De la 50 de ani cancerul de colon poate constitui o amenintare reala pentru sanatate. De aceea medicii recomanda analize regulate dupa aceasta vârsta.
Riscurile cele mai mari de dezvoltare a bolii sunt constituite de alimentatia deficitara si implicit o lipsa de fibre in alimentatie. Occidentalii consuma in medie 10 grame de fibre pe zi, insa expertii recomanda intre 20 si 35 grame.
Consumul de alimente inflamatorii si carne rosie pot, de asemenea, mari secretia de mucus din captuseala intestinelor, impiedicandu-le sa absoarba nutrientii in mod corespunzator.
In unele cazuri, alimentele semi-digerate se pot lipi de peretii intestinali. Acest lucru faciliteaza acumularea de toxine, care duce la o stare de balonare si oboseala sau chiar dureri de cap.
Iata o metoda delicioasa prin care poti curata colonul si activa tranzitul intestinal. Fie ca alegi sa o consumi in fiecare zi la micul dejun, fie iti rezervi o zi pe saptamâna in care o consumi exclusiv, aceasta bautura va da rezultate.
Remediu pe baza de mar pentru curatarea colonului
Consumul excesiv de fibre poate duce la constipatie daca nu consumi suficienta apa in timpul procesului de detoxifiere.
Ingrediente:
- 1 mar organic
- 1 lingura de seminte de in macinate
- 1 lingura de seminte de chia
- 1 lingurita de miere
- 1 cana de apa
Mod de preparare:
- Se curata merele de seminte si se taie in felii subtiri, pastrand si coaja
- Se amesteca toate ingredientele intr-un blender, mai putin semintele de chia.
- Semintele de chia se presara peste smoothie si se lasa 5-10 minute, timp in care vor absorbi din lichid si isi vor mari volumul.
- Se amesteca bine si se consuma.
Pe perioada tratamentului, respecta mesele obisnuite, insa incearca sa reduci consumul de zahar, alcool si carne rosie.
Merele contin fibre solubile care atrag apa si formeaza un gel care leaga scaunul. Fibrele insolubile ii dau acestuia consistenta si ii faciliteaza tranzitul prin colon si totodata desprind resturile alimentare lipite de intestine. Ambele tipuri de fibre contribuie la instalarea senzatiei de satietate si absorb bila pentru a elimina toxinele procesate deja de ficat.
Semintele de in contin omega-3, fibre, proteine si antioxidanti. Acestea previn dezvoltarea tumorilor de colon si sunt utile si in cazul tipurilor de cancer existente pentru ca impiedica multiplicarea celulelor de cancer si induc moartea celulara la tumorile de colon si de la nivelul intestinelor.
Semintele de chia au abilitatea de a absorbi apa si formeaza o substanta de consistenta unui gel care curata tractul intestinal si faciliteaza absorbtia nutrientilor. Fibrele reprezinta aproape jumatate din greutatea semintelor si, pe langa acestea, semintele de chia mai contin fosfor care ajuta corpul sa produca tesuturi noi si sa repare celulele sanatoase si mangan si calciu, utile pentru sanatatea oaselor.