Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. De ce trebuie sa hidratezi nucile,semintele si sâmburii înainte de a-i mânca?

De ce trebuie sa hidratezi nucile,semintele si sâmburii înainte de a-i mânca?

Sunt inca multi cei care se intreaba si nu inteleg valoarea inmuierii nucilor crude inainte de a le manca. Sunt chiar cativa care se gandesc ca nucile si asa au o aroma foarte putin intensa –" nu spalam prin hidratare si acea slaba aroma"?

Inhibitori de enzime

Nucile si semintele au grasimi si proteine concentrate, oferite de natura pentru siguranta ca un germen va avea toata hrana de care are nevoie. Intocmai precum orice alt aliment crud, nucile si semintele contin enzime. Vrem beneficiile acestor enzime si acesta este unul dintre motivele pentru care alegem sa mancam hrana fara a o supune unei calduri intense.

Totusi pâna nu sunt satisfacute conditiile de germinare ale nucilor si semintelor – cum ar fi sol umed, sau in cazul nostru, un proces de hidratare – enzimele din majoritatea nucilor si semintelor raman in stare latenta, tinute "ostatice" de asa-numitii inhibitori de enzime (un alt stralucitor mecanism natural de asigurare a proliferarii speciilor).

Atunci cand sunt conditiile potrivite pentru ca semintele sa inceapa sa creasca, enzimele din ele sunt eliberate si incep sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple, facandu-le astfel mai usor de digerat si asimilat, usurand povara organelor noastre digestive.

Citeste si: 12 motive sanatoase pentru a consuma mai multe nuci

de ce sa hidratezi nucile si semintele

De ce nu ai dori sa manânci acei inhibitori

Ce efect ar avea acei inhibitori de enzime asupra sanatatii noastre daca mancam nuci si seminte fara ca mai intai sa le inmuiem? In cartea lui Nutritia cu enzime: conceptul de nutritie cu enzime (Enzyme Nutrition: the Food Enzyme Concept) dr. Edward Howell citeaza un experiment din 1948 al University of California, in care gainile au avut o dieta de soia cruda, continand inhibitori de enzime .

Descoperă toate ingredientele pentru prăjituri și multe altele, ideale pentru dulciuri gustoase, făcute în casă! -blog24 de zile, 24 de oferte speciale. Click pe fiecare poză ca să descoperi surpriza!Descoperă o selecție a celor mai potrivite produse, în stilul Viața Verde Viu! -blogPachet START: Cartea TRIO Nouă: Detoxifiere.Dietă.Menținere - de Iulia Bledea + In Green - Mix Verde ECO - Rawboost - blogPână la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Pasarile au parut bolnave, nu s-au dezvoltat si nu au luat in greutate, in timp ce pancreasul s-a marit semnificativ. Un experiment similar al Departamentului de Agricultura SUA din 1960, utilizand soareci, a confirmat acele descoperiri. Howell a mai descris cum, dupa doua luni de consum involuntar de germeni cruzi de grau cu inhibitori de enzime  inca in ei, a dezvoltat grave probleme gastrointestinale.

Descoperă sortimente variate de nuci şi seminte ecologice!

Sporirea continutului nutritiv disponibil

Mai exista un alt mare beneficiu al inmuierii si germinarii, iar acest beneficiu este sporirea dramatic a continutului nutritiv al nucilor si semintelor. Potrivit dr-ului Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele sporesc prin inmuiere sau germinare cu 300%-1200%. In cartea lui, “Mancatul constient”, mai indica faptul ca nucile si semintele contin acizii oxalic si fitic, ca si chelatii minerali, care actioneaza ca aparatori naturali impotriva pradatorilor bacterieni, fungici, insectelor si animalelor inainte de cresterea plantei, si care, atunci cand sunt consumati, ar putea interfera cu digestia si asimilarea.

Cat de mult timp trebuie alocat pentru hidratare?

Daca sunteti noi in aceasta practica a hidratarii , ar fi o buna idee sa printati o diagrama a timpilor de inmuiere pentru diferitele seminte si sa o tineti in bucatarie pentru o consultare rapida. O buna regula empirica: daca nucile sau semintele pe care voi planuiti sa le mancati au coji maronii (migdale, nuci, pecan, alune), acestea au un inalt nivel de inhibitori de enzime  si trebuie sa fie inmuiate pentru cateva ore pentru a se asigura o digerare completa. Nucile albe (macadamia, pin, semintele de canepa) cer un timp foarte scurt de inmuiere sau chiar deloc, intrucat cantitatea de inhibitori este neglijabila.

Adesea se recomanda ca nucile maronii decojite sa fie lasate la hidratat pe timpul noptii – un bun standard universal, care ajuta la pastrarea lucrurilor cat mai simple.

Totusi, daca preferati sa faceti cat mai “corect”, aici gasiti o diagrama pentru consultare: Nucile si semintele

Tineti minte ca timpii recomandati pentru inmuiere pot fi diferiti de la o diagrama la alta, in functie de sursele originale pe care s-au bazat autorii si de preferintele personale ale acestora.

Fa-o pentru pancreasul tau

Tehnic vorbind,nucile si semintele se pot consuma nehidratate, daca se ia un supliment de enzime digestive odata cu hrana. Dar de ce sa cheltuiesti inutil? Enzimele nu sunt ieftine, si vin intr-o capsula pe care corpul tau trebuie sa o digere si pe ea. De ce nu doar sa le inmoi? Este mai simplu. Mai mult, mâncatul nucilor si semintelor neinmuiate impovareaza suplimentar pancreasul, care trebuie sa lupte cu inhibitorii prin marirea secretiei enzimelor pancreatice, ceea ce duce la marirea volumului lui in timpul procesului.

 

Te-ar putea interesa si: Studiu: Consumul de nuci poate prelungi viata

SURSE

http://viataverdeviu.ro/nucile-si-semintele/
http://www.beautifulonraw.com/ - nucile

#enzime #hidratare #nuci #nucile

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cele mai sanatoase nuci si seminte
Nucile românesti sunt cele mai bogate in antioxidanti
12 motive sanatoase pentru a consuma mai multe nuci

Ce spun cititorii despre "De ce trebuie sa hidratezi nucile,semintele si sâmburii înainte de a-i mânca?"

Marcel22 February 2018 23:28Raspunde

Ok, punem migdalele in apă. După un timp, ele încep să se exfolieze. Ce facem, le exfoliem in totalitate sau le consumăm așa cu pieliță, mai mult sau mai puțin exfoliate?

Petrisor Ioan22 August 2019 23:36Raspunde

Daca la consum imediat după hidratare iau coaja jos,dar daca hidratezi mai multe migdale ,eu le pun la uscat și le consum cu coaje și prefer sa la blenduiesc și le adaug in iaurt,kefir etc

Tony18 January 2016 17:23Raspunde

Va mulțumesc pentru acest articol. Foarte interesant. O singura nelămurire am: care este cantitatea de apa necesară pentru înmuiere? Sa le acopere sau dublu ca și cantitate? Mersi mult și multă sănătate!

Ceasuri de mana25 December 2015 17:45Raspunde

Multumim pentru sfaturi,foarte utile.

mihai14 January 2015 19:59Raspunde

Nucile se inmoaie in coaja si apoi se sparg sau se lasa la inmuiat doar miezul de nuca ?

Alec Blenche14 January 2015 22:22Raspunde

Se lasa la inmuiat doar miezul

Cristian Dumitru30 September 2014 09:57Raspunde

Tot respectul pentru munca depus? ?i buna inten?ie de a ?ine publicul informat; vreau s? v? atrag, îns?, aten?ia asupra deserviciilor pe care vi/ni le face?i utilizând articole prost traduse; exemplu st? ?i cel de fa?? care se refer? la semin?e în general ?i nu doar la nuci; v-a? mai semnala ?i articolul despre ?eful telecomunica?iilor din Belgia; „philosophy doctor” nu înseamn? „doctor în filozofie”! Ca s? ne oprim doar la dou? exemple... Pot s? v? par? lucruri banale, formale; dar, mai laes în ziua de azi când mass-media abund? de articole traduse „cu picioarele”, exist? o categorie de cititori „sensibili” la calitate, care nu pot s? nu se întrebe dac?, dincolo de aspectele formale, nu exist? cumva ?i „sc?p?ri” care s? schimbe sensuri. Astfel rezultatul este malign: abordarea cu scepticism sau ... renun?area la lectur?... V? doresc mult succes!

xenia21 September 2014 14:45Raspunde

Ce facem cu semintele care tr râ?nite? De cate ori le am l?sat la înmuiat, apoi le am sters un pic si le am l?sat la uscat nu am putut sa le rasnesc cum trebuie fiind umede. Cum procedam?

23 September 2014 02:22Raspunde

Rasnirea e o alternativa de a consuma nucile si semintele. Daca semintele/nucile trebuie sa fie incorporate intr-un preparat, le putem lasa la hidratat si apoi le putem pune in blender impreuna cu celelalte ingrediente. Ideea e ca pentru nucile/semintele umede, rasnita clasica nu face fata, insa un blender decent da.

18 September 2014 21:02Raspunde

Multumesc penttu sfaturi

marian15 June 2014 07:57Raspunde

Multumim Alec pentru articol.Multa sanatate.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101