Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Gripa - o epidemie în sezonul virozelor

Gripa - o epidemie în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, gripa face ravagii în fiecare an. Cum să te păzești sau să-i protejezi de gripă pe cei apropiați? Cum să faci diferența între o simplă răceală, o viroză sau gripa de sezon? Cum să tratezi in caz de îmbolnăvire? Când e cazul să chemi urgența?

De cele mai multe ori tusea, strănutul sau durerile de gât nu iți vor indica dacă e vorba despre o răceală obișnuită sau o formă mai severă de gripă. Există totuși simptome care te vor ajuta să faci diferența intre toate aceste afecțiuni! 

Răceala obișnuită apare în sezonul rece și de obicei iți creează doar un ușor disconfort. Cu toate că durează mai puțin in comparație cu toate formele de gripă, iar debutul său este înșelător, te va înzestra cu inflamări ale mucoasei nazale și o senzație că nimic nu are miros și gust. 

Răceala este produsă de virusuri respiratorii (altele decât cele gripale) și simptomele sunt limitate de obicei la cap și gât adică, manifestându-se prin: rinoree (curge nasul), strănut, dureri în gât, hiper-lăcrimare, dureri de cap, stare subfebrilă.

 

Gripa sezonieră este o afecțiune virală contagioasă, care afectează aparatul respirator. Este cauzată de virusuri gripale care sunt adaptate să se răspândească printre oameni. Omul prezintă imunitate naturală la tulpinile care se află in circulație sau o poate crește in urma vaccinării cu vaccin gripal sezonier.

În comparație cu răceala, in cazul gripei debutul este mai brusc și mai violent. Febra, de 39 - 40 de grade, este deseori insoțită de stări de oboseală, dureri musculare, tuse uscată, frisoane, dureri de cap, dureri oculare și roșu in gât.

Cum să combați gripa

În sezonul virozelor toate mămicile sunt interesate practic de unele și aceleași intrebări. Cum să nu te molipsești sau să nu se molipsească copilul dacă epidemia alege ca victimă careva din apropiați? Cum să te tratezi corect, dacă gripa a bătut și la ușa ta? Ce faci dacă febra e înaltă?

Cel mai important, trebuie să ții minte: tactica de acțiune în cazul îmbolnăvirii nu depinde de cum se numește virusul. E gripă de sezon, aviară, porcină, pandemică sau in genere nu e gripă - nu contează! Important e că e virus și se transmite pe cale aeriană (tuse, strănut) sau prin contact direct/indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate și afectează sistemul respirator. De aici trebuie și să incepi!

 

Prevenirea gripei

  1. Dacă aveți posibilitatea să vă vaccinați - mergeți cu intreaga familie!
  2. Măsuri preventive impotriva virușilor nu există. Nici o infuzie și nici o pastilă băută de tine sau impusă copilului nu sunt in stare de a proteja de virușii aparatului respirator și, in special, de gripă. Toate aceste metode tradiționale ajută doar la calmarea sistemului nervos și atât!
  3. Sursa virusului - omul. Cu cât mai puțini oameni cu atât mai puține șanse de îmbolnăvire. Carantina este cea mai bună metodă în lupta cu epidemia!
  4. Bolnavul trebuie să poarte mască pentru a nu-i molipsi pe cei sănătoși. Stropii de salivă vor rămâne pe mască și virusul nu se va răspândi.
  5. Mâinile trebuie spălate des. Folosește produse dezinfectante sau șervețele umede dacă nu ai posibilitate de a le spăla. Ar fi cazul să refuzi de a da mâna pe timpul epidemiei și să utilizezi doar cardul: prin banii de hârtie virușii tot se transmit.
  6. Plimbările pe jos în timpul epidemiei nu sunt interzise: să te îmbolnăvești in timpul mersului pe jos e imposibil. Trebuie doar să eviți aglomerația!
  7. Păstrează o temperatură optimă în camera în care stați cel mai mult: temperatura în jur de 20°C, umiditate 50-70%. Spală podeaua și șterge praful mai des: în sezonul rece sistemele de încălzire usucă aerul, iar asta permite răspândirea bolilor virale.

Important e să menții umeditatea mucoasei nazale deoarece constituie o barieră de protecție împotriva oricărui virus. Poți procura picături speciale cu apă de mare și ser fiziologic din farmacie sau le poți face singură.

E suficient să prepari această soluție: o linguriță de sare obișnuită de masă la 1 litru de apă fiartă. Este recomandat să speli și să hidratezi nasul cu soluția dată cât mai des!

Află cum îţi poţi întări sistemul imunitar cu produse apicole

 

Reguli generale pentru tratarea gripei

  1. E cazul să te imbraci mai gros, dar, în același timp, în cameră să fie un aer răcoros și umed. 
  2. Nu impune bolnavului să mănânce! Dacă vrei să mănânci alege ceva ușor, lichid și bogat în carbohidrați.
  3. E important să se consume multe lichide! Se permite ceai, compot, infuzii și apă minerală.
  4. Curăță și hidratează nasul cu ser fiziologic regulat.
  5. Dacă apare febră inaltă se recomandă doar paracetamolul sau ibuprofen. Categoric este interzisă aspirina.
  6. Infecțiile virale nu se tratează cu antibiotic! Antibioticele în acest caz doar măresc riscul apariției complicațiilor.
  7. Nici un fel de medicamente expectorante! Doar dacă medicul recomandă.

Atenţie!

Dacă gripa ar fi fost provocată de bacterii, s-ar fi putut trata cu medicamente pe bază de penicilină. Dar, intrucât gripa e virus, atunci antibioticul nu are nici un efect! 

Descoperă reţete inedite cu miere care ajută în tratarea gripei

Când trebuie să chemi medicul?

E cazul să chemi urgent medicul dacă apar următoarele complicații în gripă: 

  1. Leșin;
  2. Convulsii;
  3. Dificultăți de respirație;
  4. Durere intensă în orice zonă a corpului;
  5. Durere de gât în lipsa unei răceli;
  6. Durere de cap și vărsături;
  7. Inflamarea gâtului;
  8. Dacă apar erupții care nu dispar când apeși pe ele;
  9. În caz de temperatură a corpului mai mare de 39°C care nu dispare după 30 minute de la administrarea unui antipiretic (medicament care combate febra);
  10. Dacă febra este insoțită de frisoane, paliditate, transpirație.

Dacă situația nu se îmbunătățește în a patra zi de boală, trebuie numaidecât să apelezi medicul. Doar specialistul poate stabili un tratament adecvat! Să știi că, cel mai des,  cazurile severe de boală sunt provocate din cauza că oamenii nu apelează la timp la medic. Deci, nu uita: de asta depinde viața și sănătatea ta și a celor apropiați!

 

Text: Irina Locoman

Despre autoare: Irina Locoman are 28 de ani, este căsătorită și are 3 copilași. Scrie, ca freelancer, articole pe diferite teme, dar proiectul ei de suflet este propriul site, dedicat mămicilor: www.suntmamica.com

Când scrie - o face pentru a aduce un folos cititorului. Iși dorește ca femeile noastre să fie informate și destepte! Să fie independente - nu marionete ale soților lor. „Mi-aș dori să avem familii fericite, copii sănătoși și as vrea să contribui la asta, măcar cu puținul pe care îl aduc în fiecare articol”. (Irina Locoman)

Ce au mai parcurs alti cititori...

43 de alternative naturale pentru a infrunta gripa si raceala
Retete inedite pe baza de miere impotriva racelii si virusurilor gripale
Imunitate puternica in sezonul rece cu produse apicole
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101