Am discutat in materialul anterior de trei categorii de alimente care trebuie sa asigure baza dietei noastre in hrana vie si nu numai. Frunzele verzi, fructele dulci si cele predominante in grasimi. Dar sa vedem cum trebuie asociate aceste alimente astfel incat sa beneficiem de cat mai multa absorbtie si asimilare, precum si de un mediu alcalin.
Si revenim din nou la simplitate. Cu cat mancam mai putin si mai simplu, cu atat vom avea mai multa energie si vitalitate. Dar acest lucru nu va veni usor, tranzitia de la cantitate la calitate trebuie facuta usor si cu atentie si trebuie sa avem mereu in vedere o destinatie clara.
Oamenii in general vor sfaturi practice de genul ..retete, sau exemplele altor oameni … e in cazul hranei vii lucrurile nu functioneaza asa. Avem structuri si nevoi diferite. Avem gusturi si obiceiuri diferite. Avem mecanisme personalizate foarte fine care necesita reglaje din interior. De aceea fiecare trebuie sa-si gaseasca propria formula. Trebuie sa experimentam pana gasim ce ne face bine, ce functioneaza. Procesul este de a consuma anumite alimente o perioada, urmarind cu atentie formula DAUE - digestie, asimilarea, utilizare si eliminare. Nu uitati , nimeni nu stie mai bine decat voi ce va face bine si ce nu.
Inca odata nu va grabiti, nu puneti presiune pe voi, dar fixati-va un obiectiv clar.
Pentru a veni putin in ajutor..., mai jos aveti cateva sfaturi despre hrana vie si cum combinam alimentele:
- Daca alimentele sunt gatite sau deshidratate, incercati sa mancati un singur fel la o masa
- Fructele se digera cel mai bine pe stomacul gol. Este intotdeauna bine sa se manance fructele dulci intr-o dieta mono (un singur fel de fruct la o masa), cu exceptia cazurilor in care sunt hibride (nu au samburi sau au samburi foarte putini), caz in care pot fi combinate cu plante cu frunze verzi sau predominante in grasimi. Daca este nevoie (smoothies), fructele dulci se pot combina cu plantele cu frunze verzi.
- Urmatoarele fructe se combina bine cu alimentele predominante in grasimi : fructe uscate, banane, mere, fructe alcaline (citricele, fructe de padure, smochine, papaya). Alimentele predominante in grasimi sunt : avocado, masline, ulei de masline, nuci, seminte, nuca de cocos. Combinarea acestora cu fructele dulci permit energiei din fructe sa se degaje mai incet , deci sa ajunga pentru mai mult timp si intr-un mod constant.
- Daca fructele dulci sunt consumate impreuna cu vegetale care nu contin amidon (asparagus, broccoli, conopida), fructul trebuie consumat inainte, astfel putem obtine acelasi efect al energiei pe termen lung. Pe de alta parte combinarea fructelor dulci cu fructele uscate sau cu alimentele gatite trebuie evitata (potential de a creea gaze)
- La inceput incercati sa mancati cate un singur fel de fructe dulci la o masa. Puteti adauga mai multe feluri cu timpul in vreme ce puterea digestiva creste (cateva saptamani, luni chiar ani de hrana vie).
- Vegetalele cu frunze verzi de feluri diferite, pot fi amestecate si consumate impreuna.
- Fructele deshidratate sub 45 de grade, sunt foarte bune pentru tranzitie si pentru o gustare ocazionala pentru ca au pastrate intacte enzimele si pot fi ca un pod ce duce departe de mancarea gatita. Pentru cei care vor sa faca tranzitia catre hrana vie, daca stoarceti o lamaie pe mancarea gatita, acest lucru adauga enzime si alcalinitate fara a contribui la fermetarea mancarii in timpul digestiei.
- Mancarea gatita si fructele dezhidratate nu trebuie combinate. Fermentatia si digestia proasta s-ar putea sa fie rezultatul inevitabil. Aveti grija, nu consumati mai mult de un fel de alimente dense in nutrienti la o masa.
- Toate alimentele dominante si bogate in proteine trebuie consumate cu vegetale cu frunze, pentru a contracara formarea mediului acid pe care o da digestia proteinelor si pentru a adauga fibra.
- Pentru inceput , la fel ca si cu fructele dulci, consumati un singur fel de alimente bogate in grasimi la o masa. Pe masura ce puterea digestia creste puteti adauga si altele.
- Alimentele iuti, spicy, precum ardeiul iute, usturoiul, ceapa, ghimbirul..etc, nu sunt toxice si chiar au proprietati deosebite daca va plac si le puteti manca. Consumati-le alaturi de alimentele bogate in grasimi. Atentie ardeiul iute daca nu este copt poate fi toxic.
- Fructele neutre sau mai putin dulci precum avocado, rosiile sau castravetii pot fi mancate impreuna sau cu frunze verzi si alimente bogate in grasimi.
- Alegele marine pot fi combinate la fel ca si frunzele verzi.
- Alimentele fermentate (neprocesate) cum ar fi branza din seminte sau sauerkraut, care sunt folosite adesea in dietele de vindecare accelerate datorita activitatii mari enzematice, pot fi combinate cu frunzele verzi pentru a calma digestia lor.
- Dupa un timp in care ati consumat hrana vie , veti vedea ca digestia voastra s-a imbunatatit pana la punctul in care puteti combina cam ce alimente doriti , in functie de pofte , adica de ce cere organismul.
- Cand adoptati hrana vie, daca vreti sa slabiti trebuie sa mancati mai des pentru a accelera metabolismul. Daca vreti sa va ingrasati trebuie sa mancati mai mult si mai rar si cu accentul pus pe frunze verzi si alimente bogate in grasimi si mai putine fructe dulci.
- Nu va faceti griji si nu calculati calorii sau vitamine si minerale. Tot ce avem nevoie, tot ce este esential se afla in alimentele crude si in cea mai buna proportie si forma asimilabila.
- Pentru a obtine o stare de claritate a mintii, mancati pentru cateva zile numai fructe dulci. Combustibilul creierul este format doar din glucoza si oxigen.
- Daca veti simti o raceala a extremitatilor, nu va speriati. Personal am experimentat asa ceva si am vazut apoi ca mai toti cei care incearca hrana vie trec prin asa ceva. Explicatia este ca in urma detoxifierii, sangele devine mai subtire ceea ce scade circulatia. De asemenea sangele tinde sa se stranga in jurul organelor vitale carora le este in sfarsit data o sansa sa se vindece.
- Aveti grija la proportia alimentelor alcaline fata de cele acide. Corpul nostru are nevoie de un mediu situat undeva la un Ph de 7,4 in conditiile in care de la 0 la 7 este acid iar de la 7 la 14 este alcalin. Pentru a realiza asta trebuie sa consumam o proportie de 80% alimente alcaline si 20% acide.
Cateva linii generale :
Dimineata pe stomacul gol beti apa, cata puteti si va simtiti confortabil. Apa nu numai ca hidrateaza organismul dupa orele de pauza dar si curata si ajuta la eliminarea toxinelor si a deseurilor acumulate dupa reparatiile facute in timpul somnului.
Pentru micul dejun, cele mai bune sunt fructele. Nu consumati alimente dense in nutrienti, corpul trebuie sa faca o trecere lina din starea de pauza spre cea de lucru. Cuvantul breakfast(mic dejun) inseamna a rupe postul, postul in care a fost corpul in timpul noptii. Un post se rupe(sparge) cel mai bine cu apa si fructe.
Incercati sa aveti masa cea mai bogata intre orele 10 si 14. Aceasta este perioada cand avem cea mai mare putere digestiva. Aceasta informatie este sustinuta atat de medicina traditionala chineza cat si de cea ayurvedica.
Pana corpul se obisnuieste cu noul ritm, e bine sa aveti un snack de fructe o data la 2 ore, pentru ca senzatia de foame sa nu produca ridicarea nivelului de cortizol(hormon de stres) in sange.
Seara incercati sa mancati ceva usor si nu mai tarziu de ora 19. Apoi nu mai consumati nimic nici macar apa. Corpul odata cu lasarea soarelui incepe sa-si opreasca din functii pentru a face mentenanta, odata cu incetinirea metabolismului. Daca nu este lasat, el nu va putea sa se refaca, sa se regenereze si va veti trezi obositi si fara energie.
Consumati superalimente, ganditi pozitiv, plecati de acasa cu o inima curata, buna si radioasa si incercati sa-i zambiti din suflet fiecarui om pe care il intalniti.
Dimineata primele ganduri dau tonul zilei. Este ca o melodie pe care o fredonezi dimineata in baie si toata ziua nu mai scapi de ea. Fixati-va mintea de cand va treziti, cand sunteti inca in starea dintre somn si trezire, (asa numitele unde alpha), pe sentimente pozitive pe lucruri ce va aduc bucurie, meditati sau spuneti o rugaciune.
Indeletniciti-va in activitati care va dau satisfactie sufleteasca.
Sunt multe altele de spus dar mai avem timp si cu alta ocazie. Data viitoare vom dezvolta mai mult tema alcalin-acid. Pana atunci va doresc sa aveti o minte si o inima deschise, pentru a lasa lumina sa intre.
Surse pentru acest material cuprind:
The Sunfood Diet Success System, David Wolfe - hrana vie
Foarte interesant
bun a fost si acest articol....
Eu pot doar confirma beneficiile aduse de alimenta?ia cu hrana vie în via?a mea. Stiu-din propria experienta- ca nu este u?or sa faci aceasta schimbare, întrucât ea presupune ?i "modificari" la nivelul con?tiin?ei, cu implica?ii majore în via?a. Eu am trecut la acest mod de alimenta?ie recent, datorita unei interven?ii medicale ?i pot spune ca sunt alt om,mai pozitiva,cu energie ?i mai slaba bineîn?eles. Ca ?i exemplu, am alergat în octombrie un maraton montan cu 2100m diferen?a pozitiva cu peste o ora mai repede..
Am o intrebare.Am devenit vegetarian de ceva vreme dar am slabit cam mult.Intrebarea mea este:Pot sa pun niste kg in plus folosind doar mancare vegetariana? Multumesc anticipat
Ce inseamna hrana vie? Un porc taiat de craciun?
Nu inteleg de ce lipsesc din poza carnea, lactatele, ouale? Alimentatie traditionala are la baza si grasimi animale, nu doar legume, fructe si seminte. Eu nu cred ca dupa sute de ani in care stramosii nostrii de pe aceste meleaguri au mancat carne de porc de Craciun si oua de Pasti, noi ar trebui sa trecem acum pe un regim specific, de exemplu, indienilor...
In cartea sa, Dr Gillian McKeith spune in "You are what you eat" sa nu amestecam fructele cu absolut nimic (nici macar frunze verzi si nici grasimi - fie ele de avocado, nuci, masline, etc). Fructele cer un anumit tip de enzime ptr a fi digerate iar grasimile cer un alt tip de enzime ptr digerare. Cand amestecam aceste tipuri incompatibile, exista o 'competitie' intre enzime ceea ce duce la digestie incompleta, malabsorbtie, balonari, gaze.
Sigur, recomandarea de baza este fructele singure si de un singur fel daca este posibil. Dar pentru cei cu o digestie buna , combinatia banane + nuci de exemplu este foarte buna si asigura nivelul de energie pe termen mai lung. Sunt cazuri si cazuri , tocmai de asta am specificat in material fatul ca fiecare trebuie sa caute ce ii se potriveste mai bine, respectand binenteles indicatiile de baza.
Exsita in schema doua cuvinte diferite si nu degeaba ( ajuta mult si diabeticii). Asa ei pot ocoli alimentele cu prea mult amidon. Carbohydrates si starches ar trebui bine evidentiate. :) Uite-te si prin filme, vezi traducerea. Eu raman la parerea ca sunt doua aspecte diferite, altfel un cititor neinitiat poate sa fie confuz, dar tu alegi :)
Alec, traducerea intr-un loc nu e buna :0 La acel tabel, il am si eu in engleza. Starch inseamna amidon, iar expresia "legume bogate/ sarace in carbohidrati" e practic inutila. Legumele sunt carbohidrati prin natura lor :) Vedeti voi acolo daca puteti reedita jpg-ul :) In rest, ca intotdeauna, articole foarte bine realizate :)
Draga Gia, multumim pentru sfaturi. Motivul pentru care am pus asa este ca ...amidonul este tot un carbohidrat (complex). Iar legumele sunt unele mai bogate si altete ma sarace in carbohidrati, chir daca toate contin. De ex cele ridichile, brocoli, conopida, telina, varza.... :)
bun articolul, bv ...Totusi nu stiu cat de bine merg fructele(dulci) care au un timp de digestie dintre cele mai rapide combinate cu grasimile(ce au timpul de giestie cel mai lung)...inafara poate de cazul in care sunt amestecate si imbinate la Blender, asadar nemaitrebuind sa astepte sau sa rancezeasca unele pe altele pana isi fac pe rand timpul de digestie....fiind in maniera asta pre-digerate deja. spor:) bv inca o data; Combinarea alimentelor ?i digestia Autor: Steve Meyerowitz http://www.divin.ro/?53t4l&v7f2k=3728
este vorba de fructele dulci hibride... :) fructele dulci sunt consumate cel mai bine intr-o dieta mono. multumesc oricum pentru informatii si pt incurajari.