Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Ai grija ce cuvinte folosesti: efectele autosugestiei negative si cum o poti combate

Ai grija ce cuvinte folosesti: efectele autosugestiei negative si cum o poti combate

Cuvintele in sine nu pot schimba realitatea, insa pot influenta modul in care o persoana o percepe. Cuvintele sunt ca niste filtre prin care oamenii vad lumea din jurul lor. De exemplu, cand faci cunostinta cu o persoana pe care nu o cunosti, iar un

Cuvintele in sine nu pot schimba realitatea, insa pot influenta modul in care o persoana o percepe. Cuvintele sunt ca niste filtre prin care oamenii vad lumea din jurul lor.

De exemplu, cunosti pe cineva pentru prima oara, dar inainte sa o faci, un prieten iti spune ca este o persoana rautacioasa si barfitoare. Atunci vei fi mai inclinat sa-ti construiesti propria parere pronind de la aceasta premiza. Din acel moment, vei primi cu mari rezerve orice va spune persoana respectiva si vei fi atent la ce spui tu in jurul ei, considerand ca nu este de incredere, pentru ca a fost deja etichetata.

Acum, sa ne imaginam ca te apostrofezi singur folosind afirmatii negative. Te uiti in oglinda si iti spui ca esti urat. Daca gresesti ceva te apostrofezi imediat cu "Of, ce prost sunt!"Sau ai un schimb de cuvinte mai ciudat cu o persoana, iar cand ramai singur, iti faci o autocritica foarte dura. Gandeste-te la cat de mult ar putea aceste cuvinte sa te afecteze. Cuvintele au o energie si vibratie proprie, ca orice altceva, iar daca ne-am da seama cat de puternice sunt, nu ne-am mai adresa niciodata vreo vorba negativa si nici nu am mai ingadui vreunui gand negativ sa ne penetreze mintea.

Autosugestia negativa este un obicei foarte des intalnit. E posibil nici sa nu ne dam seama ca facem acest lucru, pentru ca il facem mult prea des si cu prea mare usurinta. Limbajul negativ poate lua mai multe forme:

Toate aceste exemple sunt forme de autosugestie negativa si toate aceste cuvinte au un mare potential energetic. Cu cat spui mai des aceste lucruri, cu atat te aliniezi la ele si te convingi singur ca esti asa cum iti spui cand, de fapt, acestea sunt doar ganduri carora le dai singur puterea de a te influenta negativ. In realitate, poti face orice iti doresti, cu conditia sa crezi acest lucru.

autosugestie negativa

Alte forme de autosugestie negativa

Iti faci griji – Acesta este un exemplu foarte bun de autosugestie negativa. Daca esti mereu ingrijorat ca se va intampla ceva rau, este ca si cum ai astepta sa se intample.

Uneori ajungi sa transformi in realitate lucrurile pentru care ai consumat atata energie. Iar alteori este doar energie pierduta. Ganduri precum “Am avut cazuri de cancer la san in familie, sigur o sa ma imbolnavesc si eu,” sau “O sa da dau gres cu proiectul asta, sunt sigur,” sau poate chiar, “Si daca oamenii acestia nu or sa ma placa?” au un efect si promoveaza anxietatea, pentru ca te astepti la ce este mai rau in fiecare dintre situatii. Gandeste-te la acest citat: “grijile sunt de obicei necazuri care nu se intampla niciodata.”

Autocritica – Cand te concentrezi numai pe lucrurile pe care le percepi ca defecte, poti pierde din vedere calitatile pe care le ai. Cand esti foarte critic cu tine insuti, te compari cu altii si ii pui mai presus de tine, ceea ce , in mod inevitabil, te va face sa te pui pe tine mai prejos. "De ce nu pot si eu sa fiu la fel de slaba ca ea?", "E atat de increzator si de haios; mi-as dori sa fiu si eu la fel.", "Cum am putut sa spun asta? Sunt asa de idiot."Toate aceste afirmatii sunt forme de autosugestie negativa.

Victimizarea – Aceasta forma de autosugestie este foarte des intalnita si este foarte greu sa scapi de ea. Cand faci pe victima, simti sincer ca esti o victima a unor imprejurari si ca ti se vor intampla lucruri nedorite sau rele, pe care nu ai cum sa le controlezi.

Cand adopti aceasta stare de spirit, de obicei te plangi foarte des si dai vina pe cei din jur pentru viata ta pe care o percepi ca fiind mizerabila. "Nimeni nu apreciaza niciodata eforturile mele.", "Cum se face ca numai eu ma imbolnavesc?", "Bineinteles ca drumul este in reparatie, doar sunt in intarziere."Uneori pur si simplu nu vezi nicio iesire, de aceea trebuie sa te opresti, sa te dai un pas inapoi si sa incerci sincer sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva diferita, pentru a distruge tiparul negativ de gandire. Si, mai important decat orice, nu mai lua lucrurile asa de personal!

Cum poti combate autosugestia negativa

In primul rand, trebuie sa admiti ca este un lucru care iti influenteaza intreaga viata in mod negativ si sa-ti doresti sa scapi de acest obicei – in definitiv, doar asta este, un obicei prost.

Trebuie sa ai rabdare pentru ca nu se va intampla peste noapte, asa cum si obiceiul de a te autosugestiona negativ probabil s-a dezvoltat ani de zile. Sigur, este inevitabil sa-ti mai treaca si ganduri negative prin minte, insa scopul este sa rupi cercul vicios si sa ai mai multe ganduri pozitive decat negative.

Cand te surprinzi mormaind ceva negativ despre tine insuti, opreste-te si incearca sa faci haz de situatia care a generat reactia. Este posibil ca, schimband putin perspectiva, situatia sa nu mai para la fel de grava. Fii mai constient de gandurile tale si incearca sa le analizezi dintr-o perspectiva neutra. Incearca sa intelegi de unde vin si daca le poti vedea intr-o lumina mai pozitiva. Cand te trezesti dimineata si te uiti in oglinda, incearca sa zambesti si sa spui ceva pozitiv. Poate ti se va parea mai greu la inceput, sau chiar prosteste, dar pe masura ce vei crede ce spui, va deveni tot mai natural.

Iar in ceea ce priveste aprecierile negative pe care ti le spui singur, schimba-le si cauta afirmatii pozitive cu care sa le inlocuiesti. De exemplu, in loc de "Ce prost esti! Nimic nu faci cum trebuie!"poti spune "Fac tot ce pot, dar sunt om si eu, mai gresesc, oricine greseste. Am, insa, incredere in mine si in calitatile mele."

Cu cat repeti acest lucru, cu atat va deveni mai usor. Practica autosugestia pozitiva si vei obtine tot mai multa pace interioara si iubire de sine!

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/02/16/be-careful-what-you-say-the-effects-of-negative-self-talk/

#afirmatii pozitive #autosabotaj #cuvinte #gandire pozitiva #ganduri negative #autosugestia #autosugestia negativa

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 adevaruri atemporale pe care cuvintele nu le pot descrie (cel putin nu in orice limba)
Scapa de aceste ganduri toxice pentru a putea fi TU cu adevarat
6 ritualuri de dimineata pentru o zi vibranta
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101