Un om obisnuit are o durata de atentie de doar opt secunde – mai mica decat cea a unui caras auriu.
Pentru inceput trebuie sa stabilesti pe ce doresti sa te concentrezi. Stabileste teluri pe termen scurt si lung; pune-le in ordine, astfel incat sa poti avea o directie clara, fie ca este vorba de o sarcina de munca, un itinerariu de calatorie sau un proiect casnic. O harta te va ajuta sa-ti gasesti drumul.
Apoi foloseste aceste patru strategii pentru o putere de concentrare patrunzatoare ca un laser.
1. Incearca metoda Wim Hof.
O combinatie unica de exercitii fizice si mentale, metoda Wim Hof, numita astfel dupa initiatorul sau, combina frigul cu exercitii fizice si de respiratie care imbunatatesc sanatatea si capacitatea de concentrare. Cei care practica acesta metoda incep cu exercitii de respiratie, in jur de 30 sau chiar mai multe inspirari si expirari profunde, pana se simte o senzatie de usoara ameteala.
Urmatorul pas este tinerea respiratiei: expiri si iti tii respiratia, apoi inspiri si iti tii respiratia, repetand cat de mult poti. Aceasta metoda de respiratie profunda, din stomac, urmata de tinerea respiratiei, contribuie la o revigorare a intregului corp, ceea ce mareste concentrarea instantaneu. Metoda Wim Hof foloseste flotari, cateva posturi de yoga si exercitii de intindere cu continuarea respiratiei profunde. La sfarsit, metoda incurajeaza efectuarea unui dus rece pentru a stimula secretia de epinefrina in corp, care intareste imunitatea, arde grasimile si mareste atentia si concentrarea.
2. Optimizeaza temperatura.
Daca termostatul de acasa sau de la birou este setat la o temperatura sub 20 de grade sau peste 25, cu siguranta ca productivitatea si concentrarea ta vor avea de suferit, arata un studiu efectuat de Universitatea Cornell. Desigur, nu avem nevoie de un studiu pentru a ne da seama ca lucram, gandim si ne concentram mai bine cand ne simtim si fizic confortabil. Daca, insa, esti mai vulnerabil la fluctuatiile de temperatura, atunci imbraca-te cu mai multe randuri de haine, foloseste un ventilator sau deschide fereastra cand este cazul. Fa tot posibilul pentru a mentine un mediu adecvat astfel incat atentia ta sa fie indreptata asupra proiectului si nu asupra caldurii sau a aerului conditionat.
3. Hraneste-ti corpul.
Deshidratarea, chiar si cea minora, care trece neobservata, te poate face sa-ti aduni mai greu gandurile, arata un studiu publicat in “Revista colegiului american de nutritie”. Hidrateaza-te pe parcursul intregii zile. Hrana contribuie si ea la hidratare (in special fructele si legumele). Evita gogosile si prajiturile si incearca, in schimb, proteine slabe, cereale integrale si cat de multe fructe si legume poti. Corpul are influenta asupra mintii, iar o nutritie sanatoasa te poate ajuta sa atingi niveluri ridicate de performanta.
4. Pauzele mici si dese, cheia marilor succese.
Nimeni nu poate sta concentrat opt ore in continuu, nici chiar atunci cand este vorba de un lucru facut cu placere. Fa pauze dese, fie ca sunt de cafea, pentru pranz sau chiar si un masaj rapid. Cei mai productivi si mai concentrati oameni din lume recomand tehnica Pomodoro. Acest truc simplu te invata sa iti divizi munca in intervale programate, scurte. Aceasta tehnica creaza o structura in jurul pauzelor, care te ajuta sa te destinzi, dar si sa-ti reiei munca la un moment prestabilit.
Uneori se intampla sa te simti exact ca un pestisor auriu, care alearga frenetic dintr-o parte in alta a acvariului, din cauza ca ai prea multe de facut. Fa-ti timp sa te relaxezi, respira si ai grija de tine. Apoi implementeaza aceste tehnici simple si eficiente pentru a-ti mari atentia si productivitatea.
Sursa utilizata: https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-be-more-productive-focused-efficient-concentration-hacks-that-really-work