Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce trebuie sa stii despre malabsorbtia fructozei

Ce trebuie sa stii despre malabsorbtia fructozei

Ai probleme cu stomacul atunci cand mananci pepeni, pere si mere? E posibil sa suferi de o malabsorbtie a fructozei. Aceasta afectiune, care nu trebuie confundata cu intoleranta la fructoza (care se manifesta la copiii mici si poate fi asociata cu pr

Ai probleme cu stomacul atunci cand mananci pepeni, pere si mere? E posibil sa suferi de o malabsorbtie a fructozei. Aceasta afectiune, care nu trebuie confundata cu intoleranta la fructoza (care se manifesta la copiii mici si poate fi asociata cu probleme grave de sanatate si de crestere), se refera la o incapacitate a corpului de absorbi fructoza atunci cand aceasta patrunde in organism.

Daca ai aceasta problema si nu poti digera eficient fructoza, nu-ti face griji, nu inseamna ca trebuie sa renunti acum la toate fructele si sa duci o viata fara capsuni (ar fi groaznic!). Inseamna doar ca trebuie sa fii atent(a) la cantitatile de fructoza consumate si sa faci cateva modificari in regimul alimentar.

Iata ce e bine sa stii in acest sens:

Ce este fructoza?

Fructoza este un zahar produs in mod natural pe care stramosii nostri il consumau foarte rar (de obicei in sezonul fructelor sau cand reuseau sa puna mana pe un stup dupa ce indepartau albinele). Fructoza este zaharul prezent cu predominanta in fructe si este similar cu zaharul de trestie, doar ca acesta este mai concentrat.

In ziua de azi consumam zilnic fructe, iar mierea si zaharul sunt la discretie si la indemana oricui. Avem, insa, si multe versiuni de fructoza in ingrediente precum sirop de porumb bogat in fructoza, care se regaseste in multe mancaruri si produse alimentare procesate.

Cum se manifesta malabsorbtia fructozei?

Dupa cum explica blogul de nutritie Paleo Leap, persoanele cu absorbtie normala a fructozei pot consuma 50 de grame de fructoza o data fara probleme. Insa cei care nu pot absorbi corect fructoza pot consuma numai 25 de grame. La acestia, intestinul subtire - care proceseaza de obicei fructoza - nu absoarbe corect zaharul. Acest lucru face ca fructoza sa ramana in intestin si de aici apar problemele.

In primul rand, fructoza ramasa in intestine in cantitati mari atrage apa, care va subtia scaunul si va provoca diaree.

“De aceea persoanele care nu sufera de malabsorbtie a fructozei isi pot trata constipatia cu stafide si prune: cantitatea mare de fructoza pe care acestea o contin atrage apa in intestinul subtire, dilueaza scaunul si ii usureaza tranzitul,” mentioneaza Paleo Leap. “La cei care sufera de malabsorbtia fructozei, efectul produs este de 11 ori mai intens, iar alimentele bogate in fructoza pot provoca stari diareice dureroase. “

O alta problema cu fructoza este ca hraneste flora intestinala. Desi pare un lucru bun - bacteriile benefice din intestine sunt utile pentru corp – cand aceste mici creaturi se lafaie cu cantitati mari de fructoza, vor elibera gaze. Acest lucru va cauza crampe dureroase si balonare.

Ce trebuie sa faci daca suspectezi ca suferi de malabsorbtia fructozei

Poti solicita medicului sa-ti faca o analiza pentru malabsorbtia fructozei, care consta intr-un test respirator ce masoara hidrogenul din respiratie.

Poti elimina alimentele bogate in fructoza si vezi cum te simti, fara sa fie nevoie sa renunti cu totul la fructe.

Secretul este sa renunti la pepeni, pere, mere, miere, zahar si indulcitori. Poti consuma in cantitati moderate fructe cu cantitati mici de fructoza, cum sunt fructele de padure, precum si fructe care contin in proportie egala fructoza si glucoza, cum sunt bananele, ananasul si fructele de mango.

Majoritatea specialistilor recomanda eliminarea alimentelor care pot cauza probleme timp de sase saptamani, dupa care pot fi reintroduse in alimentatie.

Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/what-you-need-to-know-about-fructose-malabsorption.html

#absorbtie #crampe #fructe #fructoza #malabsorptie

Ce au mai parcurs alti cititori...

Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101