O noua analiza publicata in jurnalul Nutrientii si intitulata „Efectele cardiovasculare ale suplimentelor cu calciu”, ne pune in fata unor riscuri serioase, dar de cele mai multe ori subevaluate, asociate suplimentarii cu calciu, concluzionand ca acestea sporesc riscul de atac de cord cu 27%-31% si riscul de accident vascular cerebral cu 12%-20%.
Studiul si-a bazat descoperirile pe teste aleatorii si controlate prin placebo si nu a gasit o micsorare a efectelor adverse observate cu administrarea simultana a vitaminei D. De asemenea, studiul a notat ca riscul cardiovascular sporit asociat cu suplimentele de calciu este consistent cu observatiile epidemiologice anterioare – la populatiile normale concentratiile mai inalte de calciu din fluxul sanguin sunt legate de boala cardiovasculara.
Cercetatorii au postulat ca „exista cateva mecanisme fiziopatologice pentru aceste efecte, incluzand efectele asupra calcifierii vasculare, celulelor vasculare, coagularii sanguine si receptorilor pentru detectarea calciului”. Ei au concluzionat ca „riscurile suplimentelor cu calciu par sa depaseasca orice beneficii asupra scheletului”.
Aceasta noua recenzie doar exemplifica si mai mult nevoia pentru o schmbare de paradigma in felul in care intelegem contextualizam noi problemele de sanatate ale femeilor. Mai intai trebuie sa intelegem ca osteoporoza, in sensul din lumea reala, de oase „slabe” sau „predispuse la fracturi”, nu este cauzata de o lipsa de mega-doze de calciu obtinut din calcar. Calciul, desi important, este doar un singur component mineral implicat in crearea tesutului de o inalta complexitate, viu - care este osul uman.
De la osul embrionic din care se naste forma cristalizata, cuprinsa, asa cum este ea, de proteine, pana la complecsii factori hormonali care ajuta la asigurarea unei bune reconstructii a osului prin recircularea si inlocuirea materialului, sanatatea scheletului nostru este la fel de complexa precum cea digestiva sau neurologicala; doar aruncarea cu calciu in problema nu va face nici osul, nici pe noi mai sanatosi. Problema nu este cauzata nici de o lipsa de lapte bogat in calciu, asa dupa cum a cheltuit destul de mult timp si energie industria laptelui incercand sa convinga publicul.
Desi cineva poate sa isi creasca densitatea masei osoase mai sus prin alimentatie, supraconsumul de de produse lactate bogate in calciu, sau chiar mai rau, „terapiile” chimice precum bifosfonatii, ar putea avea ca rezultat „imbunatatiri” venite cu pretul micsorarii calitatii osului si a calitatii si timpului total de viata a pacientului.
Este de asemenea extrem de important de notat ca cercetarile existente arata ca suplimentarea calciului de fapt ar putea sa sporeasca riscul de fractura a soldului.
Mai mult, femeile din tarile occidentalizate mor in primul rand de boli de inima, cu cancerul pe un loc secund, dar foarte apropiat statistic si nu de complicatiile asociate cu o fractura osoasa [vezi cauzele cele mai importante de deces la femei din 2009 mai jos, osteoporoza nici macar nu ajunge printre primele 10]. In masura in care suplimentarea cu calciu sporeste cauza nr. 1 de deces a femeilor, utilizarea lor constituie un risc serios si evitabil de sanatate, inlaturand complet orice justificare pentru promovarea acestor suplimente ca imbunatatind imaginea generala a sanatatii femeilor.
CAUZELE PRINCIPALE DE DECES LA FEMEI
S.U.A 2009
TOATE FEMEILE, TOATE VARSTELE PROCENT
1) Boli cardiace 24
2) Cancer 22,2
3) Atac vascular cerebral 6,3
4) Boli cronice pulmonare (bronsita, emfizem, astm) 5,9
5) Alzheimer 4,5
6) Raniri neintentionate(accidentale) 3,5
7) Diabet 2,8
8) Gripa si pneumonie 2,3
9) Boli renale 2
10) Septicemie 1,6
[sursa]
Luand in considerare ca aproape 1 din 4 femei va muri de boli cardiace, reducerea riscului unui asemenea eveniment este extrem de importanta. De aceea Fundatia Nationala pentru Osteoporoza (FNO) a SUA, ale carei linii directoare in ce priveste suplimentarea cu calciu le puteti gasi mai jos, sugereaza femilor sa consume intre 1 000 – 1 200 mg de calciu pe zi (un domeniu de valori care ar impune majoritatii femeilor sa ia suplimente cu calciu); asta ar plasa femeile intr-o situatie de risc semnificativ. Luand in considerare ca FNO numeste producatori de suplimente cu calciu precum Citrical, apartinand unui mare concern farmaceutic, ca parteneri corporativi oficiali, este improbabil ca ei sa isi schimbe recomandarile prea curand, chiar in ciuda dovezilor tot mai lipsite de echivoc ca liniile lor directoare sunt daunatoare.
LINIILE DIRECTOARE ALE FNO
Femei
Varsta pana la 50 de ani 1000 mg zilnic
Varsta de 51 sau mai mult de 51 1200 mg zilnic
Barbati
Pana in 70 de ani 1000 mg zilnic
Peste 70 de ani 1200 mg zilnic
Cantitatile mentionate includ tot calciul: cel obtinut din hrana, dar si din suplimente.
In mod esential, ceea ce au nevoie femeile (si barbatii) sa faca cu aceste informatii este sa se intoarca la bunul simt. Mai intai nu inghiti pietre, scoici si oase macinate(faina de oase).In al doilea rand, dintr-un motiv oasele noastre devin mai putin dense pe masura ce imbatranim – este un proces natural, si utilizarea calciului in doze mari, a terapiei cu hormoni, medicamentelor sau oricaror alte mijloace la dispozitia noastra pentru a ne duce oasele la un nivel mai mare al densitatii decat este natural este de asteptat sa aiba efecte neintentionate si daunatoare asupra sanatatii. In al treilea rand, in ciuda dovezilor furnizate de examinarile cu raze X, oasele noastre nu sunt facute din creta sau calcar.
Osul nostru este un tesut viu, foarte complex, care necesita aminoacizi, vitamina C, magneziu, vitamina K2, exercitii fizice regulate si nivele adecvate si optime de hormoni pentru a se dezvolta si a-si mentine integritatea structurala si taria. In cele din urma, mult mai importanta decat valoarea densitatii masei osoase este calitatea oaselor cat si capacitatea indivizilor de a evita accidentele ce s-ar putea solda cu fracturi. De aceea am putea considera tulburarile de vedere si de mers sunt cu mult mai importante decat densitatea masei osoase in determinarea riscului de fractura.
Date fiind toate acestea, avem nevoie sa ne despartim de „mitul calciului”, de mitul „densitatii osoase” si de mitul precum ca sistemul nostru scheletal este mai intai si mai intai un obiect al monitorizarii si tratamenului biomedical si abia apoi o parte integrala a vehicolului prin care traim.
In cele din urma, in loc de a inghiti cu nemiluita suplimente cu calciu, sa ne intoarcem la fundamentele nutritiei. Exploreaza surse de minerale pentru os obtinute din plante, precum kale/varza furajera sau supe ce construiesc oasele, precum miso (soia fermentata contine genisteina, un fitoestrogen care ar putea stopa evolutia afectiunilor cronice), care moduleaza dimensiunea hormonala a sanatatii osului intr-un mod care si protejeaza impotriva cancerului. Cauta prune sau chiar rodii, intrucat aceste fructe au o mare putere de micsorare a pierderilor minerale osoase legate de hormoni, pe are le sufera femeile pe masura ce, dupa 45 - 50 de ani, rezervele lor scad.
Surse:
Ian R Reid. Cardiovascular effects of calcium supplements. Nutrients. 2013 Jul ;5(7):2522-9. Epub 2013 Jul 5. PMID: 23857224
Reid I.R., Bolland M.J., Grey A. Effect of calcium supplementation on hip fractures. Osteoporos. Int. 2008;19:1119–1123. [PubMed]
Tang B.M.P., Eslick G.D., Nowson C., Smith C., Bensoussan A. Use of calcium or calcium in combination with vitamin d supplementation to prevent fractures and bone loss in people aged 50 years and older: A meta-analysis. Lancet. 2007;370:657–666. doi: 10.1016/S0140-6736(07)61342-7. [PubMed]
Dr. Virgiliu Stroescu.go.ro