Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Alimentele cu gust amar stimuleaza bila si regenereaza ficatul

Alimentele cu gust amar stimuleaza bila si regenereaza ficatul

Gustul amar este bineinteles, unul dintre cele 4 gusturi de baza ale noastre impreuna cu dulce, acru si sarat. Avem zeci de mii de papile gustative pe limba si unele dintre aceste papile gustative, in special cele din spatele limbii, au receptori pentru gustul amar.

Gustul amar este bineinteles, unul dintre cele 4 gusturi de baza ale noastre  impreuna cu dulce, acru si sarat. Avem zeci de mii de papile gustative pe limba  si unele dintre aceste papile gustative, in special cele din spatele limbii, au receptori pentru gustul amar.

Gustul amar poate functiona ca un semnal de alarma si este modul prin care se pare ca stramosii nostri faceau diferenta intre ceva “bun” de mancat si ceva nu prea atat de “bun” de mancat. Regula era de obicei simpla, daca planta era dulce era buna, daca era amara era posibil sa fie otravitoare. Insa gustul amar poate fi si un semn foarte bun mai ales atunci cand vine vorba de verdeturi.

In acest caz, gustul amar reprezinta ceva natural si sanatos. Se stie ca multe dintre fitochimicale si alte substante din plante, benefice sanatatii, au un gust amarui. Astfel o parte din atioxidanti, polifenoli, glucopiranoza, salicina, flavonoizi au gust amar.

Anumite ierburi amare sunt considerate ierburi pentru ficat pentru ca stimuleaza, curata si protejeaza ficatul si bila.

Desi nu ne prea plac, cercetarile facute in Germania arata ca alimentele cu gust amar stimuleaza bila si producerea de acid clorhidric. De asemenea acestea stimuleaza sistemul nervos si functionarea sistemului imunitar, combatand in acelasi timp starea oboseala.

Patru astfel de ierburi care sunt folosite in mod traditional pentru a ajuta ficatul, bila dar si in alte afectiuni sunt : armurariul,  papadia, mahonia si radacina de gentiana.

Armurariul protejeaza celulele ficatului

Armurariul protejeaza celulele ficatului “imbracandu-le” in fitochimicale. Acestea vindeca celulele ficatului care sunt deteriorate si le protejeaza pe cele sanatoase.

Revista medicala Phytochemical Research spune despre armurariu ca este cea mai cercetata planta si cea mai recunoscuta pentru tratamentul bolilor de ficat. Semintele si fructele contin cea mai multa silimarina, un antioxidant, antifibrotic, care blocheaza toxinele.

In testele facute pe animale, armurariul a reusit sa reduca deteriorarile ficatului cauzate de acetaminofen, radiatii, tetraclorura de carbon si alte toxine. Este de asemenea demonstrat clinic faptul ca armurariul poate trata deterioararea ficatului in urma consumului de alcool, in caz de hepatita sau alte afectiuni.

Papadia stimuleaza digestia si actiunea bilei.

Radacina de papadie este exemplul clasic de tonic amarui pentru ficat. Impreuna cu mahonia, radacina de gentiana si frunzele de pelin, papadia stimuleaza digestia si stimuleaza ficatul pentru a produce mai multa bila. Aceasta activitate curata ficatul si vezica biliara.

Jurnalul International de Stiinta Moleculara a publicat un studiu aprofundat in 2010 despre efectele radacinii de papadie asupra iepurilor hraniti cu alimente bogate in colesterol. Desi multi pot spune ca un studiu pe animale nu poate fi benefic oamenilor, exista multe dovezi empirice care spun ca papadia este extrem de benefica pentru corpul uman.

Acest studiu arata ca papadia poseda abilitatea de a reduce colesterolul , reumatismul, stresul oxidativ care contribuie la ateroscleroza si se comporta si are si proprietati diuretice.

Acest studiu a fost unul incrucisat in care mai multe grupuri de iepuri au fost folosite, unii fiind hraniti cu alimente bogate in colesterol, altii au avut o alimentatie normala, altii o dieta bogata in colesterol si frunze de papadie iar ultimul grup o dieta bogata in colesterol si radacina de papadie.

Rezultatele au aratat ca atat radacina dar si frunzele de papadie au reusit sa schimbe in mod pozitiv activitatea antioxidantilor dar si profilul lipidelor la iepuri. Concluzia a fost ca papadia poate fi folosita cu succes in prevenirea dar si tratarea bolilor de inima si mai ales de ficat.

Mahonia este preferata dermatologilor.

Revista Dermatologic Therapy , a subliniat beneficiile mahoniei intr-o lucrare din 2003 in care erau descrise mai multe plante folositoare in tratamente ale bolilor de piele. Desi lucrarea scotea in evidenta beneficiile mahoniei pentru acnee, de asemenea, facea referire si la alte efecte benefice pe care aceasta planta le are precum efecte antibacteriene, antiinflamatoare si de stimulare a bilei.

Radacina de gentiana sustine functiile ficatului si este si un fungicid.gentiana gust amar

Extractul din radacina de gentiana este fungicid, stimuleaza sistemul imunitar si are proprietati antiinflamatoare. Radacina de gentiana stimuleaza secretia de sucuri atat gastrice dar si de bila.

Intr-un studiu clinic necontrolat, tinctura din radacina de gentiana a crescut si a prelungit golirea vezicii biliare. A crescut de asemenea digestia proteinelor si a grasimilor.

Un scurt masaj pentru un gust amar mai bun

Sunt multi aceia dintre noi care desi cunoastem foarte bine proprietatile plantelor amare, nu ne putem bucura de acestea datorita faptului ca nu putem trece de gustul intens amarui pe care il simtim atunci cand le mancam. Pana la urma mancarea trebuie sa fie gustoasa, nu trebuie sa mancam din sila.

Exista insa un mic secret care ne poate ajuta in a depasi acesta problema. Daca inainte de a le adauga in salata sau in orice mancare vrem sa le folosim , masam un pic frunzele sau tulpina acestor plante, aceast lucru va face ca peretele celulelor  din plante sa se sparga , enzimele sa fie eliberate si usor-usor sa se scape de acel gust amar. Trebuie sa incercati, este foarte usor si la indemana oricui. Cine ar fi crezut ca aceste plante au nevoie doar de un scurt masaj pentru a fi pe placul nostru?

Alt sfat ar fi sa culegem sau sa alegem plantele mai tinere care nu sunt atat de amare la gust dar care binenteles ca nu au nici acelasi profil nutritiv atat de bogat precum plantele mature.

Si binenteles nu trebuie sa ignoram niciodata imaginatia in bucatarie si folosire cu “gust” a condimentelor sau a sosurilor.

Aceste patru plante sunt in mod special benefice celor care au afectiuni ale ficatului. Sunt extrem de benefice pentru cei care consuma cantitati mari de alcool, consuma multa carne si multe grasimi animale sau cei care sunt expusi la multe toxine sau au nivele ridicate de colesterol. Dar sa nu neglijam si caracterul lor preventiv si de sustinere a functiilor organismului.

Asa ca oricine poate beneficia de pe urma acestor plante , in special in perioada de primavara cand corpul are nevoie de mult ajutor “verde si amar”. Iar daca instinctiv stim ca ce este bun este dulce, acuma ca stim ca in unele cazuri gustul amar este bun, atunci putem sa spunem, de dragul poeziei, chiar ca in aceste cazuri gustul amar este dulce!

Surse pentru acest articol cuprind:

PubMed.gov, Phytotherapy Research. 2010 Oct;24(10):1423-32. "Milk thistle in liver diseases: past, present, future." Abenavoli L and Capasso R, et al.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564545

PubMed.gov, International Journal of Molecular Science. 2010 January; 11(1): 67-78. "Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits." Ung-Kyu Choi and Ok-Hwan Lee, et al.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820990/

Zooscape.com, "Gentian: A bitter pill to swallow," by Christopher Hobbs http://www.zooscape.com

Healing Tools. Tripod.com, "Liver /Gallbladder and Anti-Parasite Tonic"
http://healingtools.tripod.com/thn8.html

http://www.naturalnews.com/037460_bitter_herbs_gall_bladder_liver.html

http://www.eatingwell.com/healthy_cooking/healthy_cooking_101_basics_techniques/a_new_cooking_technique_for_bitter_greens

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=118 - gustul amar

#antioxidanti #detoxiefere #gentiana #minunata #papadia #sanatate #transformarea #vietii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Intareste-ti sistemul imunitar cu aceste remedii naturale
15 alimente de origine vegetala pentru a lupta cu hipertensiunea
5 pasi pentru imbunatatirea functiei ficatului in mod natural

Ce spun cititorii despre "Alimentele cu gust amar stimuleaza bila si regenereaza ficatul"

xlrg9503 November 2015 03:54Raspunde

tadalafil 20mg can cool off out to be seriously damaging object of health. Even so, tadalafil tablets there are usable reasons behind it. Opprobrious dosage intake and not giving consideration to doctor view are primitive reasons tadalafil behind experiencing severe condition complications.

hzmj7802 November 2015 20:38Raspunde

best garcinia cambogia should not be exceeded more than prescribed past azithromycin your doctor. If accidentally or intentionally the best garcinia cambogia amount is taken more than prescribed, solemn side effects can occur. So, amoxicillin dosage strip the suggested dose solely always.

klxcnf01 November 2015 02:58Raspunde

order kamagra online, kamagra uk, kamagra, kamagra. http://www.kamagrabablo.com/ kamagra ajanta pharma

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101