Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Viata Verde Viu
Alimente
Condimente şi sare
Cuișoare Întregi, 50g | Solaris

4,8

4,8 din 5

Pe baza opiniei a sute de persoane

Adaugă la favoriteProducător >>
Cuișoare Întregi, 50g | Solaris

Cuișoare Întregi, 50g | Solaris

10.50 Lei

SKU: 5941828006759

Cantitate:

Întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc circulația periferică, calmează durerile de dinți, stimulează digestia.

Descriere

Cuișoare Întregi, 50g | Solaris

Aromate, iuți, amintind de o combinație de piper și camfor, cuișoarele, condiment cu virtuți încălzitoare pe care îl asociem în special iernilor friguroase, preparatelor festive și băuturilor calde, reprezintă de fapt mugurii neînfloriți uscați ai arborelui de cuișoare (Szygium aromaticum sau Caryophyllus aromaticus).

Cuișoarele sunt originare, întocmai precum nucșoara, din arhipelagul indonezian al insulelor Moluce, denumite și „insulele mirodeniilor”. Acestea cresc în arborele de cuișoare, un arbore veșnic verde din familia Myrtaceae, din care fac parte și eucaliptul și mirtul. În zilele noastre, cuișoarele sunt cultivate îndeosebi în Indonezia, Madagascar, Tanzania (arhipelagul Zanzibar), Kenya, India, Sri Lanka, China, Grenada.

Cuișoarele au făcut parte din comerțul timpuriu al mirodeniilor, fiind unul dintre condimentele pentru care arabii, portughezii, olandezii și chiar britanicii au purtat între ei îndelungi războaie pentru deținerea monopolului comercial. Istoria tumultoasă a cuișoarelor, similară celei a nucșoarei, ne poartă pașii pe vechiul „Drum al mătăsii”, acolo unde a început, de fapt, lunga călătorie în jurul lumii a condimentelor.

Regăsim cuișoarele cu mai bine de 2000 ani în urmă, pe teritoriul Chinei Antice din timpul dinastiei imperiale Han, chinezii fiind printre primii descoperitori ai cuișoarelor din insulele Moluce. Vechile scrieri menționează obiceiul demnitarilor chinezi de a mesteca cuișoare pentru a-și împrospăta respirația, înainte de a se prezenta în fața împăratului. În Evul mediu, cuișoarele au fost transportate, pe drumul mirodeniilor, către Europa. O lungă perioadă de timp, cuișoarele, nucșoara și multe alte condimente au valorat cât greutatea lor în aur, fiind accesibile doar persoanelor înstărite.

Se pot utiliza atât cuișoarele întregi, cât și cele măcinate, sub formă de pulbere, în tot felul de preparate culinare, în băuturi calde sau în ceaiuri. În scop terapeutic, se utilizează și uleiul esențial de cuișoare, care este obținut prin procedee de distilare cu aburi a mugurilor sau a frunzelor de cuișoare.

Cuișoarele ocupă un loc important în multe tradiții medicale, de la medicina indiană ayurvedică, la medicina chinezească și fitoterapia occidentală. De asemenea, cuișoarele se regăsesc în industria cosmetică și a parfumurilor și sunt, totodată, un repelent eficient împotriva insectelor.



Beneficii ale cuișoarelor măcinate sau întregi


Întregi, măcinate sau administrate sub formă de ulei esențial, cuișoarele posedă o mulțime de proprietăți eficiente în menținerea sau redobândirea sănătății.

Cuișoarele au un conținut nutrițional bogat, mai ales în ceea ce pivește oligoelementele. Sunt o sursă importantă de mangan, potasiu, magneziu și calciu. Totodată, conțin vitaminele A, C și K și au în compoziția lor îndeosebi fibre și acizi grași sau uleiuri esențiale.

Cuișoarele conțin polifenoli (printre care și taninuri), dar și antioxidanți, cei mai cunoscuți dintre aceștia fiind eugenolul și carofilenul.

Îți prezentăm în continuare câteva dintre proprietățile și beneficiile cuișoarelor:

proprietăți antiseptice și antibacteriene – cuișoarele pot inhiba dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme, previn infecțiile. Datorită acestei proprietăți, susțin sănătatea cavității orale, având acțiune dezinfectantă și elimină halena (respirația urât mirositoare).


cel mai puternic antioxidant – cuișoarele întregi, dar mai ales uleiul de cuișoare, se află pe prima poziție a scalei ORAC, având o capacitate extraordinar de mare de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului. Întărește sistemul imunitar și este un bun profilactic, prevenind îmbolnăvirea.


analgezic și anestezic natural – în special în cazul durerilor de dinți, mestecarea unui cuișor și plasarea acestuia în zona dureroasă sau folosirea uleiului de cuișoare în combinație cu un ulei purtător elimină ca prin farmec durerile de dinți. Aceasta se datorează în special compusului numit „eugenol” din uleiul volatil de cuişoare.


digestiv și carminativ – consumul de cuișoare stimulează secreția de enzime digestive, ce au rolul de a îmbunătăți digestia, de a combate indigestiile, dar și flatulența.


antiviral – tratează și previn infecțiile virale respiratorii, precum răcelile și gripa. Aromaterapia, inhalațiile cu ulei esențial de cuișoare și maceratele din cuișoare elimină simptome precum congestia nazală.


antiinflamator – eugenolul din compoziția cuișoarelor contribuie la reducerea inflamațiilor și, implicit, la prevenirea artritei și a altor afecțiuni datorate inflamațiilor.


antifungic – în special uleiul de cuișoare împiedică dezvoltarea ciupercilor, a micozelor cutanate, a candidozelor.


antiparazitar și antihelmintic – protejează organismul de acțiunea paraziților și a viermilor intestinali.


contribuie la detoxifierea ficatului – studiile au arătat că anumiți compuși ai cuișoarelor au contribuit în mod eficient la tratarea steatozei hepatice („boala ficatului gras”) și a cirozei.


îmbunătățesc circulația sanguină, în special circulația periferică, prin acțiunea vasodilatatoare.


afrodisiac – susțin funcțiile sexuale, cresc libidoul, mențin nivelul testosteronului, previn ejacularea precoce.


tonic general – cuișoarele îmbunătățesc funcționarea per ansamblu a organismului, conferă rezistență acestuia. Sunt recomandate ca adjuvant pentru eliminarea stărilor de oboseală, epuizare fizică și nervoasă, depresie, anxietate, neliniște.


protejează împotriva insectelor – îndeosebi uleiul de cuișoare reprezintă un repelent natural pentru insecte și, mai ales, pentru țânțari. Poți pune ulei de cuișoare la un difuzor de aromaterapie sau în compoziția unui „unguent” pe bază de ulei (de exemplu de cocos), în care poți dilua 1-2 picături de ulei de cuișoare. Poți aplica acest unguent pe piele pentru a ține țânțarii la distanță.


La ce se folosesc cuișoarele măcinate sau întregi


Cuișoarele, întregi sau măcinate, se folosesc cel mai adesea cu rol condimentar, de aromatizare a unor preparate dulci sau sărate, a unor băuturi. Gastronomia chineză, indiană, africană și americană sunt doar câteva dintre tradițiile culinare ale lumii care includ cuișoarele în alimentația lor.

În ceea ce privește dulciurile, merită să te întrebi: cum ar fi turta dulce fără cuișoare? Cuișoarele sunt aroma caldă, de neînlocuit, a preparatelor festive, în special a celor asociate sărbătorilor de iarnă. Poți adăuga pulbere de cuișoare la cele mai multe rețete de biscuiți, fursecuri, sufleuri, prăjituri și o poți presăra în compoturi sau peste salatele de fructe. Este delicios în combinație cu mere, dovleac, portocale sau mandarine.

Cuișoarele fac parte din celebrul amestec de condimente chinezesc, numit „5 arome” (Five Spices), dar și din amestecul indian „garam masala”.

Amestecul „5 arome” conține piper de Sichuan, anason, cuișoare, fenicul, cassia (scorțișoara chinezească) și a fost conceput inițial, în dorința de a aduna 5 gusturi diferite într-un singur preparat. Amestecurile de garam masala sunt folosite pentru aromatizarea mâcărurilor de tip „curry” și conțin condimente precum: coriandru, chimion, scorțișoară, piper negru, ghimbir, cardamom, cuișoare și dafin.

Poți folosi ca atare cuișoarele măcinate sau în amestecuri de condimente cum sunt cele de mai sus, pentru a condimenta preparatele inspirate din bucătăria indiană, precum: curry, biryani, sosurile chutney. Poți adăuga cuișoare și la orezul fiert sau la rețetele de pilaf, la mâncărurile cu linte, la anumite sosuri sau dressing-uri pentru salate sau în marinade. Totodată, îl poți folosi ca un conservant natural, în amestecurile de condimente pentru murături.

Băuturile precum vinul fiert, lichiorul de ouă, ciocolata caldă, ceaiul indian condimentat (masala chai) sunt doar câteva alte variante gustoase în care poți folosi cuișoarele.

Cuișoarele pot fi consumate și sub formă de macerat, cu rol terapeutic, în special digestiv și carminativ. Pentru aceasta, lasă 5-7 cuișoare sau puțină pulbere de cuișoare într-o cană cu apă, la macerat, timp de câteva ore. În final, poți să separi cuișoarele sau să strecori pulberea și să încălzești la temperatură mică ceaiul rezultat, pentru a beneficia de efectele sale. De asemenea, poți mesteca 1-2 cuișoare pentru a-ți împrospăta respirația sau pentru a ameliora durerile de dinți.



Cuișoare – contraindicații


Consumate în cantități mici, cuișoarele au efecte benefice multiple și nu prezintă efecte adverse pentru cei mai mulți dintre oameni. Cu toate acestea, există câteva situații particulare care prezintă anumite riscuri și merită o atenție specială:

tratamente anticoagulante – eugenolul conținut de cuișoare poate încetini coagularea sângelui, motiv pentru care se recomandă consultarea medicului înainte de a consuma cuișoare.


intervenții chirurgicale – consumul de cuișoare nu este recomandat înainte de o intervenție chirurgicală.


administrare incorectă a uleiului de cuișoare – se recomandă consultarea unui specialist înainte de administrarea uleiului esențial. Eugenolul din compoziția cuișoarelor are un efect coroziv asupra mucoaselor, motiv pentru care întotdeauna se folosesc cantități foarte mici care se diluează într-un ulei vegetal purtător. În cazul în care procedezi în alt mod decât acesta, cuișoarele pot provoca arsuri ale pielii.


supradozarea este contraindicată întrucât poate conduce la iritarea sistemului nervos central.

Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimer
Copyright 2021 Viata Verde Viu | Produse naturiste, sfaturi sănătoase și rețete gustoase. Toate drepturile rezervate.