Chiar si atunci cand optiunile noastre alimentare nu sunt cele mai fericite, ierburile aromatice si condimentele le imbunatatesc, si nu numai prin gust. Acestea confera felurilor de mancare un aport nutritiv ridicat si conform unui studiu nou, pot chiar face ca anumite efecte negative ale unui fel de mancare nesanatos sa fie reversibile.
Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au gatit pui cu nuca de cocos si paine cu branza si biscuiti la desert pentru sase barbati. Subiectii aveau varste cuprinse intre 30 si 65, erau supraponderali, dar fara probleme de sanatate evidente. In prima zi felul de mancare a fost servit simplu. In a doua zi cercetatorii au adaugat doua linguri dintr-un amestec de noua ierburi aromatice si condimente.
Dupa fiecare masa, cercetatorii au prelevat sange de la subiecti la fiecare 30 de minute timp de patru ore. Au descoperit ca activitatea antioxidanta din sange a crescut cu pana la 13% dupa felul de mancare cu condimente in comparatie cu primul fel de mancare, lipsit de condimente.
Condimentele si ierburile aromatice au redus si nivelul de insulina de dupa masa cu pana la 21%, precum si nivelul trigliceridelor cu pana la 31%. Acest lucru poate reduce riscul bolilor cardiace.
Condimentele folosite in studiul din Pennsylvania au fost pudra de usturoi, rozmarin, oregano, scortisoara, cuisoare, paprika, turmeric, ghimbir si piper negru. Pe langa beneficiile pentru inima, fiecare dintre aceste condimente are propriile beneficii dovedite pentru sanatate.
9 ierburi aromatice si condimente cu beneficii dovedite pentru sanatate
- Scortisoara echilibreaza zaharul din sange
Scortisoara normalizeaza nivelul de zahar din sange la diabetul de tip 2 imbunatatind abilitatea de a raspunde la insulina. Scortisoara actioneaza prin incetinirea ritmului in care stomacul se goleste dupa fiecare masa. Intr-un studiu subiectii au consumat cate o cana de budinca de orez cu si fara o lingurita de scortisoara adaugata. Adaosul de scortisoara a incetinit golirea stomacului de la 37% la 34.5% si a incetinit semnificativ nivelul de zahar din sange.
Iar un alt studiu efectuat de Departamentul de Agricultura din SUA in 2003 a descoperit ca un consum de scortisoara intre 1 si 6 grame (cam 2 lingurite) pe zi timp de 40 de zile contribuie la reducerea zaharului din sange la diabetici cu pana la 18-29%.
- Usturoiul incetineste arterioscleroza
Cercetatorii din Pennsylvania au observat ca studiile asociaza usturoiul cu o reducere de 38% a riscului de probleme cardiace.[i] Alte studii arata ca usturoiul invechit ajuta la incetinirea progresiei arteriosclerozei.[ii]
Cele mai multe studii care arata beneficiile usturoiului pentru sanatate folosesc cantitati intre 600 si 5600 mg de pudra de usturoi, intre 9 si 18 mg ulei de usturoi, intre 1000 si 7200 mg extract de usturoi invechit sau intre 4 si 10 grame de usturoi proaspat.
- Rozmarinul protejeaza vederea
Inrudit cu menta, rozmarinul este folosit in mod traditional pentru stimularea sistemului imunitar, imbunatateste digestia, mareste circulatia si memoria si actioneaza ca un antiinflamator.
Studiile pe animale arata ca are actiune antidepresiva, imbunatateste diabetul de tip 1 si previne chiar cresterea in greutate ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi.
Un studiu recent a aratat ca rozmarinul protejeaza si impotriva degenerarii maculare asociata cu varsta.
- Oregano reduce activitatea virala
Oregano este de regula cunoscut ca fiind un condiment specific in bucataria italiana, mai ales in sosurile de rosii si pe pizza. Dar este si o iarba medicinala foarte eficienta. Studiile arata ca oregano sprijina sistemul imunitar si are proprietati antifungice, antibacteriene si anticanceroase. De asemenea, sporeste capacitatea de regenerare a ficatului.
Uleiul esential de oregano contine un compus antiviral denumit carvacrol. Acesta reduce semnificativ activitatea virala in 15 minute de la expunere.[iii] Se recomanda utilizarea unui ulei esential cu o concentratie de 60-75% carvacrol.
- Cuisoarele combat durerea
Cuisoarele sunt bogate in eugenol, care s-a dovedit eficient in combaterea toxinelor de mediu si a inflamatiilor. Studiile arata ca pot declansa moartea celulara programata a celulelor de cancer la colon. Iar uleiul este foarte util pentru alungarea insectelor.
Cuisoarele au si un rol analgezic mediu. S-au dovedit la fel de eficiente ca benzocaina ca anestezic aplicat pe piele. Din acest motiv se adauga in sprayurile din comert pentru dureri de gat si pentru solutiile de apa de gura. Este un ingredient util si pentru pasta de dinti facuta acasa.
- Paprika combate rezistenta la rezistenta multi-drog
Paprika este obtinuta prin macinarea ardeiului rosu chili si este plina de vitamina C si carotenoide. Carotenoidele din paprika s-au dovedit eficiente in combaterea ulcerului cauzat de Helyobacterul pylori si contribuie la reversarea rezistentei multi-drog.
Foloseste paprika pentru a condimenta carnea si pestele, sau adauga putin in humus pentru un gust mai condimentat.
- Turmericul imbunatateste memoria
Exista in prezent peste 600 de beneficii documentate ale consumului de turmeric.
Cercetatorii din Taiwan au mai adaugat unul la aceasta colectie. Au descoperit ca doar un gram de turmeric la micul dejun contribuie la imbunatatirea memoriei persoanelor aflate in faze incipiente ale diabetului.[iv] Turmericul a imbunatatit memoria operativa pentru o perioada de sase ore de la administrare. Alte studii au descoperit ca turmericul reduce si riscul de dementa.
- Ghimbirul calmeaza durerile musculare
Chinezii folosesc ghimbirul de mii de ani ca remediu pentru problemele stomacale, diaree si greata. In prezent este binecunoscut pentru capacitatea sa de a inlatura greata provocata de raul de mare, de miscare, sau greturi matinale, precum si de greturile provocate de chimioterapie. Un studiu a aratat ca radacina de ghimbir este mai eficienta pentru greata si voma decat medicamentul Dramamina, prescris frecvent pentru raul de miscare.
Ghimbirul contine si compusi antioxidanti denumiti gingeroli, cu puternice proprietati antiinflamatorii. Pe langa reducerea durerii musculare ca urmare a activitatii fizice, s-a dovedit ca reduc durerea si inflamarea si imbunatatesc mobilitatea la persoanele cu osteoartrita si artrita reumatoida. Gingerolul mai are si alte proprietati:
- reduce numarul si dimensiunea tumorilor de cancer la colon
- inhiba metastaza celulelor de cancer la san
- combate celulele de cancer pancreatic rezistente la chimioterapie
- reduce durerea de genunchi provocata de osteoartrita
- Piperul negru reduce pofta de tigari
Piperul negru imbunatateste digestia prin emiterea de semnale catre stomac pentru ca acesta sa produca acid hidro cloric. Previne gazul intestinal si actioneaza ca un diuretic. Inhalarea de vapori de piper negru s-a dovedit a fi de ajutor pentru fumatorii care doresc sa renunte la acest viciu.
Este posibil ca pe eticheta suplimentelor pe care le iei sa apara si piperul negru. Acest lucru se datoreaza faptului ca unul dintre ingredientele sale active, piperina, mareste bio disponibilitatea vitaminelor, mineralelor si a altor nutrienti.
Care din ierburile aromatice de mai sus sunt preferatele tale si cum le folosesti? Impartaseste gandurile tale in comentariile de mai jos. Aici invatatm impreuna.
Informatii extrem de pretioase
Sunt deschisa tuturor acestor informatii, folosesc aceste plante in alimentatie( admirabile ca gust, efecte...), admir si am incredere (f. important!) in tratamentele naturiste. Va multumesc!
Imi plac toate aceste ierburi si condimente ,le folosesc zilnic in diferite combinatii si proportii si am avut numai beneficii de pe urma lor.Pe langa ca fac mancarurile mai savuroase ajuta in mod activ si clar metabolismul.Singura problema este de a forma un obicei ,o rutina in a utiliza plantele in mod consecvent si de a intelege ca rezultatele nu vor apare de azi pe maine.Va doresc sanatate si succes tuturor
Folosesc un catel de usturoi dimineata pe stomacul gol si anual o tinctura de usturoi cu alcool care se administreaza de la o picatura pana la 15 apoi de la 15 la 1 vreo 3 saptamani.Pentru circulatie,arteroscleroza.Folosesc si scortisoara pentru reducerea glicemiei si am fost foarte multumita de rezultate.