Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Alimente
  3. Seminţe şi Nuci
  4. Alune de Pădure, 90g | Solaris

4,9

4,9 din 5

Pe baza opiniei a 843 de persoane

Adaugă la favoriteProducător >>
Alune de Pădure, 90g | Solaris

Alune de Pădure, 90g | Solaris

14.50 Lei

SKU: 5941828012835

Cantitate:

Alunele de Pădure se pot consuma ca atare, fiind o gustare energizantă și plină de nutrienți. Se mai pot folosi la prepararea unor sortimente de ciocolată, prăjituri sau înghețate.

Descriere

Alune de Pădure, 90g | Solaris

 

 

 

Simbol al fericirii în Roma antică ori al fertilității și fericirii familiale în Franța, alunul este un arbust (denumit științific „Corylus avellana”) ce face parte din familia Betulaceae și care poate atinge o înălțime de 3 până la 5 metri. În prezent, întâlnim cel puțin 14-18 tipuri de alun de la care se recoltează în scop alimentar alunele de pădure (care reprezintă fructele arbustului de alun), precum și frunzele și coaja acestuia, în scopuri terapeutice.

 

 

 

Alunele de pădure sunt originare din Anatolia (Asia Minor), principalele țări producătoare și exportatoare de alune fiind Turcia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii. Climatul răcoros și umed, solul bogat în calciu, reprezintă condiții prielnice pentru cultivarea alunilor.

 

Alunele pot fi consumate crude, coapte sau prăjite, pot fi transformate într-o pastă cremoasă (similară untului de arahide) sau pot fi adăugate fie în diverse amestecuri de musli, fie la diverse preparate culinare, în special la cele dulci.

 

Având un gust dulce-amărui delicios, alunele de pădure sunt o gustare perfectă, sănătoasă și energizantă, pe care o poți lua cu tine la drum lung, în excursii, la birou, la școală sau la facultate.

 

Alunele de pădure sunt o sursă bogată de nutrienți, care conferă o mulțime de efecte benefice asupra organismului, atunci când sunt integrate în alimentație.

 

 

 

Te invităm să descoperim împreună „chimia” din interiorul alunelor de pădure, beneficiile consumului acestora, precum și unele modalități în care le poți adăuga în dieta ta.

 

 

 

Valorile nutriționale ale alunelor de pădure

 

Integrate în nutriție, alunele de pădure reprezintă una dintre sursele naturale de macro și micronutrienți de calitate superioară. Alunele conțin îndeosebi lipide sănătoase, într-un procent de aproximativ 60%, constituit în special din grăsimi mononesaturate, dar și polinesaturate. Conțin acizi grași - acid oleic (omega 9), acid linoleic (omega 6). De asemenea, sunt o sursă bogată de proteine (15%) și fibre (9,7%), având un conținut mediu de carbohidrați de 16,7% (procente calculate în raport cu 100 g de alune).

 

 

 

Alunele de pădure nu au adaos de sare și au un indice glicemic mic, aportul caloric la o cantitate de 100 g fiind de 628 kilocalorii, având o valoare nutritivă și energetică mare. Astfel, este suficientă o cantitate mică de alune de pădure pentru a-ți furniza suficientă energie, dar și sațietate până la următoarea masă.

 

 

 

În ceea ce privește micronutrienții, regăsim în compoziția alunelor de pădure următoarele vitamine și minerale:



    • vitamina E în special, vitamine din complexul B (îndeosebi B1 și B9, dar și B6, B7, B3, B5 și B2), K, C și A.

 

    • minerale precum mangan, cupru și magneziu (în proporții mari), dar și fosfor, fier, potasiu, calciu, zinc, seleniu.



 

 

De asemenea, alunele de pădure conțin fitosteroli, aminoacizi esențiali și antioxidanți (polifenoli și tocoferoli), coenzima Q10.

 

 

 

Beneficiile consumului de alune de pădure

 

Datorită conținutului bogat în substanțe active, dar și proprietăților sale, consumul de alune este echivalent cu o mulțime de beneficii aduse organismului. Alunele de pădure sunt nutritive, energizante, antianemice, antihelmintice, antihemoragice, analeptice, depurative, decongestionante ale pielii, litotriptice, venotonice, antiseptice, astringente.

 

 

 

Printre beneficiile consumului de alune de pădure regăsim următoarele:

 

conferă sănătate inimii – datorită conținutului bogat în fibre și acizi grași mononesaturați ce au rolul de a reduce colesterolul „rău” (LDL) și de a crește colesterolul „bun” (HDL). De asemenea, procentul considerabil de magneziu din compoziția alunelor de pădure este important pentru reglarea tensiunii arteriale, iar polifenolii reduc inflamațiile, dar și nivelul colesterolului. Unele studii științifice au arătat că o dietă mediteraneană bogată în acizi grași mononesaturați contribuie la prevenirea bolii coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale.

 

sursă de antioxidanți – procentul considerabil de antioxidanți al alunelor de pădure protejează organismul împotriva stresului oxidativ, care poate genera efecte nefaste precum deteriorarea celulară, îmbătrânirea, afecțiunile cardiovasculare și cancerul. Cei mai importanți antioxidanți din alunele de pădure sunt reprezentați de polifenoli și de coenzima Q10, care pot preveni apariția unor afecțiuni sau boli grave.

 

susțin buna funcționare a sistemului digestiv – alunele sunt o sursă bogată de fibre, ce contribuie la stimularea peristaltismului intestinal și la îmbunătățirea digestiei.

 

previn cancerul – în special prin intermediul unei enzime antioxidante regăsită în alunele de pădure, numită superoxid dismutază în forma mangan (Mn SOD). Această enzimă este activată în mitocondrii și ea revitalizează celulele și reduce rata deteriorării celulare de către radicalii liberi, prevenind riscul apariției cancerului. Vitamina E și proantocianidinele din compoziția alunelor de pădure acționează, de asemenea, în sensul protecției celulare.

 

îmbunătățesc sensibilitatea la insulină – o dietă bogată în nuci, inclusiv în alune de pădure, poate contribui la scăderea glicemiei și la creșterea sensibilității la insulină, prevenind dezvoltarea diabetului de tip 2. De asemenea, nivelul ridicat de mangan și magneziu, dar și grăsimile mononesaturate din componența alunelor de pădure sunt benefice în caz de diabet.

 

stimulează buna funcționare a creierului – acizii grași, concentrațiile mari de vitamina E, B1 și B9, de mangan, acționează prin îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și previn afecțiunile neurodegenerative, asociate cu declinul cognitiv asociat în special cu vârsta a treia. Previn boli precum demența, Alzheimer și Parkinson.

 

reglează greutatea corporală la un nivel optim – procentul ridicat de proteine și lipide sănătoase, dar și de fibre alimentare facilitează instalarea senzației de sațietate, precum și un aport energetic crescut, reducând poftele alimenteare dintre mese, în special poftele pentru carbohidrați nesănătoși care sunt, cel mai adesea, asociați cu îngrășarea.

 

mențin tinerețea și frumusețea pielii – datorită aportului considerabil de vitamina E care funcționează ca un antioxidant, protejând pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii celulare.

 

protejează împotriva infecțiilor virale și fungice

 

sursă de proteine pentru vegetarieni, vegani, sportivi și atleți

 

 

 

Utilizări ale alunelor de pădure – modalități de consum

 

 

 

Poți alege să consumi alune de pădure crude sau coapte, simple, ca o gustare între mese sau la un mic dejun rapid. O altă variantă este aceea de a-l adăuga unor amestecuri formate dintr-o combinație de alte nuci sau semințe, cereale ori fructe uscate. Dacă îți dorești un asemenea amestec deja preparat pentru tine, ce are în compoziția sa alune de pădure, îți sugerăm să încerci măcar unul dintre produsele marca Solaris: „Musli cu alune”, „Musli cu alune și merișor” și „Musli mix cu alune”.

 

De asemenea, poți întâlni unt de alune (similar untului de arahide), rezultat din pasarea alunelor de pădure, lapte vegetal din alune, dar și ulei de alune. Uleiul de alune este folosit atât în scop alimentar, dar mai ales în uz cosmetic, de îngrijire corporală, pentru masaj și în compoziția unor creme medicinale.

 

Cel mai adesea, alunele de pădure sunt adăugate unor preparate dulci. Sunt de nelipsit în praline, trufe sau în alte sortimente de bomboane din ciocolată, în crema tartinabilă cu cacao (gen Nutella) ori în cremele de ciocolată pentru prăjituri sau torturi. Le poți tăia și presăra chiar și peste ciocolata caldă. De asemenea, le poți „înveli” într-o combinație de ciocolată cremă și condimente precum scorțișoară, un vârf de ghimbir sau piper cayenne, pentru un desert delicios și ușor picant, rapid de pregătit.

 

Alunele pot fi mărunțite și adăugate la salatele de fructe, la înghețată, biscuiți, brioșe, diverse prăjituri. Totodată, sunt un ingredient cheie în rețetele de nuga, halva sau negrese, la chec sau cozonac. Alunele sunt regăsite și în compoziția desertului italian denumit „Zuccotto”, desert inspirat de domul din Florența, ce a fost creat inițial pentru familia de Medici.

 

Alunele de pădure pot fi, de asemenea, măcinate și transformate într-o făină ce poate fi folosită pentru a prepara diverse bomboane sau blaturi pentru prăjituri vegane sau raw-vegane.

 

În cele din urmă, poți adăuga alune de pădure crude sau ușor coapte și în preparatele sărate. Adaugă alune ca topping pentru diverse salate sau mâncăruri ori presară-le peste tarte şi diverse plăcinte!

 

Indiferent de tipul de alune ales (varianta bio sau nu), prețul alunelor de pădure în magazinele online variază în funcție de gramajul ales, fiind accesibil în mai multe variante.

 

 

 

Contraindicații și precauții

 

Consumul în cantități moderate de alune de pădure nu este asociat, pentru majoritatea persoanelor, cu efecte adverse ori diverse contraindicații.

 

Similar, persoanele ce au alergii la fructele oleaginoase, în general (de exemplu la nuci, la caju, arahide, nuci de Brazilia sau macadamia) ar putea prezenta aceeași reacție și în raport cu alunele de pădure. Din acest motiv, persoanelor cu alergie la nuci le este contraindicat consumul de alune de pădure.

 

Precauții cu privire la consumul de alune de pădure se adresează persoanelor cu diverse afecțiuni gastrointestinale grave sau afecțiuni cronice ale ficatului, dar și persoanelor ce au o anumită intoleranță sau sensibilitate la alune sau alte alimente în formă crudă. Persoanelor cărora li se adresează aceste precauții li se recomandă consultarea medicului de specialitate înainte de a consuma alune de pădure.

Review-uri
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101