Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Hrana vie

Dieta pentru hipertensivi. 3 rețete sănătoase și gustoase

Alimentația are un rol important în tratarea hipertensiunii. Urmează aceste sfaturi practice pentru controlul tensiunii și încearcă aceste rețete sănătoase pentru hipertensivi.

Știai că îți poți scădea tensiunea arterială și poți reduce medicamentele de care ai nevoie pentru a controla tensiunea arterială? Iată cum.

Ține evidența mâncării

Nu suntem conștienți de câte calorii mănâncăm și bem în fiecare zi. Adesea, subestimăm cantitatea de măncare și ne întreabăm de ce nu putem slăbi.

Notând alimentele pe care le consumi, inclusiv dimensiunea porțiilor, vei afla adevărul despre aportul tău alimentar. Poți începe apoi să reduci, reducerea caloriilor și a porțiilor este esențială pentru a pierde în greutate și pentru a gestiona tensiunea arterială.

Fii, de asemenea, atent la consumul de alcool, căci și acesta îți poate crește tensiunea.

Banner Argint coloidal 110ppm

Evită sarea

Foarte multe persoane ajung să aibă probleme cu tensiunea arterială datorită consumului mare de sodiu. Mâncând mai puțin sărat, poți avea un control mai bun asupra tensiunii. 

Încearcă să consumi mai puțin de o linguriță de sare pe zi, citește cu atenție eticheta cu informații nutriționale de pe fiecare ambalaj alimentar și selectează alimentele care au 5% sau mai puțin din „Doza zilnică recomandată” de sodiu.

Alege alimentele potrivite

Potasiul, magneziul și fibrele pot ajuta la controlul tensiunii arteriale. Fructele și legumele au un conținut ridicat de potasiu, magneziu și fibre și au un nivel scăzut de sodiu. Optează pentru fructe și legume proaspete, sucul fiind mai puțin util, deoarece fibra este eliminată. De asemenea, nucile, semințele și leguminoase sunt surse foarte bune de magneziu.

Pentru a beneficia în mod natural de potasiu, magneziu și fibre, alege să consumi alimente precum:

  • Mere
  • Caise
  • Banane
  • Sfeclă
  • Broccoli
  • Morcovi
  • Fasole verde
  • Curmale
  • Struguri
  • Mazăre
  • Varză Kale
  • Mango
  • Portocale
  • Spanac
  • Căpșuni

Rețete sănătoase pentru hipertensivi

Iată, în continuare, 3 idei de rețete gustoase și sănătoase, ideale pentru dieta în caz de hipertensiune.

Supă de linte galbenă 

Ingrediente (pentru 6 porții):

  • 50g de linte galbenă
  • 1 linguriță de ulei
  • 2 cepe 
  • 1 morcov
  • 1 sfert de linguriță de sare
  • 1 sfert de linguriță de boia
  • 1 legătură de mărar
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • piper după gust

Preparare:

Lasă lintea în apă fierbinte timp de 2 ore. Scoate apoi lintea din apă și lasă-o deoparte.

Încinge uleiul într-o oală sub presiune și adaugă ceapa tăiată bucăți, după care ține-o la foc mediu 2 minute.

Adaugă lintea galbenă și morcovii, amestecă și lasă-le la foc mediu 1 minut.

Adaugă sarea, 3 căni de apă, amestecă și lasă la gătit în oala sub presiune, apoi permite aburului să iasă înainte de a lua capacul.

Adaugă boia și piper, amestecă bine și gătește la foc mediu pentru încă 1 minut.

Ia oala de pe foc, adaugă mărarul și sucul de lămăie și amestecă bine.

Se servește fierbinte.

Încearcă și această rețetă de Pate de linte

 

Salată de quinoa și varză Kale 

Ingrediente (pentru 6 porții):

  • ½ cană de apă
  • 100g suc de roșii
  • 200g de quinoa
  • 1 ceapă mică tăiată mărunt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 cățel de usturoi tocat
  • ½ linguriță de iute pisat
  • 400g de varză Kale tocată
  • 35g de semințe de pin
  • 35g de coacăze
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • 1 linguriță de coajă de lămâie
  • 1 sfert de linguriță de sare
  • Piper după gust

Preparare:

Într-o cratiță mare, pune apa și sucul de roșii la fiert. Adăugă quinoa. Redu focul, acoperă și fierbe timp de 18-22 minute sau până când lichidul este absorbit, apoi ia de pe foc.

Într-o tigaie mare, călește ceapa în ulei, apoi adăugă usturoiul și ardeiul pisat. Lasă la gătit 1 minut, apoi adaugă varza Kale și lasă la gătit încă 3-4 minute.

Adaugă semințele de pin și coacăzele și lasă la gătit încă 2 minute. Adaugă oțetul, sucul de lămâie, coaja, sarea și piperul și lasă la gătit încă 2 minute. Ia de pe foc și amestecă cu quinoa. Se servește la temperatura camerei.

Încearcă și această rețetă de Supă cremă de cartofi dulci cu conopidă.

 

Înghețată cu mango și căpșune

Ingrediente (pentru 4 porții): 

  • 400g mango congelat
  • 250g căpșune congelate
  • 1 lingură de suc de lămâie verde

Preparare:

Pune mango, căpșunele și sucul de lămâie verde la blender, timp 1-2 minute. Oprește blenderul și ia amestecul de pe părțile laterale pentru a-l procesa din nou. Pornește blenderul încă 2-3 minute și adăugă apă, dacă este nevoie, pentru a netezi amestecul.

Crema va avea textura ideală atunci când este servită imediat, dar poate fi păstrată la congelator timp de 3 luni. Lasă la înmuiat la temperatura camerei, în jur de o oră, înainte de a servi.

Alte rețete culinare pentru hipertensivi găsești în articolul Delicii - sugestii pentru hipertensivi

Articol scris de Dan Păunescu SurseSanatate.ro

 

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#hipertensiune #dieta hipertensiune #dieta hipertensivi #alimentatie hipertensivi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum sa-ti tii hipertensiunea sub control

Cum sa-ti tii hipertensiunea sub control

15 alimente de origine vegetala pentru a lupta cu hipertensiunea

15 alimente de origine vegetala pentru a lupta cu hipertensiunea

Extractul de pin vindeca psoriazisul, hemoroizii si hipertensiunea

Extractul de pin vindeca psoriazisul, hemoroizii si hipertensiunea
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimer
Copyright 2020 Viata Verde Viu | Produse naturiste, sfaturi sănătoase și rețete gustoase. Toate drepturile rezervate.