Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 10 motive in plus pentru care ar trebui sa ai grija de ficatul tau

10 motive in plus pentru care ar trebui sa ai grija de ficatul tau

Pata aceea maronie si mare din abdomen? Da, este ficatul tau. Si chiar daca nu arata cine stie ce, este uimitor. Ficatul desfasoara peste 300 de functii diferite in corp, fiind, din acest punct de vedere, al doilea dupa creier. Dar stii mai exact ce

Ficatul desfasoara peste 300 de functii diferite in corp, fiind, din acest punct de vedere, al doilea dupa creier.

Dar stii mai exact ce face in corp? Iata cateva curiozitati despre acest organ subapreciat:

Este organul cel mai mare din interiorul corpului

Cantareste in jur de 1.36 kg si este localizat mai mult in partea dreapta a abdomenului, sub diafragma si deasupra stomacului. Este usor de gasit.

Se regenereaza

Ficatul este singurul organ capabil sa se regenereze. Taie o bucatica din el si acesta se va regenera complet. Parerea generala este ca avem nevoie de doar 25% din intregul ficat pentru ca acesta sa creasca pana sa ajunga la o dimensiune complet functionala. Este de-a dreptul incredibil!

Proceseaza tot ce mancam

Ficatul converteste nutrientii pe care ii obtinem din alimentatie in substante pe care corpul sa le poata folosi. Nutrientii sunt transportati in sange pana la ficat, unde acesta ii converteste si ii organizeaza.

Converteste substantele toxice in substante inofensive

Sau se asigura ca acestea sa fie excretate din corp. Ficatul curata sangele de toxine si fie le face sa devina inofensive ori le indreapta catre sistemul de evacuare. Fara ficat, toxinele din alcool de exemplu, ar umbla nestingherite prin sange si ar face mai mult rau.ficatul

Ajuta sangele sa se coaguleze

Cu vitamina K, ficatul produce proteinele de care este nevoie pentru coagularea sangelui. Chiar si pentru o taietura minora, ca cea de hartie, ficatului trebuie sa-i multumim pentru faptul ca sangele nu curge siroaie.

Descompune grasimile

Grasimile pe care le consumam trebuie descompuse pentru a crea energie. Si acest lucru are loc in ficat. Celulele hepatice produc si bila, care ajuta la absorbtia de grasimi si la descompunerea acestora in intestinul subtire.

Regleaza nivelul de nutrienti din sange

Avand in vedere ca ficatul este, practic, inconjurat din toate partile de sange, are o idee foarte clara despre ce se intampla cu acesta. Ficatul stocheaza vitamine si minerale si le elibereaza in sange cand acesta are nevoie de ele. Ficatul are rol si in controlarea glicemiei prin eliminarea zaharului in exces din sange si depozitarea lui sub forma de glicogen. Cand nivelul de zahar scade, ficatul apeleaza la depozitele de glicogen si elibereaza zaharul necesar in sange.

Controleaza pofta de mancare si optiunile alimentare

Ficatul elibereaza si hormoni pentru a semnala cand corpul are sau nu nevoie de anumite alimente. Un studiu recent a analizat factorul de crestere al fibroblastelor 21 hepatokina, un hormon care are rol in oprirea poftei de zahar cand am consumat deja mai mult zahar decat are corpul nevoie. De aceea, cand mancam o prajitura, ne putem astampara pofta si ne putem opri dupa o felie (sau doua). Proasta functionare a acestui hormon duce la un consum excesiv de zahar si posibil la obezitate si diabet. Nu este, deci, surprinzator, ca hormonii secretati de ficat pot influenta semnificativ comportamentul alimentar.

Masoara timpul

Studiile arata ca ficatul creste in volum si se micsoreaza concomitent cu ritmul nostru unic circadian. Din cauza atator toxine care trec prin ficat, aceasta modificare in volum are legatura cu propriul sau program de mentenanta si reparatii. Cu peste 300 de functii de efectuat zi de zi, are nevoie de multa munca pentru a-si intretine mecanismul.

Celulele ficatului sunt, de fapt, celule imunitare

Celulele hepatice sunt incredibile. In timp ce majoritatea celulelor pot gestiona doar 2 seturi de cromozomi, celulele ficatului (sau hepatocitele) pot desfasura si gestiona pana la 8 seturi, fara sa se imbolnaveasca. Datorita acestei diversitati genetice, celulele hepatice sunt la fel de puternice ca celulele imunitare si pot infrunta cu succes tot felul de toxine fara sa cedeze.

Ficatul are multe responsabilitati, asa ca poarta-te cu el cu mare grija. Oricat de incredibil ar fi, daca il coplesesti cu toxine (alcool si alimente grase procesate), nu va fi capabil sa tina pasul. De aceea trebuie sa-ti ajuti ficatul. Mananca sanatos, rasfata-te cu moderatie si mentine un stil de viata echilibrat. Este un pret mic pentru cate face ficatul pentru tine.

Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/10-crucial-reasons-to-take-care-of-your-liver.html

#detoxifiere #ficatul #stabilizarea zaharului in sange #toxine

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 semne ca ai prea multe toxine in viata ta
E timpul pentru detoxifiere
Ai grija de sanatate zi de zi cu aceste sfaturi simple!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101