Tratamentele clasice pentru cancer cu radiatii si chimioterapie nu ofera vindecare. De fapt, în unele cazuri nu fac decât sa înrautateasca boala, mai ales daca este in faza incipienta. Insa studii noi arata ca unele legume de-a dreptul banale pot fi eficiente in lupta contra cancerului.
De ce? Explicatia are legatura cu celulele stem canceroase pe care chimioterapia si radiatia nu le pot afecta.
Intr-un studiu publicat in revista Cancer, cercetatorii de la Universitatea din Los Angeles au aratat ca terapiile cu radiatii maresc caracterul malign al celulelor de cancer la sân. Au descoperit ca radiatia omoara cam jumatate din celulele tumorale.
Radiatiile, insa, transforma si alte celule in "celule stem cu cancer la san indus". Desi celulele stem reprezinta mai putin de 5 % dintr-o tumoare, acestea pot regenera tumoarea initiala. De fapt, aceste noi celule stem sunt de 30 ori mai predispuse sa formeze tumori in comparatie cu celulele canceroase care nu au fost radiate. Celulele stem canceroase pot, de asemenea, migra prin intermediul vaselor de sânge si pot raspândi cancerul si in alte zone ale corpului.
Chimioterapia are si ea un efect similar. Ucide numai celulele canceroase mai putin periculoase. Celulele ramase sunt mai letale si rezista la tratamentele traditionale.
Cercetatorii de la Universitatea din Dakota de Sud au descoperit ca un compus din legumele crucifere cum sunt broccoli, varza si conopida pot ataca tocmai aceste celule stem canceroase. Pot chiar preveni recurenta si raspândirea cancerului.
Compusul se numeste fenetil izotiocianat (FEITC). Cand cercetatorii au adaugat FEITC intr-un vas Petri cu celule stem de cancer cervical uman, 75 % dintre celulele stem au murit in decurs de 24 de ore.
FEITC este o substanta naturala prezenta in legumele crucifere. Studiile arata ca are proprietati antiinflamatorii. S-a aratat, de asemenea, ca are proprietati de prevenire a unor tipuri variate de cancer printre care cancerul la colon, la prostata, la sân, cervical, ovarian si pancreatic. In prezent este folosit in teste clinice pentru cancerul la plamâni.
Cercetatorii din Dakota de Sud au descoperit ca FEITC incetineste formarea celulelor stem ale cancerului cervical in functie de doza administrata. Au descoperit, de asemenea, ca FEITC reduce semnificativ inmultirea atat a celulelor de cancer cervical cat si a celulelor stem. La soareci, cercetatorii au descoperit ca FEITC a redus numarul mediu si dimensiunea tumorilor.
Cercetatorii au declarat ca devine tot mai evident ca tratamentul pentru cancer care nu elimina CSC permite tumorii sa recidiveze.
Ei au concluzionat ca "important este ca FEITC impiedica dezvoltarea atat a celulelor de cancer [cervical] cat si a [celulelor stem de cancer cervical], indicând ca poate contribui la eradicarea cancerului mai eficient decât compusii care actioneaza fie doar asupra celulelor stem canceroase fie doar asupra celulelor canceroase obisnuite. Nu trebuie sa astepti pana apare un medicament nou pentru a beneficia de FEITC. Cercetatorii au observat ca pot fi obtinute concentratiile de FEITC folosite in studiu dintr-o dieta bogata in legume crucifere. Au recomandat in special cresonul si nasturelul.
Studii anterioare publicate in reviste de specialitate au aratat ca FEITC din nasturel poate suprima dezvoltarea celulelor de cancer la sân. Un grup restrâns de supravietuitori ai cancerului la sân au consumat un bol de nasturel si si-au facut analizele in urmatoarele 24 de ore. Cercetatorii au gasit un nivel ridicat de FEITC in sânge dupa consumul de nasturel. Alte studii arata ca un consum de nasturel si broccoli reduce riscul de cancer la sân. Iar broccoli s-a dovedit ca poate ucide acele celule stem care confera cancerului caracterul nemuritor.
Toate motivele pentru a consuma mai mult din aceste legume atât de sanatoase atât în salate cât si in doze mai concentrate în sucuri. Legumele crucifere si-au primit numele de la modul in care florile acestor legume par sa formeze o cruce sau un crucifix. Dar sunt cunoscute si sub numele de legume din familia "brassica", denumire derivata din numele lor botanic, care se traduce prin "varza".
Cele mai des intâlnite crucifere sunt:
• Rucola
• Varza chinezeasca
• Broccoli
• Vlastarii de broccoli
• Varza de Bruxelles
• Varza
• Conopida
• Varza furajera (Collard greens)
• Kale
• Frunzele de mustar
• Ridichile
• Gulia furajera
• Nasturelul
Aceste legume s-au dovedit a imbunatati ratele de supravietuire a pacientilor cu cancer ovarian. Ele contin un compus care protejeaza contra cancerului, denumit sulforafan. Acest puternic compus imbunatateste abilitatea ficatului de detoxifiere a carcinogenilor si a altor toxine.
Alte alimente care s-a descoperit ca ataca celulele stem de cancer includ:
• Curcumina, un compus prezent in turmeric, care poate ataca celulele stem de cancer la creier.
• In combinatie cu curcumina, piperina, un compus din piperul negru, previne regenerarea celulelor stem de cancer la san.
• EGCG, un compus din ceaiul verde, impiedica regenerarea celulele stem de cancer la prostata.
• In combinatie cu EGCG, quercetina, un compus prezent in ceapa si mere, impiedica celulele stem de cancer sa migreze si sa invadeze alte tesuturi.
Surse:
http://www.biomedcentral.com/1471-2407/14/591
http://www.greenmedinfo.com/blog/cabbage-beats-chemo-cervical-cancer-2