Simti ca oricat ai dormi, esti mereu obosit? Desigur, nimic nu se compara cu un somn bun cand trebuie sa-ti refaci energia, insa uneori aceasta nu depinde doar de un somn bun. Daca te zbati constant sa-ti mentii energia in limite normale, e bine sa iei in considerare si alimentatia, echilibrul hormonal, activitatea fizica, factorii de stres mental si mostenirea genetica.
Toti acestia influenteaza nivelul hormonal intr-un fel sau altul si unii dintre ei pot impiedica odihna din timpul noptii si abilitatea de a face fata stresului din fiecare zi, ducand la o epuizare totala.
Din fericire, exista multe ajustari ale stilului de viata pe care le poti face pentru a combate oboseala si a-ti redobandi energia. Dar, intai si intai, trebuie identificata problema.
Afectiuni ale tiroidei
Afectiunile tiroidei sunt intalnite cu precadere in cazul femeilor si varstnicilor. Insa ce este mai important: foarte multa lume sufera de aceste afectiuni fara sa stie. Iata care sunt cele mai frecvente simptome:
- oboseala
- fluctuatii in starea de spirit
- dureri musculare si de incheieturi
- fluctuatii in greutate
- probleme cu vederea
- productivitate redusa la locul de munca
- modificari in temperatura corpului
- modificari ale poftei de mancare
Tulburarile tiroidei pot lua forme diferite deoarece glanda tiroida este o “glanda suverana,” care secreta hormoni ce afecteaza intr-un fel au altul aproape orice functie din corp. De exemplu, glanda tiroida raspunde de reglarea temperaturii in corp, a ritmului cardiac, productia de proteine si controleaza ritmul metabolic si nivelul de energie.
Cauzele principale ale bolilor tiroidiene:
Ce declanseaza bolile tiroidiene? Sunt patru cauze majore care contribuie la dezvoltarea bolilor tiroidiene si care pot reprezenta motivul pentru starea de oboseala permanenta:
- Dezechilibre hormonale cauzate de stres si alimentatie
- Intolerante alimentare la gluten si lactate
- Expunere la radiatii si toxicitate
- O deficienta de nutritie in iod sau seleniu
Tratarea pe cai naturale a bolilor tiroidiene
O afectiune a tiroidei te poate face sa te simti vlaguit. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati situatia:
- Renunta la gluten — si la majoritatea produselor lactate
- Fa-ti analize de sange pentru a verifica nivelul de iod si seleniu si consuma mai multe alimente ce le contin, sau ia suplimente daca este cazul.
- Detoxifica-te cu ajutorul unor plante sau mirodenii ca ciuline, turmeric, chlorella si coriandru si ia in considerare inlaturarea plombelor de metal din gura
- Consuma plante adaptogene si superalimente ca pudra de maca, ashwagandhasi tulsi (busuioc sfant)
- Redu aportul de carbohidrati si mareste consumul de proteine slabe si surse de grasimi vegetale sanatoase (in special ulei de cocos, lapte de cocos, avocado, , seminte de chia, in si canepa)
Oboseala suprarenala sau sindromul oboselii cronice
Oboseala suprarenala se crede ca afecteaza 80 % dintre adultii de pe intreg globul si este cauzata de un dezechilibru hormonal, ca si afectiunile tiroidiene. Glandele suprarenale sunt glande endocrine extrem de importante care elibereaza peste 50 de hormoni diferiti, printre care si hormonii care regleaza nivelul de energie, cortizolul si adrenalina.
Sindromul de oboseala cronica are simptome similare cu oboseala suprarenala si se considera ca afecteaza aproape un milion de occidentali anual. Femeile sunt mai predispuse la sindromul de oboseala cronica, mai ales cele cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani.
Simptomele de oboseala cronica si cele ale sindromului de oboseala suprarenala sunt similare si includ:
- senzatia de oboseala persista si dupa o noapte buna de somn
- adormi greu si te trezesti des in timpul noptii
- dureri musculare si de articulatii
- rigiditate musculara si durere la atingere
- dureri de cap
- imbolnaviri frecvente- dureri in gat, raceli sau simptome gripale
- crestere in greutate
- probleme digestive precum constipatie sau crampe abdominale
- ceata mentala
- dificultate de concentrare si tulburari de memorie
Hormonii principali din corp cresc si scad in functie de volumul de stres la care este supus organismul. In consecinta, un nivel ridicat de stres si simptomele de oboseala suprarenala sunt strans legate intre ele — de aici senzatia de agitatie, incordare si senzatia de lipsa de timp care alimenteaza starea de oboseala constanta!
Cauzele oboselii suprarenale:
Cand suferi de mult stres din cauza unor circumstante de ordin emotional, fizic si mental — lucru des intalnit in societatea moderna — glandele suprarenale au de suferit si apare oboseala. Exista multe cauze ce pot declansa starea de oboseala suprarenala care te pot epuiza complet, iar printre acestea se numara:
- evenimente de familie stresante
- toxine si poluarea din mediu
- stres cronic generat de situatia financiara sau o situatie nefavorabila la locul de munca
- o trauma sau un abuz emotional
- lipsa de somn
- sportul in exces
- abuzul de droguri si alcool
- alimentatia deficitara
Cauze ale sindromului de oboseala cronica:
Persoanele care sufera de sindromul de oboseala cronica prezinta si anumite afectiuni specifice, printre care:
- activitate hipotalamica
- disfunctie pituitara
- imunitatea slaba, inclusiv un numar scazut de “celule ucigase” natural
- dezechilibre hormonale neglijate de obicei la analizele de sange de rutina
- infectii frecvente
- suprapopulare cu ciuperci
Tratarea prin metode naturale a oboselii cronice suprarenale:
Ce poti face pentru a-ti redobandi energia si a scapa de oboseala suprarenala definitiv?
- Redu stresul prin miscare fizica regulata, odihna suficienta si tehnici de relaxare ca meditatia, cititul, tinerea unui jurnal, rugaciuni si alte activitati care ti se potrivesc.
- Plantele adaptogene pot fi si ele extrem de utile pentru oboseala cronica si suprarenala. Studii medicale au aratat ca plantele adaptogene — care echilibreaza in mod natural hormonii si diminueaza reactia corpului la stres - pot imbunatati nivelul de cortizol, sensibilitatea la insulina si ridica nivelul de energie. Puteti incerca ashwaganda, busuioc sfant si pudra din radacina de maca, pe langa nutrienti ca Omega-3,magneziu, vitamina B5, vitamina B12, vitamina C, vitamina D3 si zinc.
- Elimina cofeina, zaharul in exces si carbohidratii, uleiurile hidrogenate, alimentele procesate. Inlocuieste-le cu grasimi sanatoase care ajuta la echilibrarea hormonilor, proteine si multe legume proaspete.
Un stil de viata sedentar
In mediul de lucru din ziua de azi, bazat pe munca la birou, este usor sa dezvolti un stil de viata sedentar.
Statul pe parcursul intregii zilei afecteaza corpul si duce la acumulari de tensiune, dureri ale gatului, rigiditate, dureri de spate si dureri de cap cronice — si aceste simptome te pot face sa te simti mereu obosit! Corpul a fost construit pentru miscare, iar cand nu isi ia portia de exercitiu fizic, dispozitia si starea de spirit iti sunt afectate si in timp se instaleaza oboseala cronica .
Miscarea regulata echilibreaza hormonii, imbunatateste rezistenta la insulina si calitatea somnului, toate cu impact pozitiv asupra energiei. Miscarea face minuni pentru corp eliberand endorfine, marind rezistenta fizica si imbunatatind dispozitia. In plus, tonifica muschii si ajuta corpul sa arda grasimile nedorite.
Dar care este principalul avantaj al stilului de viata activ?
Echilibreaza functiile hormonale care ajuta la un somn mai bun in timpul noptii. Conform studiilor, miscarea are un efect puternic asupra somnului. Cercetatorii care au efectuat un studiu in 2005 au concluzionat ca “nu exista niciun alt stimul care sa contribuie intr-o masura mai mare la epuizarea rezervelor de energie, refacerea tesuturilor sau cresterea temperaturii corporale. Miscarea este un tratament alternativ sau complementar foarte placut pentru insomnie … Miscarea poate fi un mod sanatos, sigur, ieftin si simplu de a imbunatati calitatea somnului.”
Chiar si cand esti obosit si crezi ca e mai bine sa renunti la rutina exercitiilor tale zilnice pentru o mai buna dozare a energiei, e bine sa te gandesti de doua ori asupra deciziei pe care urmeaza sa o iei, pentru ca miscarea are si efect de energizare.
Desi poate parea dificil sa dezvolti o rutina de exercitii fizice cand te simti mereu obosit, pe termen lung acest lucru va reechilibra functionarea hormonilor si iti va da o stare de energie persistenta.
Un studiu efectuat de Universitatea din Georgia, de exemplu, a descoperit ca adultii sedentari care au inceput sa faca miscare regulata usoara timp de sase saptamani - doar trei zile pe saptamana cate 20 de minute — au avut la finalul studiului mai multa energie decat in momentul inceperii.
Cum poti deveni mai activ:
- Exerseaza cu o minge medicala. Te va ajuta sa tii spatele drept si centrul de greutate stabil fara sa pui prea multa presiune pe coapse si picioare.
- Ia pauze de “plimbare” scurte de 10-15 minute o data la 1-2 ore
- Planifica-ti activitati fizice regulate inainte sau dupa munca.
- Fa exercitii de intindere de cate 5 minute pentru fiecare ora de stat la birou.
Depresia
Depresia este una dintre cele mai comune tulburari mentale din Occident si consuma rezerve mari de energie din corp. Se estimeaza ca in medie aproximativ 16 de milioane de adulti cu varste incepand de la 18 ani sufera anual de cel putin un episod grav de depresie.
Cauze ale depresiei:
Depresia poate fi declansata de mai multi factori:
- nivel ridicat de stres
- probleme emotionale nerezolvate
- dezechilibre ale neurotransmitatorilor
- dezechilibre hormonale
- alcool
- deficiente nutritionale
- lipsa de soare
- intoxicatie cu metale grele
- alergii alimentare
Tratarea prin metode naturale a depresiei:
Unul dintre simptomele cele mai prezente si mai greu de tratat ale depresiei este lipsa de energie si motivatie. Din fericire, anumite modificari in alimentatie pot ameliora depresia. Acest lucru este posibil pentru ca alimentele influenteaza dispozitia sufleteasca prin intermediul neurotransmitatorilor din creier. Adopta o alimentatie antidepresie pentru a stimula productia de "hormoni ai fericirii”:
- Redu semnificativ aportul de produse procesate, de tip fast food, bogate in zahar, cantitatile mari de carbohidrati simpli, cofeina si alcoolul.
- Inlocuieste acesti inamici ai energiei cu proteine, legume, grasimi sanatoase ca acizii grasi omega-3, precum si alte alimente integrale pentru completarea alimentatiei.
- Poti include sport, tehnici de relaxare si uleiuri esentiale in rutina zilnica. Uleiurile esentiale, de exemplu, sunt o metoda de relaxare naturala si ieftina.
- Incearca uleiurile de trandafir, bergamota, lavanda, musetel si ylang ylang, care s-au dovedit utile in cazul celor ce sufera de depresie si anxietate.
Somn de proasta calitate (insuficient sau cu intreruperi)
Desi exista pareri impartite legate de numarul necesar de ore de somn pe noapte, majoritatea adultilor au nevoie de somn neintrerupt in fiecare noapte, pentru a functiona la nivel optim.
Cauzele unui somn de proasta calitate:
- o alimentatie deficitara
- stres
- culcatul la ore tarzii
- consumul de alcool
- anumite medicamente sau suplimente
- dezechilibru hormonal sau de dispozitie
- trauma sau abuz
- oboseala suprarenala
- suferinte sau dureri cronice
- aspecte ale vietii de familie – nou-nascuti, copii mici etc.
Sunt o varietate de motive pentru care nu dormim suficient de mult sau de bine — si mult mai multe decat cele enumerate anterior. Este, insa, important sa adopti un ritual sanatos de dormit pentru o viata sanatoasa pe termen lung.
“Studiile despre lipsa de somn arata in mod repetat cum aceasta are impact negativ asupra dispozitiei, functiilor cognitive si motorii,” afirma cercetatorii de la Departamentul de Neurologie a Scolii Universitare de Medicina Emory.
Desi este evident ca trebuie sa dormi pentru a nu te simti obosit, poate fi surprinzator de stiut ca o lipsa minora de somn se poate acumula in timp si iti poate afecta sanatatea si dispozitia.
Modalitati naturale de a adormi repede:
- Practica tehnici de relaxare care te ajuta sa te destinzi si sa adormi, tinerea unui jurnal sau cititul
- Fa o baie cu sare Epsom pentru relaxarea muschilor si calmarea mintii
- Ia suplimente cu magneziu in concentratii de 300-400 mg, care relaxeaza muschii si amelioreaza durerile musculare.
- Foloseste uleiuri esentiale ca lavanda sau tamaia pentru un somn odihnitor
- Evita bauturile dulci si mesele cu multi carbohidrati inainte de culcare
- Limiteaza consumul de cofeina doar pentru dimineata, sau cel tarziu pranz
- Opreste toate electronicele cu 2 ore inainte de culcare si evita expunerea la lumina albastra, care interfereaza cu nivelul de melatonina si te impiedica sa adormi.
Anemia
Anemia este o afectiune caracterizata de un numar prea scazut de celule rosii in sange. Anemia are legatura cu un aport scazut de oxigen la celule si tesuturile din corp.
Simptomele ale anemiei includ:
- senzatie de oboseala constanta indiferent de cat de mult dormi
- oase si musculatura slabita
- dificultati la miscare
- lipsa de concentrare
Iar in cazuri extreme:
- oboseala, lesin
- taierea respiratiei
- atac de cord, angina pectorala
- disfunctie a splinei
- probleme digestive
- ingalbenirea pielii
Cauzele anemiei:
- Anemia apare cand celulele rosii din sange nu produc suficienta hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul in corp, in special la creier unde este atat de necesar.
- Este asociata cu o carenta de fier in corp, de vitamina B12 si folat.
- Anemiapoate fi cauzata si de pierderea de sange sau o alimentatie deficitara in acesti nutrienti esentiali reducand, astfel, abilitatea corpului de a produce hemoglobina.
Daca suferi de anemie, corpul nu primeste suficient oxigen din sange. Prin urmare, te poti simti obosit si slabit. Poti manifesta si alte simptome,mai grave, ca insuficienta respiratorie, ameteli sau dureri de cap.
Tratarea pe cale naturala a anemiei:
Simptomele de anemie pot fi reduse semnificativ prin imbunatatirea alimentatiei cu alimente bogate in fier, vitamina B12 si folat. Printre acestea se numara:
- Melasa neagra, un indulcitor natural bogat in fier
- Drojdia de bere sau cea inactiva, bogata in vitamine din grupul B-urilor si care are un gust apropiat de cel al branzei, dar nu contine lactoza
- Alimentele bogate in vitamina C sunt deosebit de importante pentru ca ajuta la absorbtia fierului in corp: citricele, patrunjelul, catina si legumele crucifere precum broccoli sau conopida
- Legumele cu frunze verzi cu continut bogat in fier si folat
Sindromul intestinelor permeabile
Sindromul intestinelor permeabile apare cand tractul digestiv se deterioreaza si captuseala acestuia este perforata. Particule mici ce nu pot patrunde in mod normal prin peretele intestinului, precum proteine de tipul glutenului, bacterii nocive si particule nedigerate de alimente, evadeaza si ajung in sange.
Simptomele intestinelor permeabile includ:
- senzatia de oboseala
- probleme digestive precum crampe, balonare sau diaree
- iritatii ale pielii si eruptii cutanate
- dificultati de concentrare si invatare
- dureri musculare si articulare
- dureri de cap
- luare in greutate
- modificari de dispozitie
Cauze ale sindromului intestinelor permeabile:
- antibioticele si medicamentele care afecteaza in timp echilibrul sistemului digestiv
- alimente bogate in fitati si lectine— precum cerealele cu gluten, nuci si seminte greu digerabie (care nu au fost hidratate sau germinate in prealabil)
- alimente modificate genetic
- alimente procesate, zaharuri rafinate
- afectiuni ale tiroidei care dezechilibreaza sistemul hormonal
- afectiuni autoimune
Cand vine vorba de energie, intestinele permeabile reprezinta o problema pentru ca pot cauza absorbtia deficitara a nutrientilor - vitamine si minerale - slabind astfel functionarea organismului.
De exemplu, vitaminele B sunt deosebit de importante pentru producerea de energie pentru ca raspund de transformarea unor substante de baza prezente in alimentele consumate — ca glucoza, amino acizi si acizi grasi — in "combustibil" utilizabil de catre corp. Nivelele de fier si zinc (nutrienti importanti pentru circulatia oxigenului in corp) pot fi si ele scazute in corp din cauza acestei afectiuni.
Tratarea in mod natural a sindromului intestinelor permeabile:
Sunt cateva modificari in alimentatie si stilul de viata care trebuie facute pentru tratarea sindromului intestinelor permeabile in mod eficient:
- Vindecarea intestinelor permeabile include eliminarea alimentelor si factorilor care afecteaza intestinele (ca glutenul si zaharul). Acestea trebuie inlocuite cu alimente cu proprietati terapeutice ca alimentele fermentate, supa de oase, cereale germinate, seminte si nuci, surse sanatoase de proteine, legume si multe grasimi sanatoase.
- Pot fi luate si suplimente benefice intestinelor, precum probiotice, L-glutamina,enzime pancreatice si quercetina.
- Trebuie remediate deficientele nutritionale prin consumul de produse ce contin zinc, fier si vitamine B.
Deshidratarea
Deshidratarea apare in cazul pierderii excesive de lichide, in special apa si electroliti — sau al unui aport insuficient de apa. Cand apare senzatia de sete, corpul este deja deshidratat.
Cauze ale deshidratarii:
- Exercitii fizice in exces fara o hidratare corespunzatoare
- consumul de bauturi acidulate sau al altor bauturi in loc de apa
- diaree, transpiratie excesive
- diabet
- anumite medicamente (de ex. diureticele)
- ciclul menstrual
- Sindromul intestinelor iritabile
- stres
- consum insuficient de apa
Cauza cea mai frecventa a deshidratarii este un aport insuficient de apa sau inlocuirea acesteia cu bauturi carbogazoase sau sucuri. Aceasta greseala este critica pentru ca nu numai ca da peste cap echilibrul glicemic, dar nici nu alimenteaza celulele din corp cu apa necesara functionarii!
Electrolitii importanti din corp — sodiu, potasiu, clorul si bicarbonatul — sunt compusi ionici care efectiv ajuta corpul sa se incarce cu energie prin forta electricitatii care mentine organele si celulele functionale. Anumite parti ale corpului au nevoie de mai multi electroliti si apa printre care creierul, inima, sistemul nervos si muschii.
Deshidratarea afecteaza vascozitatea (grosimea) sangelui si numarul de batai cardiace pe minut, prin intermediul carora inima trimite oxigen celulelor.
Cand esti deshidratat, inima trimite oxigen creierului, muschilor si organelor intr-un ritm mai lent, motiv pentru care poti simti:
- oboseala
- letargie
- iritabilitate
- senzatia de “minte incetosata”
- slabiciune la nivelul muschilor
- incapacitate de concentrare si de executate a sarcinilor
Conform cercetatorilor de la Scoala Universitara de Psihologie din Barcelona, “o deshidratare de doar 2 % afecteaza capacitatea de executie a sarcinilor ce necesita atentie, abilitati psihomotorii si memorie imediata.”
Tratarea pe cale naturala si prevenirea deshidratarii:
Bea mai multa apa pe parcursul zilei, mareste consumul de legume si fructe si consuma alimente cu electroliti. In ceea ce priveste consumul de legume si fructe, cele mai bune optiuni si surse de electroliti sunt urmatoarele:
- Apa de cocos
- Telina
- Pepene
- Pepene galben
- Castravete
- Kiwi
- Ardei grasi
- Citrice
- Morcovi
- Ananas
Daca faci mai multa miscare, trebuie sa maresti si consumul de apa in mod proportional.
Stres emotional
Stresul emotional este un mare consumator de energie, mai ales daca atinge faza de anxietate sau tulburare a somnului.
Cauzele stresului emotional:
Tulburarile de anxietate pot fi cauzate de un set complex de factori de risc, printre care:
- factori ereditari
- compozitia chimica a creierului
- alimentatia si stilul de viata
- se intampla des ca o persoana care sufera de anxietatesa sufere si de o forma de depresie sau invers — din acest motiv nivelul de energie are si mai mult de suferit.
- sanatate intestinala precara
Tratarea pe cale naturala a stresului emotional:
Pentru a combate stresul emotional, in afara de modificari in alimentatie trebuie luate in considerare si urmatoarele:
- odihna suficienta si miscare
- evitarea stimulantilor, inclusiv cele prezente in multe alimente procesate.
- utilizarea uleiurilor esentiale, a plantelor adaptogene, a suplimentelor ca magneziu si vitamine B care maresc abilitatea de a face fata stresului.
- probiotice fie din alimente, fie sub forma de suplimente
Surse: