrati rafinati, dulciuri si bauturi de energie), sau asa-numitele "prudente" (compuse din peste, fructe, legume, leguminoase si boabe intregi).

Teste pe sperma au fost apoi desfasurate pentru a evalua miscarea spermatozoizilor, concentratia si forma acestora.

Desi dieta parea sa nu aiba nici un impact asupra formei spermei, sau a numararului si a motilitatii acesteia,cei cu dieta"occidentala" au fost legati de probleme de circulatie redusa, chiar si dupa contabilizarea altor factori, cum ar fi  fumatul, rasa si indicele de masa corporala (IMC).

Gaskins a subliniat, totusi, ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru a intelege mai bine exact cum nutritia poate afecta calitatea spermei.

"Acesta a fost un mic studiu, si nu stim daca mai este ceva despre oamenii care ii face sa aiba o  motilitate mai rea", a mentionat ea. "Noi nu stim daca nutritia determina, de fapt, schimbarea. Deci, pentru moment tot ce putem spune este ca exista o asociere intre nutritie si calitatea spermei."

Pe un front similar, un al doilea studiu condus de Dr. Jorge Chavarro, profesor de nutritie si epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica Harvard, a aratat ca barbatii care au diete ce contin o cantitate relativ mare de grasimi trans au niveluri mai scazute de concentrare a spermei . Ce e mai rau, este ca, cantitatea de grasimi trans gasite in sperma lor a crescut.

Studiul a fost facut pe aproape 100 de barbati, toti fiind supusi analizei calitatii nutritive si a spermei.

Chiar si dupa ajustarea pentru o gama larga de alti factori, cum ar fi varsta, consumul de alcool sau fumatul, IMC-ul, consumul de cofeina si totalul de calorii consumate, autorii au constatat ca, aportul de grasimi trans are un impact negativ asupra motilitatii spermatozoizilor.
Dr. Edward Kim, de la Universitatea de Medicina din Tennessee, a reactionat la ambele studii cu entuziasm dar si cu prudenta.

"Cred ca aceasta cercetare este cu siguranta foarte sugestiva asupra faptului ca factorii dietetici pot avea un impact major asupra infertilitatii masculine," a declarat Kim, care este un medic foarte respectat si apreciat in acest domeniu.

"Aceste studii ne pun intr-o directie care sugereaza ca un stil de viata sanatos poate corela cu o sperma de o calitate mai buna", a adaugat el. "Dar in mod clar este nevoie de continuarea cercetarilor in acest domeniu pentru a veni cu concluzii definitive."

Intre anii 1932 si 1942, Francis M. Pottenger, un medic american, a condus un studiu pe 900 de pisici, studiu prin care a incercat sa determine diferenta dintre hrana cruda si cea gatita. Descoperirile sale au fost uimitoare. El a impartit felinele in doua grupe iar pe unele le-a hranit cu hrana cruda iar pe celelalte cu hrana gatita. A urmarit astfel evolutia si starea de sanatate a 3 generatii de pisici.

Printre observatiile sale, pe langa faptul ca grupul hranit cu alimente crude era mult mai sanatos, mai activ, felinele fiind mai sociabile si mai blande, un fapt interesant a fost ca cele hranite cu hrana gatita au avut mari problem sa se inmulteasca cand au ajuns la a treia generatie, iar puii rezultati nu traiau mai mult de cateva luni fiind foarte firavi si avand oase ca de cauciuc.

Toate aceste observatii ne duc cu gandul la problemele din ziua de astazi in cea ce priveste fertilitatea si ca nu existau clinici de fertilitate acum 100 de ani. Iar toate bolile pe care le au acum copii si nou nascutii erau necunoscute.

Cand ne gandim cat de mult transmitem mai departe catre copiii nostri, inclusiv sanatatea noastra, obiceiurile noastre si credintele noastre, cred ca ar fi bine sa ne analizam foarte clar situatia inainte de a decide de a avea un copil sau nu. oricum in multe cazuri, natura decide pentru noi.

#nutritie #sanatate #sperma

Ce au mai parcurs alti cititori...

Radiatiile Wireless de la laptop-uri pot cauza infertilitatea la barbati
6 organe decisive pentru detoxifierea si vindecarea corpului
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101