Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Alimente
  3. Cereale
  4. Hrișcă Boabe Crude, 500g | Solaris

4,9

4,9 din 5

Pe baza opiniei a 843 de persoane

Adaugă la favoriteProducător >>
Hrișcă Boabe Crude, 500g | Solaris

Hrișcă Boabe Crude, 500g | Solaris

19.50 Lei

SKU: 5941828016628

Cantitate:

Hrișca are un rol important în menținerea nivelului scăzut de glucoză, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativă alimentară, dar și un remediu pentru persoanele cu nivel ridicat al glicemiei. Este recomandată pentru cei care suferă de afecțiuni cardio-vasculare și hipertensiune arterială.

Descriere

Hrișcă Boabe Crude, 500g | Solaris

 

Hrișca este o pseudocereală considerată adeseori superaliment, care este cultivată pentru semințele sale (boabele de hrișcă sau crupele), pentru făina obținută din boabele sale și pentru florile aromate și atractive, pe care albinele le folosesc pentru a produce o miere delicioasă, cu un gust dulce intens și o aromă specifică. Întrucât nu conține gluten, este un aliment potrivit pentru persoanele care suferă de simptomele bolii celiace sau de intoleranță la gluten, împreună cu alte pseudocereale precum quinoa sau amaranth-ul.

Hrișca (Fagopyrum esculentum) este o plantă ierboasă anuală care aparține familiei Polygonaceae, împreună cu alte plante precum măcrișul, troscotul, rubarba sau ștevia. Frunzele plantei au formă de inimă, iar florile sunt grupate în inflorescențe, având o culoare alb-rozalie. Semințele sau boabele de hrișcă au o formă triunghiulară și sunt protejate la exterior de o coajă de culoare maroniu închis sau neagră. După recoltarea semințelor, acestea sunt decorticate, fiind îndepărtat acest înveliș exterior dur și sunt comercializate fie în formă crudă (având o culoare verzui-maronie), fie coaptă (culoare maronie). Din boabele de hrișcă se obține și o făină care este folosită în alimentație, într-o mulțime de preparate.

Lunga istorie de aproximativ 6000 de ani a boabelor de hrișcă ne dezvăluie proveniența asiatică a acestei plante, hrișca fiind originară din Asia Centrală, din China. Conform unor surse, hrișca a fost adusă pentru prima oară din Asia în Europa de către cruciați, de unde și denumirea ei franțuzească, de „cereală a sarazinilor” Alte surse indică faptul că hrișca a fost introdusă în Europa de către mongoli și turci cu mai mult de 2000 de ani î.Hr.

Principalii producători de hrișcă la nivel mondial sunt Rusia, Ucraina, Polonia, Franța, China. Regăsim culturi mai mici de hrișcă și în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Japonia și Republica Moldova.

Actualmente, hrișca este consumată aproape în orice colț al lumii te-ai afla, datorită valorii nutriționale ridicate, dar și datorită proprietăților sale eficiente pentru tratarea unor afecțiuni. Din acest motiv, hrișca poate fi considerată un aliment-remediu, cu o mulțime de benficii asupra organismului. Hrișca este unul dintre alimentele principale din cadrul regimului Oshawa cu numărul 7, un regim de 10 zile, considerat eficient în cazul mai multor afecțiuni și boli. Acest regim include pe lângă hrișcă, grâu, orez și mei, sare. Alimentele pot fi preparate în orice modalitate dorită (fierte, coapte, sub formă de terci, batoane sau pâinici realizate din făina acestora).

Te invităm să rămâi alături de noi pentru mai multe informații interesante despre hrișca integrală, despre beneficiile consumului de hrișcă, precum și unele modalități de preparare.Ce conține hrișca integrală – valori nutriționale


100g de boabe de hrișcă integrale coapte prezintă următoarele valori medii ale macronutrienților:

Glucide – 71,5g (din care zaharuri – 0g)
Proteine – 13,2g
Fibre – 10 g
Grăsimi – 3,4g (din care acizi grași saturați – 0,7g)
Valoare energetică – 343 kilocalorii

 

Așadar, hrișca este o sursă bogată de carbohidrați complecși (amidon: 70-80%, fagopyritol și D-chiro-inozitol), de proteine și fibre (în special celuloză și lignani), cu un conținut infim de grăsimi. Este o proteină completă întrucât conține toți cei 9 aminoacizi esențiali (și mulți alții) și, în plus, nu conține gluten.

Hrișca este o sursă bogată în special de minerale, dar și de vitamine, precum sunt următoarele:

  • vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E, P;
  • minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu.

 

În boabele de hrișcă integrală mai regăsim și alți compuși și substanțe active esențiale, precum:

  • aminoacizi prețioși – lizină, arginină, triptofan, histidină, cistină și alții;
  • acizi grași (oleic, linoleic) și steroli (beta-sitosterol);
  • antioxidanți – în special rutină (principalul polifenol antioxdiant din hrișcă, cu rol antiinflamator, de reducere a presiunii arteriale și colesterolului și de prevenire a apariției cancerului),
  • quercitină, vitexină, D-chiro-inozitol (regăsit în proporții mari în hrișcă), proantocianidine oligomerice.

 

Beneficiile consumului de hrișcă integrală


Sursă bogată de nutrienți, hrișca conferă, totodată, multiple beneficii asupra organismului și aduce o stare de bine atunci când este integrată într-o alimentație sănătoasă. Hrișca are proprietăți nutritive, energizante, vitalizante, protectoare la nivel vascular (fiind indicată în caz de fragilitate vasculară și afecțiuni cardiace). Îți prezentăm în continuare câteva beneficii pe care ți le poate oferi consumul de hrișcă:

susține sănătatea inimii și previne afecțiunile cardiace – printre compușii principali ai boabelor de hrișcă regăsim rutină, magneziu, cupru, fibre, toți acești compuși având o acțiune benefică asupra inimii. Dintre toate cerealele și pseudocerealele, hrișca este cea mai bogată sursă de rutină, un antioxidant ce conferă nenumărate beneficii organismului. Rutina poate preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare, prin împiedicarea formării cheagurilor de sânge și prin reducerea inflamațiilor și a tensiunii arteriale. De asemenea, hrișca conține fitosteroli și quercitină, care au un rol de reglare a profilului lipidic, respectiv de scădere a colesterolului rău (LDL) și de creștere a colesterolului bun (HDL). Prin ținerea sub control a acestor factori de risc, o dietă bogată în hrișcă te poate ajuta să reduci posibilitatea dezvoltării afecțiunilor cardiace.

poate îmbunătăți digestia – hrișca conține fibre pe care organismul nu le poate descompune în timpul procesului de digestie. Aceste fibre susțin peristaltismul intestinal și digestia. O dietă bogată în fibre poate preveni constipația și va proteja sănătatea digestivă.

te poate ajuta să slăbești – hrișca este o sursă considerabilă de fibre, proteine și carbohidrați complecși, cu asimilare lentă. Toți acești nutrienți conferă sațietate pe termen lung, diminuând apetitul și reducând numărul total de calorii ingerate în decursul unei zile.

contribuie la reglarea nivelului glicemiei – hrișca integrală este o sursă bogată în special de carbohidrați complecși care sunt descompuși și asimilați mai lent decât carbohidrații simpli. În acest mod, digestia este încetinită, ceea ce ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei, timp mai îndelungat. Hrișca are un indice glicemic mediu, iar carbohidratul complex D-chiro-inozitol poate ajuta la sensibilizarea celulelor la insulină și, respectiv, la diminuarea rezistenței la acest hormon. Ceilalți antioxidanți și flavonoidele din compoziția boabelor de hrișcă contribuie și ei la reglarea nivelului glicemiei. Astfel, hrișca poate fi considerată un aliment benefic pentru consum mai ales în cazul diabetului de tip 2.

conferă energie organismului – hrișca conține într-o proporție considerabilă vitamina B3 (niacină), o vitamină esențială în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, pe care le convertește în energie, care va putea fi folosită de către celulele organismului. Hrișca este indicată pentru recuperarea convalescenților, pentru refacere în caz de oboseală sau astenie.

alternativă (fără gluten) la cereale – pentru persoanele care suferă de simptomele bolii celiace sau persoanelor cu intoleranță la gluten.

poate preveni boala diverticulară – datorită conținutului bogat în special în fibre insolubile care ajută la creșterea masei scaunelor, prevenind constipația și scăzând riscul apariției bolii diverticulare, o afecțiune dureroasă ce apare la nivelul colonului.

asigură protecție și tonifere la nivel vascular – consumul de hrișcă poate întări și tonifia venele și capilarele, fiind indicat în caz de fragilitate vasculară, uneori chiar și în caz de varice. Această acțiune se datorează în special conținutului bogat în polifenolul rutină.

aliment antioxidant, cu proprietăți anti-cancer – hrișca conține compuși polifenolici și antioxidanți care au un rol protectiv împotriva unor afecțiuni precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Printre acești antioxidanți prezenți în boabele și făina de hrișcă regăsim și flavonoide, precum proantocianidinele oligomerice. Acești polifenoli antioxidanți acționează ca agenți terapeutici împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi și a stresului oxidativ. Antioxidanții susțin funcția celulară și protejează ADN-ul, prevenind inflamațiile și formarea celulelor canceroase. Consumul de hrișcă este indicat (conform unor surse) în special în cazul formelor de cancer dezvoltate la nivelul colonului, cancer gastric și de esofag, dar și în alte tipuri de cancer.

menține un tonus mental bun – îndeosebi prin conținutul de triptofan.


Pentru toate aceste beneficii pe care ți le oferă consumul de hrișcă, merită să nu eziți și să achiziționezi boabele de hrișcă integrală din magazinul online Solaris, la un preț mic, mai mult decât accesibil.Cum se prepară hrișcă integrală


Există mai multe modalități în care poți prepara hrișca pentru a te bucura de textura și gustul ei delicios, cât și de beneficiile sale nutritive.

prin fierbere: clătește hrișca cu puțină apă, apoi pune-o la fiert împreună cu două căni de apă și puțină sare, timp de aproximativ 20 de minute sau până când boabele s-au înmuiat. Raportul cantitativ de o parte hrișcă la două părți apă (1:2) asigură fierberea și absorbția în totalitate a apei de către boabele de hrișcă.

prin hidratare: după ce ai spălat în prealabil hrișca cu apă, o poți pune într-un vas (sau o oală încăpătoare) împreună cu 3 căni de apă și o vei lăsa câteva ore (3-5 ore) sau peste noapte, până când boabele de hrișcă devin moi. În acest caz, apa nu va fi absorbită în totalitate, volumul de apă mai mare fiind necesar doar pentru ca boabele să fie acoperite în totalitate pe toată durata hidratării.

prin coacere: boabele de hrișcă se așează într-o tavă, se stropesc cu puțină apă și sare și se pun la cuptor pentru aproximativ 10 minute, până devin crocante și ușor de consumat ca o gustare rapidă.

prin germinare: poți folosi semințele hidratate (prin a doua modalitate) pentru a le germina prin metode naturale, ușor de aplicat. Poți consuma germenii de hrișcă în diverse salate sau pateuri cu semințe.

Hrișca fiartă sau hidratată o poți consuma ca atare, cu ulei, sare și puțin mărar tocat sau o poți folosi în diverse rețete, întocmai precum ai folosi orezul. Timpul necesar pentru fierberea boabelor de hrișcă este mai mic decât al orezului. Hrișca coaptă este un ingredient principal al mai multor preparate europene și asiatice, purtând denumirea de „kasha”.

Ca sugestii de preparare, îți recomandăm să folosești hrișca integrală la preparate sărate sau dulci, deopotrivă. Este un aliment foarte versatil, ușor de încorporat în alimentație. Poți adăuga hrișcă fiartă sau hidratată la preparate precum:

mâncărurile cu legume – de exemplu, „pilaf de hrișcă” cu legume
tocănițele de legume cu sos
legume călite sau coapte pe grătar (sau stir-fry)
diverse salate
în compoziția ciorbelor sau supelor, pentru o textură interesantă
ardei sau dovlecei umpluți
sarmale vegetariene
unele pateuri vegetale
în componența unor chiftele vegane (de post) sau a drobului vegetarian

De asemenea, poți folosi hrișca integrală și pentru deserturi, pentru a le îmbunătăți atât savoarea, cât și valoarea nutritivă. Câteva idei de preparate dulci, potrivite mai ales pentru micul dejun, care au în compoziție hrișcă integrală sunt:

porridge din hrișcă, lapte (inclusiv vegetal), fructe, nuci;
hrișcă cu iaurt, semințe de chia și fructele preferate;
granola
găluști cu hrișcă
budinci


Produsele de patiserie pot fi delicioase atunci când printre ingrediente se numără și făina de hrișcă obținută prin măcinarea boabelor de hrișcă.

Review-uri
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101