(ViataVerdeViu) Incheiem seria dialoguri interne cu acest ultim articol, urmand ca dupa el sa publicam cateva exercitii aplicative pentru situatiile discutate in aceasta mini serie.
Lectura gandurilor (sau inferenta arbitrara). Cand citesti mintea altora faci judecati gresite cu privire la ei. Presupui ca sti cum se simt ceilalti si ceea ce ii motiveaza: “Se comporta in acest fel pentru ca este gelos”, “Este interesata doar de banii tai”, “Ii este frica sa arate ca-i pasa”. Fratele tau viziteaza o noua femeie de trei ori intr-o saptamana, s-ar putea sa tragi concluzia ca este (a) indragostit, (b) suparat pe fosta lui prietena sparand ca ea va afla (c) depresiv si in curs de refacere sau (d) ii este teama sa fie din nou singur.
Fara a intreba nu vei avea nici o idee care dintre aceste presupuneri este adevarata. Lectura mintii face ca o concluzie sa para atat de evident corecta incat sa ajungi sa presupui ca ea este adevarata, sa actionezi pe baza ei intr-un mod neadecvat si sa intri in incurcatura. Ca un lector al mintii, de asemenea tragi concluzii despre felul in care oamenii reactioneaza fata de tine. S-ar putea sa presupui ceea ce gandeste despre tine prietenul tau si sa-ti spui tie insusi,” E atat de aproape ca vede cat de neatractiva sunt”. Daca si el recurge la lectura mintii s-ar putea sa isi spuna lui insusi ”Ea crede ca sunt foarte imatur”. S-ar putea sa ai o intalnire ocazionala cu seful tau la lucru si sa ajungi sa gandesti ”Se pregateste sa ma concedieze”.
Aceste presupuneri se nasc din intuiti, vagi presimtiri sau banuieli, experiente din trecut. Ele nu sunt testate si dovedite, crezi insa in ele chiar si asa. Lectura mintii se bazeaza pe un mecanism numit ”proiectie”[1]. Iti imaginezi ca oamenii simt la fel cum simti tu si ca ei reactioneaza la lucruri ca si tine fara sa urmaresti sau sa asculti suficient de atent ca sa observi ca ei sunt de fapt diferiti. Cand te infurie ca cineva intarzie iti imaginezi ca totii simt la fel. Daca te simti extrem de sensibil la respingere, te astepti ca majoritatea oamenilor sa fie la fel. Daca judeci foarte critic despre obiceiurile si trasaturile particulare ale altora atunci presupui ca si ceilalti impartasesc aceleasi credinte.
Sursa:
Thoughts & Feelings, Matthew McKay, Martha Davis si Patrick Fanning, New Harbinger Publications Inc, 2007, editia a 3-a, pag. 33-36
Traducere: Maria Diaconescu
[1] N.T.:Cel mai mare obstacol in calea intelegerii empatice
Iti pot recomanda o carte: Don Miguel Ruiz - Cele patru legaminte. Una dintre aceste legaminte spune "Sa nu faci presupuneri inutile". Atata timp cat nu avem tehnologia ca sa citim gandurile oamenilor ca pe un fisier de pe computer, tot ce credem noi despre ei sunt doar presupuneri.