Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. 8 beneficii ale depasirii zonei de confort

8 beneficii ale depasirii zonei de confort

"Nu putem deveni ce dorim daca ramanem cine suntem.” – Max DePree Cand spunem "zona de confort" ne referim la spatiul in care ne simtim confortabil, in care simtim ca detinem controlul. Se poate numi si "zona de control"

“Nu putem deveni cei care ne dorim sa devenim daca ramanem cei care suntem.” – Max DePree

Cand vorbim de "zona de confort" ne referim la orice spatiu in care ne simtim in largul nostru, in care simtim ca detinem controlul. Se poate numi si "zona de control". Cand iesim din aceasta zona, sau ii fortam limitele, ne simtim brusc iritati, nesiguri, nu mai avem cunostintele, calitatile si experienta pe care sa ne putem baza. Iesirea din zona de confort ne poate face sa ne simtim vulnerabili si expusi. Provocarea este aceasta: pierderea controlului da senzatia de nesiguranta, de nisipuri miscatoare. Dar tocmai in afara acestei zone au loc lucrurile interesante.

Daca vrem sa crestem si sa invatam lucruri noi, acolo trebuie sa ajungem. Putem numi aceasta zona "zona de invatare". Iar starea de anxietate moderata ne ajuta sa ramanem in alerta si vigilenti, ne ascute simturile. Orice om de afaceri de succes, sportiv de performanta sau orator apreciat ar marturisi ca aceasta stare de anxietate este cea care l-a ajutat sa ajunga in varf. Atitudinea fata de intreaga ta viata spune multe si despre zona ta de confort.

Poate te va surprinde, insa atunci cand nu esti multumit cu viata ta, de regula acest lucru inseamna ca esti foarte atasat de zona ta de confort. O viata de rutina, in care faci acelasi lucru in fiecare zi si nu faci nimic altceva decat astepti sa vina ziua de vineri, nu este o viata plina de satisfactii. Probabil ca te simti confortabil in aceasta situatie, dar sigur nu te simti implinit. Pentru un om care isi traieste viata din plin, vineri este o zi ca oricare alta si nicio saptamana nu seamana cu cealalta.

Insa, in zona de confort exista ordine si continuitate, repetitivitate si structura. Toate acestea te fac sa te simti in siguranta. Sa ai structura este important. Obiceiurile sanatoase pot constitui o fundatie puternica unde iti poti desfasura toate activitatile in siguranta si confort.

Cand vrei, insa, sa cresti si sa inveti lucruri noi, ai nevoie de provocari.

Este de la sine inteles ca o perspectiva noua, o deprindere sau un nou mod de a privi lucrurile vin odata cu depasirea granitelor familiaritatii si a sigurantei - orice lucru nou vine dintr-o perspectiva noua. De asemenea, poti atinge mai usor o noua etapa de dezvoltare cand esti mai alert si mai concentrat.

Zona de confort este un spatiu placut si, ocazional, este bine sa te afli in cadrul lui, insa chiar daca ne simtim bine, ne putem face rau singuri. Cand pastram convingeri invechite si ne opunem schimbarii, pierdem multe oportunitati de dezvoltare din cauza propriei noastre dureri si a suferinte. Este foarte usor sa iti plangi singur de mila si sa spui "nu" oricarui lucru care incearca sa te faca sa te indrepti spre adevar.

Cu cat stam mai mult in zona noastra de confort, cu atat aceasta se va micsora si va fi mai greu sa iesim din ea. Devenim mai comozi, mai lenesi si mai limitati de convingeri false. Cu cat se micsoreaza, cu atat zona magica de invatare si de crestere va parea mai departe. Zidul se va inalta tot mai mult si va fi tot mai greu de escaladat.

Este un zid invizibil pe care l-am construit cu ajutorul unor cunostinte si a unei mentalitati programate. O mentalitate care continua sa ne bantuie, care ne invata sa ne temem de necunoscut si sa credem ca nu suntem suficient de buni, de destepti sau de stapani pe sine. Ce nonsens!

Cu totii avem un potential unic si multe calitati de dovedit. Suntem fiecare in parte fiinte uimitoare, capabile sa evadam din orice zona imaginara. Daca alegem sa ramanem blocati in zona noastra de confort, nu ne vom atinge niciodata potentialul si nu vom ajunge sa ne bucuram de ceea ce am putea infaptui. Orice evolutie are loc in afara acestei zone.

Ori de cate ori incepi un lucru nou, cum ar fi un hobby, o limba straina, un nou sport, un nou loc de munca, inseamna ca iesi din zona ta de confort.

Ca sa devii persoana care esti cu adevarat, trebuie sa faci eforturi. Sa-ti depasesti limitele. Trebuie sa renunti la confort si sa accepti sa nu te simti in largul tau. Sa accepti necunoscutul si sa lasi certitudinea in urma. Nu inseamna ca trebuie sa sari de pe o stanca sau sa faci un lucru care nu are legatura cu propriile tale calitati si inclinatii, dimpotriva, trebuie sa faci mai multi pasi care sa te duca mai aproape de propriile tale pasiuni sau scop. Desi faci ceva pentru care pe moment nu te simti deloc pregatit, urmand a castiga experienta pe parcurs, de fapt, nu faci decat sa te apropii de cel care deja esti, in interiorul tau. Este ca si cand ai slefui un diamant brut pentru a-i da stralucire si valoare. Cand depui eforturi, acestea nu sunt, de regula, extreme, sunt mai mult ca o largire a orizontului. Zona de confort se va largi si ea cu timpul.

“Largeste-ti spatiul pentru a avea loc sa-ti deschizi aripile.” – Hilde Larsen

8 consecinte ale iesirii din zona de confort:

1. Vei descoperi ca teama este supraapreciata. Dupa terminarea unui lucru care parea greu si infricosator foarte des auzim spunandu-se: "Daca as fi stiut ca este asa de usor si ca va merge asa de bine, as fi facut asta de ani de zile.” De multe ori ne temem de insusi sentimentul de teama. Falsa convingere ca teama este ceva de care trebuie sa fugim se va schimba si ea, pe masura ce intelegem ca lumea nu se va sfarsi si ca nimeni nu a murit din asta.

2. Iti vei depasi propriile limite. Nimic nu iti da mai multa putere decat depasirea propriilor limite. Fie ca este vorba de retincenta de a incepe un regim alimentar, de a te muta intr-o locuinta noua sau de a-ti incepe propria ta afacere. Poate vrei sa vinzi ceva ce-ti apartine, sa calatoresti in jurul lumii sau sa inviti la cina o persoana care iti place. Nu conteaza despre ce este vorba, te va ajuta sa cresti si propriul tau orizont se va largi. Primul pas este intotdeauna cel mai greu, dar te va face sa-ti doresti mai mult. Pe masura ce zona ta de confort se mareste, sau o parasesti cu totul, cresterea va deveni un proces constant. Samanta a fost plantata. Acum tot ce trebuie sa faci este sa o uzi si sa o hranesti.

3. Vei deveni propriul tau stapan. Desi am fost mereu proprii nostri stapani, cedam controlul mult prea usor altora, sau incercam sa o facem. Vorbim despre preluarea controlului asupra propriei vieti, de parca ar fi fost pierdut si apoi recastigat. Am avut tot timpul controlul asupra propriului nostru destin, insa a fost ascuns sau reprimat. Este usor sa ne ascundem in spatele defectelor si greselilor altora, cand ne simtim mici si inferiori in propria noastra viata. De fapt, tu ai fost tot timpul cel dupa care ai tanjit. Ai fost tot timpul persoana pe care ai cautat-o, dar acum este mult mai clar. Cata putere si inspiratie iti da acceptarea acestui lucru!

4. Vei fi mai plin de entuziasm si vei renunta la regrete. Sunt multe proverbe care exprima acest lucru: "E mai bine sa iubesti si sa pierzi decat sa nu iubesti deloc." sau "Incercarea moarte n-are." Entuziasmul pe care il simti cand pasesti pe un teren nou si cand iti simti viata mai bogata, este contagios. Te va incuraja sa mergi mai departe si sa te cunosti mai bine pe tine insuti. Nu vom regreta niciodata ca am incercat, dupa ce vedem ce avantaje avem.

5. Disconfortul devine calea spre succes. Intregul concept cu privire la confort se schimba. De ce pentru unii confortul este un refugiu iar pentru altii, un adevarat blestem? Vorbim despre amatorii de sporturi extreme, care isi pun viata in pericol zi de zi. Cei care fug de limitari si care cauta senzatii tari. Ca pe un drog, isi iau doza de adrenalina prin depasirea limitelor. Devin de-a dreptul euforici. Este o atitudine situata la polul opus, alimentata de dorinta de mai mult, de sentimentul ca nu este niciodata de ajuns. Poate deveni o adevarata dependenta. Desi termenul de disconfort poate avea sensuri foarte diferite de la persoana la persoana, in ceea ce priveste zona de confort, depasirea limitelor implica durere. De aceea, practica si eforturile de a iesi din zona de confort ne vor face sa apreciem disconfortul ca pe ceva valoros.

6. Vei simti mai putine griji si stres. Cum ar putea ceva ce iti creaza stres, sa te ajute? Ei bine, cand iesi din zona ta de confort, te vei elibera de limitele care te tin prizonierul propriei anxietati. Te vei bucura de aceste beneficii pentru tot restul vietii. O viata stresanta nu este niciodata o viata nesanatoasa.

7. Ii vei inspira pe altii. Oamenii cauta intotdeauna indrumare si calauzire. Cand iti traiesti propriul adevar si cand te dezvolti ca persoana, devii o inspiratie si pentru cei din jur. Avem tendinta de a-i admira pe cei care au realizat ceea ce si noi ne dorim in viata. Viata iti va fi imbogatita de bucuria de a-i fi influentat pe altii sa faca un pas inainte, cu curaj. De implinirea de a fi o calauza si un mentor.

8. Nu vei mai cauta niciodata validare din partea altei persoane. Nu vei mai avea nevoie niciodata sa cauti aprobarea cuiva. Ce usurare! Ai invatat, in cele din urma, ca totul depinde doar de tine. Nu inseamna ca trebuie sa fii singur, ci ca intelegi ca esti suficient de bun, ca poti incerca totul fara sa-ti fie teama de esec. Stii ca succesul si magia au loc in afara zonei de confort. Zona ta de siguranta a ramas in urma, ai facut un pas in afara ei si ti-ai gasit locul pe care il cautai. Ai resurse nelimitate si viata ta de zi cu zi poate reflecta acest lucru.

“Daca vrei sa traiesti si sa obtii ceva care sa depaseasca limita banalului, ceva care va reflecta adevaratul tau potential, trebuie sa iesi din zona ta de confort." – Hilde Larsen

Adopta un stil de viata care sa te faca sa iesi din zona ta de confort, in care depasirea limitelor sa faca parte din dezvoltarea ta personala. Exploreaza toate posibilitatile si nu lasa nicio anxietate sau parere preconceputa din exterior sa te impiedice sa-ti atingi potentialul unic si extraordinar. Cand renunti la iluzia ca trebuie sa te temi cand te simti incomod sau anxios uneori, vei fi liber sa traiesti. Vietile noastre nu sunt limitate de reguli care sa ne tina pe loc creativitatea si exprimarea pasiunii. Acestea sunt iluzorii si false. Regaseste-ti curajul si cladeste-ti propria poveste.

Ca sa iesi din zona ta de confort, incepe cu mici schimbari in rutina ta zilnica. Renunta la un obicei prost, adopta unul nou sau imbunatateste-le pe cele pe care le ai deja. Daca de obicei esti sedentar, fa mai multa miscare. Renunta la computer sau TV si gaseste-ti activitati care sa te faca sa te misti. Pe de alta parte, daca esti foarte activ si tot timpul in miscare, atunci fa o pauza. Invata sa te relaxezi si sa fii calm. Fa-ti timp pentru tine. Daca esti timid, iesi mai mult in lume, iar daca nu-ti place sa fii singur, incearca sa practici solitudinea. Citeste mai multe carti. Cititul te inspira si te binedispune. Cunoasterea este putere si cand stim mai multe, putem face mai multe. Danseaza. Misca-ti corpul, Fii mai copilaros, spune mai multe glume. Cand mergi la restaurant, incearca ceva nou. Ajuta pe cineva la nevoie sau lucreaza ca voluntar la un azil de batrani sau un orfelinat.

Canta mai tare, plimba-te mai mult, tinteste mai sus si danseaza mai des. Zambeste mai larg, razi mai tare, investeste cu mai multa sinceritate si iubeste neconditionat. Renunta la orice convingere falsa care nu-ti recunoaste maretia si fii umil in fata oportunitatilor din fata ta. Suntem prea preocupati de rezultate, de ce cred altii si de propria noastra incapacitate. Acorda mai putina atentie lucrurilor care nu conteaza prea mult. Nimic nu poate sta intre tine si abilitatea de a nu-ti pasa.

Sursa utilizata: http://wakeup-world.com/2017/01/26/spread-your-wings-8-benefits-of-living-outside-your-comfort-zone/

#autocontrol #lucrurile care conteaza in viata #zona de confort #drumul in viata #dezvoltarea personala #depasirea limitelor

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum iti poti schimba viata intr-o singura luna
7 motive pentru care nu-ti urmezi scopul in viata
19 adevaruri pe care mi-as fi dorit sa le spun eului meu mai tanar
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101