Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Alimente
  3. Condimente şi Sare
  4. Anason Stelat, 40g | Solaris

4,9

4,9 din 5

Pe baza opiniei a 843 de persoane

Adaugă la favoriteProducător >>
Anason Stelat, 40g | Solaris

Anason Stelat, 40g | Solaris

12.90 Lei

SKU: 5941828007350

Cantitate:

Anasonul Stelat se folosește la vinul fiert, la deserturi (turtă dulce) și lichioruri. Se regăsește în multe rețete specifice bucătăriei chinezești.

Descriere

Anason Stelat, 40g | Solaris

 

 

 

Aroma dulce, ușor picantă, parfumul exotic și o notă de lemn dulce te invită să descoperi un condiment cald din universul fascinant al condimentelor - anasonul stelat.

 

Anasonul stelat este fructul unui arbore veșnic verde (Illicium verum) din familia Schisandraceae, un arbore ce aparține florei specifice din sudul Chinei și nordul Vietnamului, având o înălțime medie de 8-10 metri. Floarea de anason este alb-gălbuie sau roșie (în funcție de varietate), iar fructul are forma unei stele de culoare maro-roșcat, cu 8-12 vârfuri (foliculi), ca niște păstăi, care conțin în interiorul lor câte o sămânță de anason. De regulă, fructele sunt recoltate manual și sunt lăsate să se usuce la soare înainte de a fi comercializate.

 

Deși sunt adeseori confundate din pricina denumirii și a unei asemănări în ceea ce privește aroma, anasonul stelat şi anasonul (Pimpinella anisum) sunt plante distincte, care nu sunt înrudite. Anasonul stelat are o aromă mai intensă, mai profundă și mai picantă decât anasonul.

 

Istoria anasonului stelat ne dezvăluie faptul că medicina tradițională chineză a apreciat de sute de ani virtuțile terapeutice ale anasonului, acesta fiind considerat un remediu eficient pentru diverse tulburări și afecțiuni. Conform unor surse, anasonul stelat a fost adus în Europa în secolul al XVI-lea de către navigatorul englez Sir Thomas Cavendish.

 

Poți găsi în oferta de produse a magazinelor fizice și a celor online, atât anason stelat întreg (sub formă de stea), cât și sub formă de pulbere măcinată. De asemenea, poți întâlni extract sau tinctură și ulei esențial de anason stelat, un ulei parfumat, folosit în uz extern, îndeosebi în industria parfumurilor și a cosmeticelor, în compoziția unor săpunuri, paste de dinți, ape de gură sau chiar creme faciale.

 

Deși este un condiment specific gastronomiei asiatice (regăsit mai ales în amestecul de condimente chinezesc denumit „5 Arome”), anasonul stelat a început să crească în popularitate și în Occident și, îndeosebi în Europa, fiind utilizat mai ales pentru aromatizarea produselor de patiserie și a deserturilor festive pregătite în timpul sărbătorilor de iarnă.

 

 

 

Proprietățile anasonului stelat

 

Anasonul stelat conține proteine, carbohidrați, fibre și lipide (inclusiv uleiuri volatile), vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C) și minerale (fier, mangan, calciu, cupru, fosfor, magneziu, potasiu, zinc).

 

De asemenea, este bogat în compuși bioactivi și fitonutrienți, în special flavonoide și polifenoli cu acțiune antioxidantă puternică. Printre acești compuși care conferă proprietăți terapeutice importante, regăsim:



    • anetol, linalol, limonene - compuși ai uleiului esențial

 

    • acid shikimic, acid galic

 

    • quercitină

 

    • aldehide anisice



 

 

Compușii bioactivi, precum și oligoelementele menționate mai sus, conferă anasonului stelat următoarele proprietăți terapeutice:



    • antioxidant

 

    • antimicrobian

 

    • antiinflamator

 

    • antiviral

 

    • expectorant/ secretolitic (scade secrețiile bronșice)

 

    • antispasmodic

 

    • antifungic

 

    • gastroprotector

 

    • carminativ

 

    • estrogenic

 

    • sedativ

 

    • antidepresiv



 

 

Beneficiile utilizării anasonului stelat

 

 

 

Anasonul stelat nu este doar un condiment aromatizant, ci și un ingredient apreciat de mii de ani de medicina chineză tradițională ca deținând numeroase efecte benfice, contribuind la menținerea sau redobândirea stării de sănătate. Iată care sunt aceste beneficii:

 

 

 

contribuie la tratarea infecțiilor virale – această acțiune terapeutică se datorează conținutului de acid shikimic, un compus cu proprietăți antivirale eficiente. Datorită acestei proprietăți, acidul shikimic este unul dintre principalele ingrediente active ale medicamentului Oseltamivir (Tamiflu). Atât semințele de anason stelat, cât și uleiul de anason stelat sunt o sursă naturală, fără efecte adverse, de acid shikimic, un acid considerat eficient în tratarea unor simptome specifice gripei, răcelii, bronșitei (fluidizează secrețiile bronșice prin proprietatea expectorantă a anasonului), dar și a altor infecții virale precum infecția cu herpes simplex 1.

 

contribuie la tratarea infecțiilor fungice – anetolul (flavonoid responsabil pentru gustul specific al anasonului și pentru proprietățile antifungice), precum și linalolul pot suprima biofilul și formarea peretelui celular al infecțiilor fungice. Este util în candida.

 

inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene – unele cercetări au evidențiat eficiența extractului de anason stelat împotriva unor bacterii dăunătoare, rezistente la antibiotice, ce pot genera o varietate de boli. Unele studii au arătat că unii compuși bioactivi ai anasonului stelat ar putea fi eficienți în tratarea infecțiilor tractului urinar și a infecțiilor cu E.coli.

 

întărește sistemul imunitar – acidul shikimic, quercitina și substanțele antioxidante acționează în sensul întăririi sistemului imunitar, anasonul putând fi considerat un bun profilactic împotriva îmbolnăvirilor de diverse afecțiuni.

 

susține buna funcționare a sistemului digestiv – anasonul stelat stimulează digestia, elimină balonarea, gazele intestinale și disconfortul abdominal asociat balonării, constipației și colicilor. Poate trata indigestia, dispepsia.

 

stimulează lactația – anumite substanțe din compoziția anasonului stelat au proprietăți galactogene, stimulează secreția de lapte matern. Recomandăm consultarea medicului înainte de a consuma ceai de anason pentru stimularea lactației, pentru un un sfat avizat și un dozaj particularizat.

 

stimulează apetitul – indicat în anorexie.

 

ameliorează simptomele menopauzei – compusul anetol mimează proprietățile estrogenului și poate diminua unele simptome ale menopauzei. Conform unor studii, condimentele ce conțin anetol (anason stelat, anason și fenicul) au redus cu 75% bufeurile în cazul a 72 de persoane.

 

diminuează durerile (articulare și musculare, durerile de gât, migrenele) - prin intermediul proprietăților antiinflamatorii.

 

 

 

Metode de consum ale anasonului stelat

 

 

 

Ești curios/curioasă cum te poți bucura de micuța stea aromată de anason? Sunt mai multe modalități în care poți utiliza anasonul stelat, în funcție de scopul pentru care decizi să îl consumi. Recomandăm achiziționarea anasonului întreg întrucât își păstrează aroma timp mai îndelungat decât cel măcinat, astfel încât vei plăti un preț mic pentru un produs pe care îl vei folosi cu plăcere mult timp de acum înainte. Poți folosi pentru unele rețete și anason măcinat, pe care îl poți măcina chiar tu (dacă dispui de o râșniță bună) sau îl poți achiziționa direct sub formă de pulbere, având grijă să îl folosești cât mai repede pentru a nu-și pierde aroma.

 

Anasonul poate fi folosit întreg sau se pot folosi doar semințele acestuia, fie ele întregi sau măcinate, în scop culinar, într-o mulțime de preparate dulci și sărate, precum și la unele băuturi. Învelișul anasonului nu se consumă însă, putând fi scos din mâncarea/desertul/băutura în care a fost adăugat pentru aromatizare.

 

Pentru a beneficia de cât mai multe dintre efectele de mai sus și în special pentru îmbunătățirea digestiei, eliminarea gazelor și a disconfortului abdominal sau pentru ameliorarea unor dureri poți să mesteci (așa cum recomandă medicina chineză și cea ayurvedică) timp de câteva minute 1-2 semințe de anason (cât mai proaspete, pentru a fi mai moi) pe care le vei scoate înainte din foliculii săi. De asemenea, poți pregăti un ceai (macerat la rece sau infuzie) de anason stelat, în care poți adăuga (opțional, dacă dorești) și fenicul, un vârf de scorțișoară și unul de ghimbir și vei obține nu doar un ceai delicios și aromat, ci și terapeutic.

 

Anasonul face parte din celebrul amestec de condimente chinezesc, numit „5 arome” (Five Spices) și conține pe lângă anason, piper de Sichuan, cuișoare, fenicul, cassia (scorțișoara chinezească) și a fost conceput inițial în dorința de a aduna 5 gusturi diferite într-un singur preparat. Este un ingredient popular în bucătăria asiatică, în special în China și Vietnam, dar și în Thailanda, Malaezia, India.

 

Anasonul stelat este un ingredient atât de delicios și versatil, încât îți poți lăsa imaginația și creativitatea să zboare pentru a pregăti cele mai gustoase preparate. Îți sugerăm în continuare unele idei în care îl poți folosi sau unele produse care conțin deja anason stelat.



    • deserturi festive – turtă dulce, fursecuri, prăjituri specifice Crăciunului;

 

    • diverse preparate dulci – plăcintă cu mere, plăcintă cu dovleac, bomboane, brioșe, budinci, orez cu lapte, mere coapte;

 

    • siropuri, gem, dulceață, compot;

 

    • preparate asiatice ce au la bază carne de pui, rață sau porc;

 

    • supe - supa vietnameză cu tăiței „Pho”;

 

    • bături alcoolice – lichior de anason („Sambuca” sau „Aniset”), vin fiert, absinth de anason;

 

    • alte băuturi – masala chai (ceai indian), cafea, ciocolată caldă, ceai cu gheață thailandez;

 

    • diverse sosuri și dressing-uri – sosuri dulci-acrișoare (sos de roșii, sos indian chutney).



 

 

În funcție de preparat, folosește anasonul stelat întreg sau rupe una sau mai multe „petale” și folosește semințele ori adaugă pulbere de anason stelat măcinat preparatelor care necesită aceasta. Este suficientă o cantitate mică de anason stelat întrucât aroma sa este intensă.

 

Dacă nu ai mai folosit până acum anason stelat, sperăm că nu vei ezita să îl încerci!

 

 

 

Contraindicații și precauții

 

Folosit în doze moderate, în scop alimentar mai ales, anasonul stelat prezintă o multitudine de beneficii și niciun efect advers. Cu toate acestea, există anumite situații în care este contraindicat, precum și unele cazuri pentru care sunt recomandate precauții. Iată care sunt acestea:

 

alergie la anason stelat sau la unii compuși ai acestuia (de exemplu, anetol);

 

gastrită, ulcer (în special duodenal), enterocolită – anasonul stelat crește nivelul de aciditate la nivelul stomacului, stimulând anumite secreții care pot agrava simptomele afecțiunilor enumerate;

 

sensibilitate/dereglări hormonale – efectul estrogenic al anasonului stelat nu este compatibil cu unele probleme hormonale, precum și unele afecțiuni cum sunt: cancerul la sân, cancerul uterin, cancerul ovarian, fibromul uterin, endometrioza.

 

 

 

Precauțiile se adresează în special pentru:

 

copiii mici – din pricina faptului că uneori, anasonul stelat este combinat/înlocuit cu o varietate japoneză necomestibilă și toxică de anason (Illicium anisatum), se recomandă a se achiziționa anason stelat din surse de încredere și a nu se administra copiilor mici. Consumului de anason japonez poate conduce la următoarele simptome: convulsii, halucinații și greață.

 

femeile aflate în perioada menstruației – anasonul are un efect emenagog și estrogenic, care favorizează menstruația și poate amplifica hemoragia. În toate cazurile de mai sus, precum și în cazul altor afecțiuni/boli, precum și al administrării unor tratamente, în special alopate, recomandăm consultarea medicului de specialitate pentru obținerea unui sfat avizat.

Review-uri
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101