Ce vei citi despre beneficiile folatului si efectele secundare ale acidului folic te vor surprinde! De fapt, i-ar putea surprinde chiar si pe unii dintre doctori si nutritionisti pentru ca folatul si acidul folic sunt utilizate pentru a se substitui reciproc.
Medicina moderna recomanda intr-o voce autoritara ca: “Toate femeile insarcinate sa consume 0.4 mg (400 micrograme) de acid folic zilnic pentru a preveni doua defecte de nastere foarte grave: spina bifida si anencefalita.”
Este o recomandare foarte ferma si nu vei gasi ceva asemanator privind sanatatea barbatilor. De fapt, acidul folic este una dintre putinele vitamine si minerale pe care agentiile guvernamentale din domeniul sanatatii le-au acceptat cu mare entuziasm.
Ceea ce este socant avand in vedere ca exista studii de cercetare atat de clare; acidul folic s-a dovedit a fi daunator pentru sanatate si este chiar asociat cu cancerul!
Efectele secundare ale acidului folic
Acidul folic este o vitamina B sintetica prezenta in suplimente si alimente imbogatite cu acid folic. Este curios ca mijloacele media si agentiile guvernamentale folosesc termenul ca sinonim al folatului, care este forma naturala a mai multor vitamine B, denumita in mod obisnuit “vitamina B9.”
Din acest motiv, majoritatea oamenilor cred ca acidul folic este o vitamina naturala (ceea ce nu este adevarat), si ca este sanatos sa iei suplimente cu acid folic (nici acest lucru nu este adevarat).
Spre deosebire de folatii naturali (care se metabolizeaza direct de intestinele subtiri), acidul folic are nevoie de o enzima specifica denumita “dihidrofolat reductaza”, care este destul de rara in corp.
Prin urmare, cand oamenii (si in mod special femeile insarcinate) consuma cantitati mari de acid folic luate sub forma de tablete sau din alimente suplimentate cu acid folic, corpul nu-l poate descompune si, astfel, cantitati mari de acid folic nemetabolizat ajung direct in sange.
Unul dintre riscurile patrunderii acidului folic in sange este faptul ca acesta a fost asociat cu aparitia cancerului.
Intr-un articol publicat in Revista americana de nutritie clinica, Cornelia M. Ulrich de la Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle, rezuma foarte bine rezultatele cercetarii:
“Desi un aport crescut de folat anterior aparitiei leziunilor preneoplastice (cum ar fi focarele cu cripte aberante sau polipi pe colon) poate preveni evolutia tumorii, suplimentarea cu acid folic sintetic poate intensifica progresul atunci cand leziunile preneoplastice sunt deja prezente.”
Un exemplu perfect este prezentat intr-un articol publicat de Revista Asociatiei medicale americane (Journal of the American Medical Association =JAMA) in 2007.
Un test controlat randomizat asupra a 1,000 de oameni efectuat pe parcursul unei perioade de trei ani a evidentiat faptul ca suplimentarea cu acid folic (1 mg/d) creste efectiv riscul unui cancer avansat (adenom multiplu). Citand-o pe Ulrich:
“Aceste rezultate indica faptul ca rolul acidului folic in stimularea cresterii celulelor precanceroase este un motiv real de ingrijorare pentru cei ce ingereaza folat sub forma de suplimente si din alimente cu adaos de acid folic.”
Conform unui articol publicat in Revista de Neurologie, Neurologie & Psihiatrie, efectele secundare ale acidului folic pot include:
- Carenta de Vitamina B12
- Epilepsie
- Modificarea apetitului sexual
- Lipsa de concentrare
- Probleme cu somnul
- Instabilitate emotionala
Alimente bogate in folat
Este important de retinut ca acidul folic era practic inexistent in alimentatia noastra pana in jurul anului 1943. Dupa ce s-a descoperit ca poate preveni riscul dezvoltarii defectelor de tub neural la bebelusi, a fost introdus in unele alimente in mod obligatoriu in unele tari (precum SUA, in 1998).
Pana in acel moment, oamenii isi luau vitamina B9 in mod natural din alimentele pe care le consumau.
Printre alimentele cu continut bogate in folati se numara:
- Citricele si sucurile de citrice
- Legume cu frunze verzi
- Boabe de fasole inmuiate in apa
- Vlastari din cereale istorice
Iata un tabel cu alimentele cele mai bogate in folati … mai putin randul 4 (cereale), care contin acid folic:
Denumire aliment | Folat (mcg) |
Spanac, fiert ½ cana | 131 |
Mazare-ochi-negri, fierte, ½ cana | 105 |
Cereale mic dejun, imbogatite cu acid folic | 100 |
Sparanghel , fiert, 4 bucati | 89 |
Lastari de Bruxelles, congelate, fierte, ½ cana | 78 |
Salata, romana, taiata, 1 cana | 64 |
Avocado, crud, feliat, ½ cana | 59 |
Spanac, crud, 1 cana | 58 |
Broccoli, taiat, congelat, gatit, ½ cana | 52 |
Frunze de mustar, taiate, congelate, fierte, ½ cana | 52 |
Mazare verde, congelata, fiarta, ½ cana | 47 |
Fasole rinichi, la conserva, | 46 |
Alune, prajite, 28g | 41 |
Germeni de grau, 2 linguri | 40 |
Sursa: Serviciul de cercetare in agricultura USDA, Baza de date pentru referinta in cercetare, 2012, Copyright Institutul SAS, Inc.
Beneficiile folatului pentru sanatate
S-a dovedit ca folatul previne anumite defecte la nastere si contribuie la urmatoarele:
- O greutate normala la nastere
- Formarea unui tub neural sanatos
- Dezvoltarea normala a fetei si a inimii
Prin urmare, doza zilnica recomandata de folat in timpul sarcinii este de 600 mcg/zi, adica un aport cu 50% mai mare decat doza zilnica normala in restul perioadei, respectiv 400 mcg/zi.
Este important de subliniat, totusi, ca DZR pe perioada sarcinii porneste de la principiul prevenirii defectelor la nastere, nu al promovarii sanatatii mamei.
Se bazeaza si pe presupunerea ca doar 50% din folatul consumat de mama este absorbit. Desi studiile arata ca aceasta cantitate variaza de la persoana la persoana si trebuie luati in calcul si alti factori, precum nivelul de zinc.
In afara preocuparii din domeniul pediatric, si adultii pot suferi de carenta de folat.
Simptome ale carentei de folat
Iata cateva dintre semnele unei carente de folat:
- Anemie
- Afte
- Diaree
- Iritabilitate
- Oboseala /letargie
- Paloarea pielii
- Albirea prematura a parului
- Crestere lenta
- Limba umflata si moale
Este important de retinut, mai ales pentru femeile insarcinate, ca necesarul de folat poate fi foarte usor acoperit de o dieta echilibrata.
Consuma multe dintre alimentele incluse in lista de mai sus si daca esti, totusi, de parere ca nu primesti suficienti folati din dieta, poti suplimenta cu pudra de superalimente naturale integrale sau multivitamine din alimente intregi.
Sursa utilizata:
http://draxe.com/folate-vs-folic-acid-1-healthy-1-dangerous/ - folatul si acidul folic
Unde sunt citricele pe lista???
si ce doctorand a scris aceasta aberatie?