Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Dovezi stiintifice despre puterea ierburilor aromatice de stimulare a biodisponibilitatii nutrientilor

Dovezi stiintifice despre puterea ierburilor aromatice de stimulare a biodisponibilitatii nutrientilor

Consumul unui anumit aliment sau a unei bauturi nu inseamna automat ca toti nutrientii ajung in corp, acolo unde ar trebuie folositi sau stocati. Uneori acestia trec pur si simplu prin tractul gastrointestinal fara sa fie asimilati, iar alteori sunt

Consumul unui anumit aliment sau a unei bauturi nu inseamna automat ca toti nutrientii ajung in corp, acolo unde ar trebuie folositi sau stocati. Uneori acestia trec pur si simplu prin tractul gastrointestinal fara sa fie asimilati, iar alteori sunt descompusi imediat de ficat si excretati de rinichi.
Nutrientii trebuie sa treaca peste o serie de obstacole, incepand din momentul in care sunt ingerati si pana cand sunt folositi sau stocati. Biodisponibilitatea unui anumit nutrient se refera la abilitatea acestuia de a trece printr-unul sau mai multe dintre aceste obstacole, astfel incat sa ajunga sa fie absorbit de corp si sa devina disponibili pentru a fi folositi sau depozitati [1].

De ce este biodisponibilitatea atat de importanta?

Sunt multi factori care pot mari sau reduce biodisponibilitatea nutrientilor, multi dintre ei asociati cu aspecte ale stilului de viata din societatea moderna.
Mesele luate pe fuga, consumul unor alimente procesate si alte obiceiuri alimentare de acest gen pot contribui la inflamarea si deteriorarea peretelui gastrointestinal in diferite grade, impiedicand astfel absorbtia adecvata a nutrientilor. In situatiile mai grave, afectiunile gastrointestinale precum boala celiaca, inflamatia intestinelor si boala Crohn's au un puternic component inflamator ce are drept consecinta reducerea semnificativa a biodisponibilitatii nutrientilor.
Stresul cronic poate intensifica activitatea intestinala, ducand la scaune moi. In cazuri mai severe, cum ar fi anumite tipuri de sindroame ale intestinului iritabil, se poate ajunge la episoade regulate de diaree. Cand alimentele trec prin tractul gastrointestinal prea repede, nu are loc o absorbtie adecvata si o mare parte dintre nutrienti ajung sa fie eliminati din corp.
Multe dintre alimentele pe care le consumam provin din soluri saracite de nutrienti ca urmare a practicilor agricole. Alimentele noastre sunt, astfel, saracite de la bun inceput, de aceea este cu atat mai important pentru corp sa-si poata lua tot ce mai poate din ceea ce consumam. Alti factori ce pot influenta biodisponibilitatea includ o secretie defectuoasa a enzimelor digestive la nivelul tractului gastrointestinal, consumul unei combinatii nepotrivite de alimente si multe altele.

Secretul consta in ierburile biostimulatoareplante si condimente

Termenul modern de “iarba biostimulatoare” se refera la acele ierburi (sau ierburi aromatice) care intensifica bio disponibilitatea altor substante atunci cand sunt utilizate impreuna cu acestea. Acestea sunt in mod normal adaugate in cantitati mici si nu manifesta efecte terapeutice semnificative daca sunt folosite ca atare.
Conceptul de iarba biostimulatoare a fost utilizat de secole in toate traditiile medicinale bazate pe ierburi din intreaga lume. Printre profesionistii occidentali din domeniul medicinei pe baza de ierburi termenul "activator" sau "catalizator" este folosit pentru a descrie rolul de stimulare a bio-disponibilitatii acestor ierburi, pe cand in medicina traditionala din China se foloseste termenul "armonizator" pentru a descrie aceeasi actiune. In plus, aceleasi ierburi sunt folosite in acelasi scop in multe traditii culinare din exact aceleasi motive.
S-a constatat ca ierburile biostimulatoare intensifica absorbtia la nivelul tractului gastrointestinal (GAT) prin intermediul unor mecanisme variate precum cresterea volumului de sange catre zona gastro intestinala si stimularea de enzime si transportori la nivelul membranelor, care faciliteaza absorbtia nutrientilor [2] [4]. In plus, s-a dovedit ca reduc activitatea enzimelor ficatului care in mod normal ar descompune si elimina acesti nutrienti [2] [3] [4].
Iata cateva ierburi comune care s-a constatat ca stimuleaza bio disponibilitatea numeroaselor tipuri de nutrienti, precum vitaminele, mineralele, amino acizii, antioxidantii si fitonutrientii [2]:

Piperul negru

Piperina, un ingredient unic fitochimic extras din Piperul negru (Piper nigrum), s-a descoperit ca mareste biodisponibilitatea unei varietati de nutrienti [2] [3]:
piper negru

Vitamine
(solubile in apa)
Vitamina B1
Vitamina E2
Niacinamida
Vitamina B6
Vitamina B12
Acidul folic
Vitamina C
Vitamine
(solubile in grasimi)
Vitamina A
B-Carotenul (provitamina)
Vitamina D
Vitamina E
Vitamina K
Amino Acizi Lisina
Izoleucina
Leucina
Treonina
Valina
Triptofanul
Fenilalanina
Metionina
Minerale Iod
Calciu
Fier
Zinc
Cupru
Seleniu
Magneziu
Potasium
Mangan
Compusi din componenta ierburilor Acid Boswellic (Boswellia serrata)
Ginsenoside (Gingko biloba)
Withanolide (Withania somnifera)
Curcuminoide (Curcuma longa)
Pycnogenol (Pinus pinaster)

 

 

Ghimbirul

Un extract din ghimbir (Zingiber officinale) s-a descoperit ca stimuleaza biodisponibilitatea unui numar variat de nutrienti si, in multe cazuri, in combinatie cu Piperina, se observa o crestere a procentului de biostimulare [2].ghimbir cu frunze

Vitamine Vitamina A
Vitamina E
Vitamina C
Acid Folic
30%
27%
25%
34%
Amino Acizi Metionina
Lisina
Leucina
Valina
Izoleucina
25%
15%
17%
25%
31%
Micronutrienti Zinc
Potasiu
19%
21%
Antioxidanti B-caroten
Silimarina (din Maracine)
36%
28%
Compusi din componenta ierburilor Curcumina (din Turmeric)
Rutozida
43%
21%
Ierburi Echinaceea
Tinospora cordifolia (Guduchi)
Picrorhiza kurroa
Andrographis paniculata
Emblica ribes
Asparagus racemosus (Shatavari)
Withania somnifera (Ashwagandha)
66%
67%
56%
55%
65%
44%
64%

Chimion

Un extract din Chimion (Cuminum cyminum) s-a descoperit ca stimuleaza biodisponibilitatea unui numar variat de nutrienti si in multe cazuri, cand era adaugata si Piperina, se observa o crestere a procentului de biostimulare [2].

Chimen

Un extract din Chimen (Carum carvi) s-a descoperit ca stimuleaza biodisponibilitatea  unui numar variat de nutrienti si, in multe cazuri, cand era adaugata si Piperina sau Ghimbirul, se observa o crestere a procentului de biostimulare [2].

Multe dintre studiile de cercetare efectuate asupra ierburilor biostimulatoare, care nu au fost incluse in acest articol, au aratat ca ingredienti izolati ai unor ierburi diferite puteau mari biodisponibilitatea medicamentelor farmaceutice. Mecanismele ce fac acest lucru posibil ar putea teoretic sa fie aplicate si in cazul nutrientilor, insa acest lucru inca ramane sa fie dovedit.
Studiile mentionate anterior au efectuat teste doar pentru un segment restrans de nutrienti folosind un singur compus dintr-o anumita iarba ca agent biostimulator. In afara de acestia sunt multi alti nutrienti bine cunoscuti care nu au fost testati si multi alti compusi ai ierburilor, precum si combinatii sinergice intre compusii uneia dintre ierburi, care pot teoretic sa aiba efecte asupra biodisponibilitate. Desi numeroase ierburi au un mare potential pentru biostimulare, sunt necesare, totusi, studii care sa dovedeasca acest lucru si stiintific.
Pana atunci, insa, nu exista niciun motiv pentru care aceste ierburi nu pot fi folosite, mai ales ca sunt utilizate de secole intregi, sunt sigure si foarte usor de procurat. De fapt, sunt printre cele mai folosite ingrediente din traditiile culinare si medicinale din intrega lume. Oare de ce? Foloseste aceste ierburi in viata ta de zi cu zi, la gatit si profita de toate cunostintele traditionale si stiintifice pentru a invata cum sa le folosesti.

Surse:

[1] Wikipedia (2014). Biodisponibilitatea. : http://en.wikipedia.org/wiki/Bioavailability
[2] Dudhatra, G., Mody, S., Awale, M., Patel, H., Modi, C., Kumar, A., et. Al (2012). "Un studiu complet a farmacoterapiei ierburilor biostimulatoare". The Scientific World Journal-Volume 2012, Article ID 637953, 33 pages
[3] Jhanwar, B., Gupta, S. (2014 ) Biopotentare folosind ierburile aromatice: Tehnica noua pentru slaba biodisponibilitatea medicamentelor. International Journal of PharmTech Research. Vol.6, No.2, pp 443-454
[4] Kang, M., Cho, J., Shim, B., Kim, D., Lee, J. (2009). Proprietatile de stimulare a biodisponibilitatii ale unor compusi naturali din plantele medicinale. Journal of Medicinal Plants Research Vol. 3(13), pp. 1204-1211, December, 2009
Sursa utilizata:
http://www.greenmedinfo.com/blog/science-shows-herbs-can-significantly-enhance-bioavailability-nutrients

#arta #atasamentele #imunitatea de turma #nutrienti #persoane nepotrivite #relatii nepotrivite #semintele de mustar

Ce au mai parcurs alti cititori...

9 ierburi aromatice si condimente cu beneficii dovedite pentru sanatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101